Yeni Şirketler

2B işgalcileri hak sahibine dönüşecek

Tanay Sıtkı Uyar, "Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un, orman kadastrosunun içinde ormancı bulunmayan kadastro komisyonlarınca yapılmasına olanak verdiğini iddia etti.

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Koordinatörü Tanay Sıtkı Uyar, AK Parti iktidarının 2003 yılında gündeme getirdiği 2B ile orman dışına çıkarılmış alanların satışından kamuoyunun tüm baskılarına rağmen vazgeçmediğini ileri sürdü. Daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kabul etmediği düzenlemelerin, 15 Ocak 2009 tarihinde kabul edilen 5831 sayılı "Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la tekrar gündeme getirildiğini kaydeden Uyar, "Bu kanun, orman kadastrosunun, içinde ormancı bulunmayan kadastro komisyonlarınca yapılmasına olanak vermekte, ayrıca orman dışına çıkarılan bu alanların kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığının tutanağa kaydedilerek Hazine adına tescil edilmesine, fiili kullanım durumları
dikkate alınmak suretiyle ayırma veya birleştirme işlemlerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır" ifadesine yer verdi.

"Karar ormancılık eğitimi almamış teknisyenlere bırakılıyor"

Bu kanunla bir yerin orman olup olmadığına kamu adına karar verme iradesinin ormancılık eğitimi almamış teknisyenlere bırakıldığını savunan Uyar, şunları kaydetti:
"Böylece, doğal orman alanlarına ait 'orman sayılmayacak alan' kararlarının alınması daha da kolaylaştırılmıştır. Kamuoyunda '2B arazileri' olarak bilinen yerlerde ayırma veya birleştirme yapılmak suretiyle devlet ormanlarını işgal edenler hak sahibi haline dönüştürülerek, bu gibi yerlerin satılabilmesi için hazırlıkları sürdürülen yeni bir Anayasa değişikliğinin uygulanması için gerekli altyapı hazırlandığı anlaşılmaktadır.

Ormanları korumak için gerekli çabayı göstermekten oldukça uzak olan iktidarın, ormanları yok ederek belli çevrelere rant sağlayacak bu tür düzenlemelerde ısrarcı olması düşündürücüdür. Ormanları işgalcisine satacak şekilde suç işleyenin ödüllendirileceği bir düzenlemenin kimseye faydası olmayacaktır. Anayasa Mahkemesi'nden geri döneceğini beklediğimiz bu düzenlemenin, iktidarların ormanlar üzerinden oy ve rant sağlamayı amaçladığı son seçim yatırımı olmasını diliyoruz. Ormancılık sorunları ancak bilimsel çevrelerin ve demokratik toplum örgütlerinin de dahil edildiği bir sürecin ürünü olarak
çözülecektir."