15 / 10 / 2024

2105 'te Türkiye 'nin yüzde 79 'u kentlerde yaşayacak!

2105 'te Türkiye 'nin yüzde 79 'u kentlerde yaşayacak!

Dünyadaki en önemli trendlerden birisi hızlı kentleşme. Köyler akın akın şehirlere göç ediyor. Ülkemizdeki nüfus hareketi de hız kesmiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi megakentlerimiz oluşuyor....




Dünyadaki en önemli trendlerden birisi hızlı kentleşme. Köyler akın akın şehirlere göç ediyor. Ülkemizdeki nüfus hareketi de hız kesmiyor. İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi megakentlerimiz oluşuyor. Soyak Holding CEO 'su Emre çamlıbel 'in verdiği bilgiye göre, Türkiye 'de 2010 kentleşme oranı yüzde 76. 2015 yılında bu sayının yüzde 79 'a çıkması   bekleniyor. Bu da kentli nüfusun 55.7 milyondan, 61 milyona çıkması anlamına geliyor. GYODER raporlarına göre yılda 550-600 bin konuta ihtiyaç var. Özetle, inşaat sektöründeki   büyüme önümüzdeki yıllarda da hız kesmeyeceğe benziyor.

Soyak 50 bin kişiyi ev sahibi yaptı
Soyak Holding, gayrimenkul sektöründe 50inci yaşını kutluyor. 1961 'de kurulan şirket yurt içinde ve yurt dışında önemli projelere imza atarak, bugüne kadar 50 bini aşkın kişiyi ev sahibi yaptı.   Soyak Holding, gayrimenkulün yanısıra, enerji, döküm, çimento-beton olmak üzere

3 sektörde daha faaliyet gösteriyor. Holding, 14 şirketiyle 1500 kişiye istihdam sağlıyor. 2011 'in ilk ayında satışlarını ikiye katlayan kuruluş, bu yıl 3 bin konut satmayı planlıyor.

Evlerde yılda 30 milyar dolarlık enerji tüketimi
Türkiye'nin yıllık enerji harcaması yaklaşık 60 milyar dolar.   Enerjinin yaklaşık   yüzde 50 'si binalar tarafından tüketiliyor. Soyak Holding CEO 'su Emre çamlıbel, çevre dostu uygulamaların önemine dikkat çekiyor. Türkiye 'de mevcut yapıların yalıtımını gerçekleştirsek ve enerji kullanımında verimliliğe dikkat etsek, yılda 6-7 milyar dolar tasarruf etmek mümkün. Ancak, ne yazık ki 2009 sonunda yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği 'ni hala etkin bir şekilde uygulamıyor, paralarımızı sokağa atmayı   sürdürüyoruz.
 
Vodafone, Türkiye 'ye 5 yılda 10.9 milyar dolar yatırım yaptı
Dünya telekomünikasyon devi Vodafone, Türkiye 'deki yatırımlarına aksatmadan devam ediyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, geçtiğimiz hafta şirketin 5 'inci yıl sonuçlarını ekonomi yazarlarıyla yaptığı bir toplantıda değerlendirdi. Son
5 yılda Türkiye 'de 10.9 milyar dolar yatırım yapan Vodafone, bireysel ve kurumsal abone sayısını artırarak, geçen mali yılında 3.7 milyar TL ciroya erişmiş. Vodafone Türkiye, Nisan 2010 - Mart 2011 arasındaki dönemde yüzde 30.2 net büyüyerek, pazar payını yüzde 27.1 'e çıkarmış. Bu performansı sayesinde, grup içinde en hızlı büyüyen ülke durumuna gelmiş.

Serpil Timuray, şirketin başarısının çalışanlara ve yeteneğe yaptıkları yatırımının sonucunda olduğunu özellikle vurguluyor. Kuruluş geçen yıl 3 bin çalışanına, Vodafone Red Akademi 'de 130 bin saat eğitim vermiş. İş sağlığı ve güvenliği kültürü için özel çalışmalar yapmış. Vodafone çalışanları, kuruluşun ülkenin dört bir yanında yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri, Düşler Akademisi, Bilgisayar Bilmeyen Kalmasın ve İlk Adım programlarında yer alarak, birlikte çalışmışlar.
 

Milliyet/Fatoş Karahasan


Geri Dön