Ekonomi

2025 yılı asgari ücret ne kadar olacak?

2025 yılına kadar artık sayılı aylar kala vatandaşlar da asgari ücrette ne kadar artış olacağını merak etmeye başladı. Asgari ücret hakkında ortaya atılan çeşitli senaryolar var.

Asgari ücret tartışmalarının her geçen gün arttığı Türkiye'de ara zam yapılmamasının ardından gözler artık seneye çevrildi. Asgari ücrette zam döneminin gelmesinin ardından vatandaşlar da asgari ücretin ne kadara çıkacağını merak ediyor. 

 IMF, Türkiye için 2025 asgari ücret zammına ilişkin önerisini paylaştı. IMF raporunda, Türkiye'nin asgari ücreti belirlerken yıllık ve ileriye dönük enflasyonu göz önünde bulundurması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, geriye dönük endekslemenin durdurulması ve kamu sektörünün fiyatları üretim ve bakım maliyetleriyle uyumlu hale getirmesi gerektiği belirtildi.

YÜZDE 14 ZAM OLURSA VATANDAŞ MUTSUZ OLACAK

IMF’nin tahminlerine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 2024 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 38-42 aralığındayken, IMF’nin 2025 sonu için tahmini yüzde 7-21 arasında oldu. Bu tahminlere dayanarak, asgari ücret zammının yüzde 14 civarında olacağı hesaplandı. Ancak mevcut açlık sınırının 19.271 TL olduğu dikkate alındığında, yüzde 14'lük bir zam açlık sınırına ancak yetişebilecek seviyede kalacak.

25.000 TL TALEP EDİLİYOR

IMF’nin önerilerine göre, 2025 yılında asgari ücrete yüzde 14 zam yapılması durumunda, net asgari ücret 19.382 TL 28 kuruş olacak. Ancak, asgari ücretle çalışanlar bu rakamın yetersiz olduğunu ve 25.000 TL seviyelerinde bir asgari ücret talep ettiklerini belirtiyor. Ocak 2025’te uygulanacak asgari ücret zammı, çalışanların yaşam standartlarını ne yönde etkileyecek? Bu sorunun cevabı, ekonomik koşullara ve hükümetin alacağı kararlara bağlı olarak şekillenecek.