Emekli maaşını artırmak isteyenler şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Maaşlar yüzde 20 artıyor!
Emeklilik planlaması yapan herkes emeklilik aylığını yükseltmenin yollarını sık sık araştırıyor. Emekli maaşını artırmak isteyenler şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Maaşlar yüzde 20 artıyor! Emekli aylığı prime esas kazanç, çalışma süresi, sene içindeki zamlar ve enflasyon rakamlarına göre değişiklik gösteriyor
Emeklilik planlaması yapan herkes emeklilik aylığını yükseltmenin yollarını sık sık araştırıyor. Emekli aylığı prime esas kazanç, çalışma süresi, sene içindeki zamlar ve enflasyon rakamlarına göre değişiklik gösteriyor.
İsteğe bağlı sigorta, Bağ- Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek maaş fırsatı sunuyor.
Emekli maaşı alan vatandaşlar, maaşlarını nasıl daha yüksek alabileceklerini araştırıyor. Konu ile ilgili bir son dakika detayı ortaya çıktı.
Emekli maaşını artırmak isteyenler şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Maaşlar yüzde 20 artıyor!
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmeleri halinde maaşları yüzde 15 ile yüzde 20 seviyesinde yükseliyor.
Bağ-Kur'da kadınların 7200, erkeklerin ise 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor. SSK'da ise 5 bin-7 bin 200 gün prim ile emekli olunabiliyor.
SGK'da 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı bulunurken, Bağ-Kur'da en az 5400 gün prim ödemesi durumunda emekli olunabiliyor.
Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün koşulunu tamamlamasına 3.5 sene kalan Bağ-Kur'lu vatandaşlar, kalan bu süreyi (1261 günü) prim ödemelerini SSK'lı şekilde tamamladığında, emeklilik statüsünü SGK'ya çeviriyor. Bu şekilde, daha az prim ödeme ve daha çok maaş alma fırsatı yakalanıyor.
Bir sigortalının çalışma hayatı içinde hem SSK hem Bağ-Kur prim ödemesi bulunuyorsa, emeklilikte son 7 senenin en sonuncusu 2.520 günün priminin statüsü değerlendirilir. Hangi statünün primi fazlaysa sigortalı fazla olan sigortanın (Bağ-Kur ya da SSK) koşulları kapsamında emekli olunur.
Bağ-Kur sonrası 1260 gün SSK primi oluşması durumunda, EYT çerçevesinde SSK emeklilik hakkı doğar ve SSK'dan emekli olunur. Bu şekilde maaş daha yüksek olur.
Emekli maaşını artırmak isteyenler şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Maaşlar yüzde 20 artıyor!
HİZMET SÜRESİ EŞİTSE NE OLUR?
1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk kez sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin olduğu statüden emekli olmaya hak kazanıyor.
Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi senelik fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması durumunda ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden emekli olur.
PRİME ESAS KAZANÇ MAAŞLARI YÜKSELTİR Mİ?
SGK'ya bildirilen prime esas kazanç emekli maaşını yükseltmede kritik derecede önemli. Emekli maaşı hesabında, Ocak 2000 öncesi, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası ve bu tarihten sonrası olacak şekilde 3 farklı dönem var.
2000 öncesi dönem aylık hesabı gösterge, memur maaş katsayı ve aylık bağlama oranı çarpımı ile hesaplanıyor.
Gösterge sisteminin esas alındığı 2000 öncesi primler emekli maaşını önemli oranda yükseltiyor.
EMEKLİ OLMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN EYT'LİLERİN MAAŞLARI ARTAR MI?
Uzun sene çalışıyor olunması ve prim gün sayısının artması tek başına maaşı yükseltmede yeterli olmuyor.
Brüt kazancın yüksek yatırılması bu konuda oldukça önemli. Bildirilen matrah artınca emekli aylığı da artış gösteriyor. Emeklilik başvurusunda bulunurken, bakmakla yükümlü eşle birlikte çocuk sayısı da bildiriliyor. Böylece, bakmakla yükümlü kişilerin olması maaş bağlama oranını artırıyor.