Ekonomi

2024 İhbar süresi ne kadar? İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar süresinin ne olduğu ve nasıl hesaplandığı, aktif olarak iş hayatında olan vatandaşlar tarafından da merak edilmektedir. Buna göre, iş başı yapmak kadar mevcut bir işten çıkmak ya da mevcut sözleşmenin feshi de çalışan ve işçi arasında meydana gelen gelişmeler arasında yer alıyor.

İş hayatına dair en çok merak edilen konulardan biri olan ihbar süresi ve ihbar süresinin nasıl hesaplandığı. İş Kanunu’nun on yedinci maddesinde yer alan ihbar süresi; bir çalışanın ya da işverenin aralarında belirsiz süreli iş sözleşmesinin sonlandırma niyetini sözleşmenin feshinden önce diğer tarafa bildirmesi gereken bir süredir. Bir çalışan işten ayrılmak istediğini belirttiği tarihten itibaren ihbar süreside başlamaktadır. Standart uygulamada, çalışan bu süre içinde çalışmaya devam eder ve ihbar süresi dolduğunda işten ayrılmış olur. 

İHBAR SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?

milligazete.com.tr'de yer alan habere göre; İhbar süresinin ne kadar olduğu birçok çalışan kişi tarafından merak ediliyor. Fakat, ihbar süresi, çalışan kişinin aynı iş yerinde ne kadar çalıştığına göre değişiklik de gösterebilmektedir. Bundan dolayıda ihbar süresinin net olarak bir takvimini vermek doğru olmayacaktır. İhbar süresi hesaplanırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, çalışanın hizmet süresidir.

Çalışan ihbar bildiriminin yapıldığı zaman o tarihten itibaren geçerli olmak üzere 6 aydan daha kısa süredir çalışıyor ise ihbar süresi iki hafta yani on dört gün olarak kabul edilmektedir.

Çalışanın çalışma süresi altı ay ile on sekiz ay arasında ise bu süre dört hafta yani 28 gün olur. İhbar süresi, 18 ay ile 3 senearası hizmet etmiş olanlar için ise altı hafta yani kırk iki gündür ve 3 yıldan fazla süredir çalışanlar için ise bu süre sekiz hafta yani 56 gündür.

İHBAR TAZMİNATI NASIL HESAPLANMAKTADIR?

İhbar süresi kadar çalışanların alacağı ihbar tazminatı da oldukça merak edilen konular arasında yer bulmaktadır. İhbar tazminatı hesaplama işlemi, işçinin fesih anındaki giydirilmiş brüt ücreti üzerinden yapılır. İşçinin kıdemine denk gelen bildirim süresi, her haftası yedi gün olarak hesaplanır ve sürekliliği devam eden brüt üzerinden günlük miktarı ile çarpılarak brüt ihbar tazminatı bulunur. Bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılamaz.

İHBAR SÜRESİ NE ZAMAN BAŞLAR?

İhbar süresinin başlangıcı, iş sözleşmesinin feshedilme kararının işveren ya da çalışan tarafından diğer tarafa bildirilmesine göre değişir. Fesih kararının bildirildiği gün, ihbar süresi de başlamış olur. Belirlenen ihbar süresinin sonunda fesih gerçekleşir ve ihbar süresi de bu olay ile sona erer.

Kıdem tazminatı, emekli maaşı, asgari ücret ve mesai saatleri masada! 5 yıl aradan sonra bir ilk yaşanıyor!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı, mesai saatleri ve vergiler! Yeni düzenlemeler yolda!

Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi? SGK Uzmanı şartları tek tek açıkladı! 

10 yıl çalışan ne kadar kıdem tazminatı  alır? SGK uzmanı Özgür Erdursun tek tek hesapladı!