14 / 10 / 2024

2025'in ilk çeyreğinde kiralık konutlarda taşlar yerinde oturmuş olur! 

2025'in ilk çeyreğinde kiralık konutlarda taşlar yerinde oturmuş olur! 

Kiracılar ve ev sahipleri, konut piyasasının geleceğini merak ediyor. Gayrimenkul uzmanı, "2025'in ilk çeyreğinde kiralık konutlarda taşlar yerinde oturmuş olur" dedi. İşte o açıklama...




2022 Haziran'da konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırlaması ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların katlanarak artmasına neden oldu. Bunun yanı sıra, pandemi ve artan enflasyon sebebiyle hem kiralar hem de konut fiyatları uzun yıllardır resmen uçuşa geçti. Fiyatlardaki yükseklik, barınma krizine neden oldu. Son günlerde konut ve kira fiyatlarının geleceği merak edilmeye başlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 12 aylık TÜFE oranına göre, 2024 Ekim ayı kira artış oranı yüzde 63,47 şeklinde oldu. Bu oran, konut sahiplerinin Ekim'de uygulayacağı kira zamları için geçerli tutulacak. 

Kiracılar yine bütçelerindeki planlamalar ile uğraşırken, Gayrimenkul Danışmanı Murat Sarı, kiralık konut fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

2025 in ilk çeyreğinde kiralık konutlarda taşlar yerinde oturmuş olur! 

KİRALARDA KISA VADEDE DENGESİZLİKLER OLABİLİR ANCAK ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ DURUM SONA ERDİ 

Samimi Haber'de yer alan habere göre; Gayrimenkul Danışmanı Murat Sarı, kira artış hızının enflasyonun altında kalmaya başladığına dikkat çekti ve kira bedellerinin de düşmeye başladığını, en azından artış hızının durduğunu belirtti. 

Diğer yandan piyasada hala bazı sorunların bulunduğunu dile getiren Murat Sarı, "Geçtiğimiz yıl atıyorum evi 10 bin TL kira ile tutmuş. Açıklanan enflasyon rakamıyla beraber 16 küsur lira olması gerekiyor. Ama o muhitte evlerin güncel kirası 14 bin TL. Bu konut sahibiyle kiracı arasında sorunlara sebep oluyor" diye konuştu. 

Sarı, kira artışlarında bunun dışında bir dengesizlik olup olmadığı sorusunu da yanıtladı ve kısa vadede dengesizlikler söz konusu olabileceğine, fakat uzun vadede işin çığrından çıkmış durumunun durduğuna dikkat çekti. 

2025 in ilk çeyreğinde kiralık konutlarda taşlar yerinde oturmuş olur! 

DEVLET KİRALARA MÜDAHALE ETMEMELİ 

Gayrimenkul Danışmanı Murat Sarı, ekonomide yeniden büyük kırılmalar ile majör değişiklikler in yaşanmaması halinde 2025 yılının ilk çeyreğinde taşların yerine oturmuş olacağını söyledi. 

Sarı, “Süreci hızlandırmak için devletin müdahalesi gerekli mi?" sorusunu da şu şekilde yanıtladı:

"Yüzde 25 artışların en temel nedenlerinden biriydi. Sene sonunda yüzde 25’in üzerinde zam uygulayamayacağını bilen ev sahibi 10 bin TL'lik konutu için 15 bin Türk Lirası kira talep ediyordu. Devletin kesinlikle müdahale etmemesi gerekiyor."

Prof. Dr. Naci Görür'den o il için korkutan açıklama: Daha büyük sarsıntıların habercisi!

Rams, İtalyan devi Etro’nun isim hakkını aldı, Maslak’taki projenin adı değişti!

SGK Uzmanı açıkladı: SSK, BağKur emeklilerine yüzde 15-16, memur ve memur emeklilerine yüzde 10-11 zam! 


 


Geri Dön