29 / 04 / 2024

Depremden etkilenen bazı illerde yapılandırmadan yararlanmak için son 5 gün! Peşin ödemelere yüzde 90'a varan indirim!

Depremden etkilenen bazı illerde yapılandırmadan yararlanmak için son 5 gün! Peşin ödemelere yüzde 90'a varan indirim!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve mücbir sebep hali biten şehirlerde yer alan mükellefler, kamuya yönelik borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden bu ay sonuna kadar başvurmaları durumunda yararlanabilecek. İşte ayrıntılar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, depremlerden etkilendiği için mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden faydalanma imkanı sürüyor. 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, Bakanlık tarafından Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas'ın Gürün ilçesinde mücbir sebep hali ilan edildi. 6 Şubat-31 Temmuz dönemini kapsayan mücbir sebep süresince, bu şehirlerdek, mükelleflerce verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri ile ödeme dönemleri de ertelenmişti. 

Bu süreçte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2023 tarihine kadar uzatıldığı açıklandı.  

Depremden etkilenen bazı illerde yapılandırmadan yararlanmak için son 5 gün! Peşin ödemelere yüzde 90 a varan indirim!

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da da mücbir sebep hali ilan edilen kent ve ilçelerden gerçekleştirilecek başvurulara ve ödeme sürelerine ilişkin özel bir düzenlemeye gidilerek, bu mükelleflerin başvuru sürelerinde erteleme yapıldı. 

Kanun çerçevesinde gerçekleştirilecek başvuruların süresi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar uzatılmış, kanun kapsamında ödenmesi gereken tutarların ilk taksidinin, başvuru süresinin sona erdiği ayı izleyen ayın sonuna kadar, diğer taksitlerin ise bu taksidi izleyen aylık dönemler şeklinde ödenebilmesi imkanı sunulmuştu. 

Bu kapsamda, mücbir sebep hali 31 Temmuz tarihinde sona eren Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas'ın Gürün ilçesindeki mükellefler, yapılandırma düzenlemesinden faydalanmak için 31 Ekim 2023 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. Bu mükellefler, peşin ödemelerini ve yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ise 31 Kasım tarihine kadar ödeyebilecek. 

Diğer taraftan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ise mücbir sebep hali 30 Kasım tarihinde bitecek. Bu nedenle, söz konusu bölgelerdeki yapılandırma başvurularının 29 Şubat 2024 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Söz konusu mükellefler, peşin ödeme dahil birinci taksitlerini ise 31 Mart 2024 tarihine kadar ödeyebilecek. 

Depremden etkilenen bazı illerde yapılandırmadan yararlanmak için son 5 gün! Peşin ödemelere yüzde 90 a varan indirim!

YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİYLE HANGİ İMKANLAR SUNULUYOR? 

Söz konusu kanun ile vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranında güncelleme yapılarak belirlenen borcun ödemesi yapılıyor. 

Düzenleme çerçevesinde, motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları, öğrenim ve katkı kredisi borçları da bulunuyor. Dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları gibi) sulh yoluyla sonlandırılması fırsatı da sunuluyor. 

Yapılandırılan tutarların peşin ya da aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler  şeklinde ödenmesi imkanı bulunuyor. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim uygulanıyor. 

Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi durumunda, ceza asıllarından yüzde 25 indirim uygulanıyor. 

Matrah ya da vergi artırımı üzerine hesaplanan vergiler de peşin veya aylık dönemler şeklinde azami 12 eşit taksitte ödenebiliyor. Matrah ya da vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergiler tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin şekilde ödenirse, bu vergilerden yüzde 10 indirim uygulanıyor. 

Fitch, Türkiye'de bankacılık yatırımlarının artmasını bekliyor!

Konut kredisi için gerekli belgeler nelerdir? 

TOKİ'den İstanbul'da dev adım! Eyüpsultan'a 637 konutluk yeni proje geliyor! 

Ev sahipleri ve kiracılara tahliye taahhüdü uyarısı: Bunları sakın yapmayın! 


Geri Dön