Ekonomi

24 Nisan haftası yurt içi ve yurt dışında hangi veriler açıklanacak? İşte yeni haftada piyasanın gündemi!

Piyasalar sakin bir haftayı geride bırakırken, gelecek haftanın veri takvimi ise oldukça yoğun. Hem yurt içi hem yurt dışında makro ekonomiye ilişkin önemli veriler açıklanacak. Ayrıca halka açık bankaların ilk çeyrek bilançoları da gelecek hafta ortasından itibaren açıklanmaya başlanacak.Gelecek hafta ise Amerika ve Avrupa ekonomisinden gelecek veriler piyasaların seyrinde etkili olacak

Küresel piyasalar, açısından sakin bir haftayı geride bıraktık. Gelecek hafta ise Amerika ve Avrupa ekonomisinden gelecek veriler piyasaların seyrinde etkili olacak. Ramazan Bayramı tatili nedeniyle bugün Türkiye piyasaları kapalı olurken, gelecek hafta Merkez Bankası’nın faiz kararı yakından takip edilecek.

 

Nisan ayının son haftasında hem yurt içi hem yurt dışında önemli ekonomik veriler açıklanacak. Uzmanlar, ABD, Euro Bölgesi ve Almanya için yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin GSYH verilerinin merakla beklendiğini belirtirken, yurt içinde ise açıklanacak veriler arasında Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasaların radarında olacak. Ayrıca kapasite kullanım, güven endeksleri ve dış ticaret verileri de yurt içinde açıklanacak diğer veriler arasında yer alıyor.

HANGİ VERİLER AÇIKLANACAK?

24 Nisan ile başlayacak yeni haftada yurt dışında piyasalar açısından oldukça yoğun bir veri takvimi yer alıyor. Yurt dışında ABD’de dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları, çekirdek PCE, kişisel gelir ve harcamalar, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak. Euro bölgesinde ise Almanya'nın iş gücü, öncü tüketici fiyatları, ifo ve GfK endeksleri yakından izlenecek. Japonya'da ise açıklanacak veriler arasında Tokyo enflasyonu, iş gücü, perakende satışlar ve sanayi üretimi, GSYH rakamları piyasaların radarında olacak. Öte yandan Macaristan, Rusya, Ukrayna ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları da piyasaların odağında olacak.

BİLANÇO DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yurt içinde haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), imalat sanayi kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri ile başlayacağız. 24 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da açıklanacak bu verilerin ardından Çarşamba günü halka açık bankaların 2023 yılı ilk çeyrek dönemine ilişkin finansal sonuçlarına ilişkin ilk haberler gelmeye başlayacak. Banka bilançoları dönemi Çarşamba günü açıklanacak Akbank ilk çeyrek finans sonuçları ile başlayacak.

SEÇİM ÖNCESİ SON FAİZ KARARI

Piyasaların seçim öncesi heyecanla beklediği TCMB faiz kararı ise 27 Nisan Perşembe günü saat 14.00’de açıklanacak. Geçen ayki toplantıda faizleri sabit tutan herhangi bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası’nın nisan ayında gerçekleştireceği toplantıda da faizleri değiştirmeyeceğine ilişkin beklentiler kuvvetlendi.

Amerika’da ilk çeyrek dönemine ilişkin GSYH verileri de yine 27 Nisan Perşembe günü Türkiye saati ile 15.30’da açıklanacak. ABD geçen yılın son çeyreğinde ülke ekonomisi yüzde 2,6 oranında büyüme kaydetmişti. Fransa’da da GSYH verileri 28 Nisan Cuma günü açıklanacak.