30 / 04 / 2024

2b arazi satışları için Antalyalı köylüler yolu kapattı!

 2b arazi satışları için Antalyalı köylüler yolu kapattı!

Antalya'da orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı konusunda rayiç bedelleri yüksek bulan Topallı köyü sakinleri, Antalya-Isparta yolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.




     Antalya Aksu ilçesi Topallı Köyü sakini yaklaşık 300 kişi, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı konusunda rayiç bedelleri yüksek bularak ve bedellerin düşürülmesi talebiyle Antalya-Isparta karayolu kenarında eylem yaptı. 

     Rayiç bedellerinin yüksek olduğunu anlatan yazılı pankartlarla rayiç bedellere tepki gösteren köylüler adına konuşan Topallı Köyü Muhtarı Dursun Çiçek, köylerinde bin 823 2B parselinin bulunduğunu söyledi. Bu parsel sahiplerinin hiç birinin belirlenen rayiç bedellerle arazilerini alamayacağını savunan Çiçek, rayiç bedellerin düşürülmesi gerektiğini belirtti. 

     Çiftçilerin bankaya borçlu olduğunu anlatan Çiçek, köylerindeki çiftçilerin yüzde 80'inin 2B müracaatı için gereken parayı bile bankadan kredi çekerek aldığını öne sürdü. 

     Rayiç bedellerin dengesiz olduğuna işaret eden Çiçek, ''Aynı yere iki farklı fiyat biçiliyor. Örneğin köyümüzdeki bir kişiye ait 7 bin 300 metrekare nar bahçesinin Yurtpınar köyü sınırlarında kalan bölümüyle Topallı köyü sınırlarında kalan bölümüne farklı fiyat veriliyor. Halbuki aynı bahçe. Bu bir adaletsizlik'' dedi. 

     Topallı köyü sakini İbrahim Yıldız da 15 dönüm 2B arazisi bulunduğunu ve atalarından kalan bu araziyi alma gücünün olmadığını kaydetti. Kendilerini işgalci gibi görenlere de tepki gösteren Yıldız, Topallı köyündeki arazilerin eski Osmanlı tapusu olduğunu ancak bu tapuların zamanla geçersiz sayılmasının ardından 2B konumuna düştüğünü ifade etti. Yıldız, bölgenin hiç bir zaman ormanlık alan olmadığını yıllardır bölgede çiftçilik yapıldığını vurguladı. 

     Bölgede 10 yıldır çiftçilik yaptığını anlatan Döndü Çiçek ise 2B arazilerini bedava istemediklerini, tek isteklerinin fiyatların ödeyecekleri şekilde belirlenmesi gerektiğini anlattı. 2 çocuk okuttuğunu anlatan Döndü Çiçek, 12 dönüm 2B arazisinin olduğunu, bu arazilerin tapusunu almak için 250 bin lira gerektiğini dile getirdi. Belirlenen fiyatla arazilerini alamayacağını kaydeden Çiçek, atalarının ve kendilerinin bu topraklarda çok emeklerinin olduğunu bu nedenle arazilerini çocukları gibi gördüklerini dile getirdi. 

     

     -Köylüler yolu kapadı- 

     

     Köylülerin gazetecilere açıklamada bulunduğu sırada jandarma ve çevik kuvvet ekipleri yolu kapatma ihtimallerine karşın bölgede güvenlik önlemi aldı. Bu sırada köylüler bir anda yola doğru koştu. Köylüler yola oturarak Antalya-Isparta karayolunu çift taraflı olarak trafiğe kapadı. 

     Jandarma ekipleri yola oturan bazı köylüleri zor kullanarak yolun dışına çıkardı. Jandarmanın müdahalesi sırasında bir kadın, fenalık geçirdi. Jandarma ekipleri fenalık geçiren kadını da elleri ve ayaklarından tutarak yolun dışına götürdü. Jandarma ekiplerinin müdahalesine rağmen köylüler yolu trafiğe açmadı. Bir süre oturan köylüler, ardından Antalya istikametine doğru karayolunda yürüyüşe geçti. 



AA


Geri Dön