298 bini aşkın kamu binası kaçak çıktı!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın sorularını cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘imar affı’ ile yapı kayıt belgesi alan kamu kurumu taşınmazı sayısının 298 bin olduğunu belirtti. Taşınmazlar arasında camiler de yer alıyor.
Yerel seçim öncesinde kaçak yapılara tapu verilmesine imkan veren imar affının 300 bine yakın kamu kurumu taşınmazının da faydalandığı bu taşınmazlar arasında camilerin de olduğu ortaya çıktı. Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Cumhuriyet Halk Partiyi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan ve yasal hale gelen kamu kurumu taşınmazlarının sayısını sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sındır'a yazılı olarak cevap gönderdi. Bakan Kurum verdiği yanıtta, yapı kayıt belgesi alarak imar affından faydalanan kamu kurumu taşınmazının sayısının camiler dahil, 298 bin 124 olduğunu bildirdi.
BÜYÜK KISMI OKUL BİNALARI
“Bu sayı beni çok ürküttü” diye konuşan CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır Birgün gazetesine yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “Bakanlığımızın verdiği yanıtta ticari maksatla kullanılmayan yapıları için camiler dâhil 298 bin 124 adet yapı kayıt belgesi düzenlendiği belirtilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden edindiğim bilgiye göre, ülkemizde 25 Temmuz itibariyle 84 bin 684 cami var. Kamu binalarının kayıtlarının tutulduğu Milli Emlak Müdürlüğü’nde Hazine’ye kayıtlı bina sayısının 200 bin 354 olduğunu görüyoruz. Bu ikisinin toplamından daha büyük bir rakamda yapı kayıt belgesi düzenlenmiş. Buradan şu anlaşılıyor: Bu kamu binalarının bir kısmı okul binaları, ekleme yapılmış binalar, Milli Eğitim’e bağlı yapılar, anaokulları için yapılmış ek binalar, derslik yapılmış binalar, spor veya daha başka bir ihtiyacı karşılamak için yapılmış ek yapılar ve kantin gibi binalar… Ruhsatsız okul alanı veya kamusal alan içerisinde çok sayıda ruhsatsız yapı var. Bu yapıların tespit edilip raporlandırılmış olması ve yıkım dayanıklılık testleri sonrasında güçlendirme gerekiyorsa güçlendirme projelerinin derhal hazırlanıp buna yönelik güçlendirilmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmekte.”
İmar barışına yapılan başvurular ve ödemeler TBMM gündeminde!