28 / 04 / 2024

2024'te 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışması başlıyor! 603 bin hektarda da tescil işlemleri tamamlanacak!

2024'te 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışması başlıyor! 603 bin hektarda da tescil işlemleri tamamlanacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmalarla gelecek sene 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin bitirilmesi planlanıyor. İşte ayrıntılar...



2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlenen bilgilere göre; geçtiğimiz sene itibarıyla 23,9 milyon hektar tarım arazisinin 16,5 milyon hektarı ekilen, 3 milyon hektarı nadasa bırakılan, 718 bin hektarı sebze yetiştirilen ve 3,7 milyon hektarı meyve, zeytin ağaçları ve bağcılık için ayrılan alanlardan meydana geldi. 

Bakanlık öncülüğünde sürdürülen projelerde, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına ilişkin arazi kullanım planlarının tamamlanması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi öncelikli konular arasında bulunuyor.

2024 te 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışması başlıyor! 603 bin hektarda da tescil işlemleri tamamlanacak!

Tarım amaçlı arazi ediniminin kolaylaştırılması, tarımsal arazi piyasasının düzenlenmesi, mülkiyetten oluşan  ihtilafların giderilmesi, tarımsal üretimde kullanılmayan arazilerin üretime kazandırılması ve işletme ölçeklerinin artırılmasına ilişkin kurumsal ve hukuki düzenleme gereksinimi sürüyor. 

Çok parçalı arazi yapısı sebebiyle oluşan küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi için hızlandırılan arazi toplulaştırma çalışmalarında tescil işlemleri yapılarak toplulaştırması tamamlanan alanın bu senenin sonunda 7,3 milyon hektara yükselmesi öngörülüyor. 

2024 te 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışması başlıyor! 603 bin hektarda da tescil işlemleri tamamlanacak!

Gelecek sene ise 700 bin hektarda toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin bitirilmesi hedefleniyor. 

Şehirleşme ve sanayileşme gibi tarım dışı sektörlerden gelen talepler sebebiyle arazi ihtiyacı gittikçe çoğalıyor. Tarım, orman, çayır ve mera alanlarındaki koruma-kullanma dengesinin sağlanması amacıyla arazi kullanım planlarının hazırlanmasına ilişkin çalışmalara hız verildi. Bu sene arazi kullanım planlarının hazırlanması için 941 bin hektarda detaylı toprak etüdü çalışmalarının bitirilmesi öngörülüyor.

2024 te 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışması başlıyor! 603 bin hektarda da tescil işlemleri tamamlanacak!

SULAMAYA AÇILAN ALAN 7,1 MİLYON HEKTARA YÜKSELECEK 

Diğer taraftan, sulu tarımın yaygınlaştırılmasıyla verimli sulama sistem ve tekniklerinin rolü daha da önemli hale geldi. Sürdürülen  çalışmalarla tarımda suyun verimli kullanılmasına ilişkin önlemler alınıyor. 

Bu çerçevede Devlet Su İşlerinin (DSİ) çalışmalarıyla bu sene sonunda sulamaya açılan alanın 7,1 milyon hektara yükselmesi öngörülüyor. 

DSİ tarafından yeni hayata geçirilecek projelerin borulu sistemle yapılması ve eski sulama sistemlerinin yenilenmesiyle gelecekte borulu sulama sistemlerinin oranının artacağı ve tarımda önemli miktarda su tasarrufunun sağlanacağı öngörülüyor. 

Ayrıca, sulama suyu kalite kriterlerini sağlayacak niteliği haiz arıtılmış atık suların sulamada yeniden kullanılmasına ilişkin araştırma ve geliştirme çalışmalarına da start verildi. Çalışmaların sulama suyundan elde edilecek tasarruf miktarı da yükseltilecek ve bu şekilde suyun hem etkin hem de verimli kullanılmasına katkı sağlanacak. 

Faiz oranları peş peşe değişti! 2 milyon TL konut kredisinin aylık ödeme miktarı ayyuka çıktı! Halkbank, Ziraat, Akbank

Depremden etkilenen bazı illerde yapılandırmadan yararlanmak için son 5 gün! Peşin ödemelere yüzde 90'a varan indirim!

Fitch, Türkiye'de bankacılık yatırımlarının artmasını bekliyor!


Geri Dön