Genel

2050'de Türkiye'nin yüzde 95'i şehirlerde yaşayacak!

ehircilik Şurası'nın Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, 2017 itibarıyla şehirleşme oranının yüzde 88'e ulaştığını ve 2050'de Türkiye'nin yüzde 95'inin şehirlerde yaşayacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen, "Şehircilik Şurası"nın Genel Kurul Toplantısı'nda konuşma yaptı. Şura komisyonlarının 9 aylık çalışmalarında sona gelindiğini ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, Şehircilik Şurası'nın bakanlıklarının ufkunu genişlettiğini söyledi. 


Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre; Bakan Özhaseki, 2017 itibarıyla şehirleşme oranının yüzde 88'e ulaştığını ifade etti. Özhaseki, 2050 yılına gelindiğinde Türkiye'nin yüzde 95'inin şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğünü belirtti. 


Mahalle dokusu korunmalı

Yatay mimarininin önemine dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Buradan ilhamla şehrimizi yaşanabilir kılan değerleri belirledik, sorunları tespit ettik. Özellikle mahalle dokusunun korunması ve insan odaklı planlama anlayışına bir kez daha vurgu yaptık. Yani yatay mimarinin önemine, insanın tabiatla iç içe yaşamasının önceliğimiz olduğu hususuna dikkat çektik." dedi. 


Türkiye topraklarının önemli bir kısmının deprem riski altında olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümün sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınması gereken bir zaruret olduğunu bir kez daha gördüklerini belirtti. Türkiye'yi kentsel dönüşüme hazırlayacaklarını söyleyen Özhaseki, "Ülkemizi, kentsel dönüşüm çalışmaları ile depreme karşı hazırlayacağız. Bunu yaparken de krizi fırsata çevirerek, kültürümüzden ilhamla geleceğe yönelen sağlam yapılar inşa edeceğiz." dedi. 

 


"Her evi yıkılan vatandaşımız mutlaka ev sahibi yapılacak"

Bakanlık tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarında bazı ilkeler belirlendi. Bakan Özhaseki, bu ilkeleri, "Dönüşümde esas olan yerinde dönüşümdür. Her vatandaş, mahallesiyle bağını koparmamasıdır. Her evi yıkılan vatandaşımız, mutlaka ev sahibi yapılmasıdır. Üçüncü belirlediğimiz ilkemiz de hazırlanan yeni rezerv alanlarında planlamanın, mahalle bazlı olmasıdır." şeklinde sıraladı.


 "Yaşanabilir çevre ve marka şehirler"

Plan yetkisinin bir çok kuruşta olmasının kargaşaya neden olduğunu belirten Mehmet Özhaseki, bunların sonucunca da "kimliksiz ve sağlıksız" şehirlerin ortaya çıktığını söyledi. Özhaseki, "İdealimizdeki ev, sokak, mahalle ve şehir dokusunu yeniden inşa ederken, kendi medeniyet anlayışımızı da tüm şehirlerimizde hakim kılmalıyız." dedi. 


"Yaşanabilir çevre ve marka şehirler" hedefiyle şehirleri daha yaşanabilir kılmak için gayret ettiklerini belirten Özhaseki, "Şehircilik Şurası'nda ortaya konan çalışmalar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hizmet anlayışına farklı bir boyut kazandıracaktır."  şeklinde ifadelerde bulundu.