Ekonomi

2023’te borsada hangi sektörlerin yıldızı parlayacak, yatırımcı için riskli ve karlı sektörler hangileri olacak?

Borsa, yeni yıla tarihi rekorlarla girerken, yatırımcının da en fazla merak ettiği, önümüzdeki yıl yıldızı parlayacak sektörler hangileri olacak sorusu. işte bu sorunun yanıtlarını konunun uzmanı bir isim detaylarıyla açıkladı.

Info Yatırım Youtube kanalında Mine Uzun’un sorularını yanıtlayan YRCG Danışmanlık AŞ Yöneticisi Emrah Gürelli, işte bu soruya yanıt arayan yatırımcılar için sektörlerin 2023 yılıyla ilgili öngörülerini paylaştı..

Seçimlerden önce, Türkiye’de teşviklerin hızlandığı bir dönem başlayacağını ve bunun borsa üzerine yansımalarının öncelikle etkili olacağını söyledi. “Aslında bir parasal genişlemeden söz edebiliriz” diyen Gürelli, yeni açıklanacak olan kredi teşvik paketleri, borsaya ciddi para girişi yaratacak EYT’nin kapsamı gibi gelişmelerin belirleyici olacağı öngörüsünde bulundu.

Son haftalarda halka arzların önemli miktarda hızlandığının altını çizen Gürelli, “Hem sayısal hem de büyüklük olarak bu artışlar önemli. Ayda 1 milyar dolar civarında bir hisse arzının sisteme girdiğini göreceğiz. Bu çok ciddi bir rakam” ifadelerini kullandı.

Programda, sektörleri de detaylı bir şekilde masaya yatıran Gürelli, bankacılık sektörünün şu an itibariyle borsada en geride kalmış sektörlerden biri olarak öne çıktığını vurguladı. Gürelli, ancak bu hisselerde bilanço anlamında ciddi bir potansiyel bulunduğunu ve son çeyrek bilançolarının da oldukça iyi geleceğini savundu. Ancak özellikle yabancı yatırımcının Türkiye algısının bankacılık hisseleri üzerinde etkisi olduğunun altını çizen Gürelli, taktiksel yatırımcıların burada dikkatli olması gerektiğini söyledi.

HAVACILIK TURİZME BAĞLI

Havacılık sektörünün ise, pandemi ve savaş gibi olumsuzluklardan güçlü çıktığını vurgulayan Gürelli, öncelikle petrol fiyatlarının gerilemesi ve Türkiye’de turizm sezonunun çok iyi geçmesinin havacılık sektörüne önemli bir avantaj sağladığını hatırlattı. Ancak küresel yavaşlamanın turizm potansiyelini bir miktar etkileyeceğini öngören Gürelli, bunun dışında değerli TL’nin de sektörde bir parça olumsuzluk yaratabileceğini belirterek, “Ancak baktığımızda, havacılık sektörüyle ilgili borsadan bir ayrışma beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

GYO’LAR ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DE CANLI VE HAREKETLİ OLACAK

Gayrimenkul sektörüne bakıldığında, son birkaç hafta içinde bir hareketlenme yaşandığına dikkat çeken Gürelli,  “GYO hisseleri, önümüzdeki yılın ilk 3 ayında da canlı olmaya ve talep görmeye devam edecek. Özellikle konut kredilerinde uygun faizlerle bir paket açıklandığı takdirde bu satışları ve piyasayı destekleyecek ve bu da GYO hisselerine yansımalarını göreceğiz. Gayrimenkul, önümüzdeki dönem de, canlı ve hareketli sektörlerden biri olacak” şeklinde konuştu.

OTOMOTİVİN PİYASA DEĞERİ ÖNEMLİ BİR YERE GELDİ

Gürelli, otomotivde ise şirketlerin piyasa değerlerinin önemli bir yere geldiğinin altını çizerek, “Şahsen ben eğer bir fon yöneticisi olsam, çok ağırlık vereceğim bir sektör olmazdı” dedi.

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!