Kent Haberleri

2025'te emekli maaşları yüzde 30 düşecek mi? Milyonlarca emekli için açıklama geldi!

Emekli maaşları arasındaki farklılıklar, hesaplamalarda kullanılan güncelleme katsayısının belirlenmesiyle ortaya çıkıyor. Peki 2025'te emekli maaşları yüzde 30 düşecek mi? İşte ayrıntılar...

Emekli aylıkları, sigortalının prime esas kazancının, ilgili seneden emeklilik başvuru tarihine kadar geçen süre zarfında her yıl güncelleme katsayısı kullanılarak hesaplanıyor ve güncelleniyor. 

Kamuoyunda 2024 senesinde emekli olanların, 2025 yılında emekli olacaklara göre daha avantajlı konumda olacağı ve emekli aylıklarının daha yüksek olacağı iddiaları geniş yer tutunca emeklilik dilekçesi vermeyi düşünenler "2025 sonrası emekli maaşı düşecek mi, 2025'te emekli maaşları düşecek mi?" sorularının yanıtlarını araştırıyor. 

MAAŞ FARKI GİTTİKÇE ARTACAK

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ilk kez emeklilik başvurusu yapacak vatandaşlar için Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu yazılı bir açıklamada bulundu ve kafa karışıklığına ilişkin yanıt verdi. 

Söz konusu açıklamada, "2025 senesinde emeklilerin maaş hesaplamasında kullanılacak güncelleme katsayısının 1,366 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu durum, yıllar arasındaki enflasyon farkının önemli ölçüde düşmesi nedeniyle 2025 yılı emeklilerinin 2024 yılı emeklilerinden belirgin şekilde daha düşük aylık alacağı anlamını taşıyor" ifadelerine yer verildi. 

2024 yılı emekli maaşlarının 2023 yılı verileri üzerinden hesaplanacağına dikkat çekilen açıklamada, "Fakat 2025 yılı emeklilerinin maaşları, bir önceki yılın rakamlarına göre hesaplanacak. Bu farkın sigortalılara göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 25-35 arasında olacağı tahmin ediliyor. Dahası, bu farkın ilerleyen yıllarda maaş artışlarıyla beraber daha da yükseleceği öngörülüyor" denildi. 

DİLEKÇE AYRINTISI KAZANDIRIYOR 

31 Aralık 2024 tarihinden önce emeklilik başvurusunda bulunanlar, 2024 yılı emeklisi olarak değerlendiriliyor. 

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"Sene sonuna kadar herhangi bir yasal değişiklik olmazsa, emeklilik şartlarını tamamlayan ve emekli olmayı planlayan sigortalıların belirli tarihlere dikkat etmeleri önem arz ediyor:

Kamuya ait şirketlerde çalışıp maaşlarını her ayın 15'inde alan işçiler, 14 Ocak 2025'e kadar emeklilik dilekçelerini vermeleri durumunda, 2024 yılı emeklisi olarak kabul edilecektir.

Özel sektör çalışanları, kamu kurumlarında görev yapanlar ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait şirketlerde çalışıp aylıklarını her ayın 1'inde alan işçiler için ise emeklilik dilekçelerinin 31 Aralık 2024 tarihinden önce verilmesi gerekiyor. Aksi durumda, bu kişiler 2025 yılı emeklisi şeklinde kabul edilecektir."

Ankara Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 252 konutun tapuları teslim edildi!

Yüksek kiralara ATEM'den çözüm önerisi: Semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilmeli!

Akaryakıtta fiyatlar değişti! Benzin, motorin, LPG güncel fiyatlar ne kadar? İşte akaryakıt zam...