07 / 05 / 2024

2B arazilerinden 25 milyar dolar gelir elde edilecek!

2B arazilerinden 25 milyar dolar gelir elde edilecek!

Hükümet'in 25 milyar dolar gelir beklediği 2-B arazilerin büyüklüğü ölçüm yapıldıkça azaldı. Daha önce 473 bin hektar beklenen araziler yol, dere yatağı gibi kullanılamayacak alanlar yüzünden 300 bin hektara geriledi



 Hükümet'in 25 milyar dolar gelir beklediği 2-B arazilerin büyüklüğü ölçüm yapıldıkça azaldı. Daha önce 473 bin hektar beklenen araziler yol, dere yatağı gibi kullanılamayacak alanlar yüzünden 300 bin hektara geriledi. Öte yandan Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki iptal gerekçesini göz önünde bulunduran Hükümet, özellikle 2-B'lerden elde edilecek gelirin nereye harcanacağı konusuna odaklandı. 'Orman köylülerinin mağdur edildiği' gerekçesini ortaya koyan Anayasa Mahkemesi'ne, '2-B satışından elde edilecek gelir, orman köylüleri için harcanacak' hükmüyle yanıt verilecek.
Takvim

Basında yer alan diğer haberler:

Yapılandırma tamam sıra 2B"ye geldi

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasından sonra 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı da yeniden gündemde. Bakan Ali Babacan, 2B üzerinde çalıştıklarını belirterek, düzenlemeyle 2011 bütçesine katkı sağlamayı planladıklarını açıkladı. Hükümet, 2B"lerin satışıyla yaklaşık 25 milyar dolar gelir hedefliyor

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı yeniden gündeme geliyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük affıyla, yüz binlerce vatandaşla barışmaya hazırlanan hükümet, 7 yıldır tartışılan 2-B Yasası"nı tekrar ajandasına aldı. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin düzenlemeyle adeta bayram hediyesi veren Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, 2B"ye de yeşil ışık yaktıklarını açıkladı. Bakan Babacan, 2B üzerinde çalıştıklarını belirterek, œBuradan 2011 bütçesine ilave rakamlar gelebilir dedi. Hükümet, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in veto ettiği 2B Yasası"yla, 473 bin hektarlık arazinin sahiplerine satmayı planlıyor. Hazine"nin kasasına ise bu satışlardan yaklaşık 25 milyar dolar girmesi bekleniyor.

Sırada 2B affı mı var

HER yönüyle çok konuşulacak olan vergi affı ile müthiş bir adım atan AKP iktidarı, bir başka atak daha yapabilir.
2B affı.

Yani, orman niteliğine sahip hazine arazileri üzerine yapılmış binalara tapu vermek. Bir ara çok tartışılan 2B son zamanlarda unutuluyor. Ancak, şimdi bu yönde bir çalışma olabilir. O da en az vergi affı kadar önemli ve ses getirebilir.
Hürriyet/Yalçın Doğan

Bakan Ali Babacan daha önce yaptığı açıklamada da 2B"yle ilgili olumlu sinyaller vermişti. Babacan, 2B"nin önemli ve hassas bir konu olduğunu ifade eden Babacan, ilgili düzenlemeyi seçimden sonraya bırakmamayı düşündüklerini, en kısa sürede tamamlayıp Meclis"e sunmayı istediklerini söylemişti.

Satış şartları nasıl olacak

Orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili düzenlemeyle belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerlerdeki binaların, kullanım alanlarıyla birlikte, rayiç bedel üzerinden ve 4 yıl vadeyle hak sahiplerine satılması öngörülüyor.

Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerler (yerleşim yerleri), bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye tarafından uygun görülen taşınmazlar, TOKİ"ye, büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek. Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, iskanen verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli kabul edilecek. Bu şekilde devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2B kapsamına aldığı yerler, eski sahiplerine bedelsiz verilmiş olacak.

Kişiler adına herhangi bir şekilde tapu kaydı oluşturulmuş yerler de harca esas değer üzerinden eski maliklerine verilecek. Buna göre, eskiden tapusu verilip, daha sonra 2B diye şerh konulan araziler, hak sahiplerine devredilecek. Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olma şartı aranacak. 2B arazilerinin üzerinde çok katlı yapıların bulunması halinde, önce zeminin değeri belirlenecek daha sonra daire başına düşenhisse tutarı hesaplanacak.

2B"lerin büyüklüğü Hong Kong"un 5 katı

- 2B"ler 31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması olarak tanımlanıyor.

- 473 bin hektarı bulan 2B"ler, Lüksemburg"un 2, KKTC"nin 1.5, Hong Kong"un da 5 katı bir alanı kaplıyor.

- 2B"lerin en fazla olduğu iller Antalya, Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul.

- İstanbul"un yüzde 3.4"ünü 2B"ler oluşturuyor. 2B"lerin yoğun bulunduğu ilçeler de Beykoz, Sarıyer, çekmeköy ve Sultanbeyli.

- Üzerinde yerleşim yeri olduğu için satışı düşünülen 2B arazilerinin toplam büyüklüğü 22 bin 254 hektar.
Vatan


Geri Dön