Yeni Şirketler

2B işgaline örtülü af kabul edildi

Türk Ceza Yasası'nda, kamu taşınmazlarının işgal edilmesini suç olmaktan çıkaran ve vatandaşlara ait arazilerin işgalini ise "takibi şikâyete bağlı" suç haline getiren yasa değişikliği kabul edildi.

Turizm bölgelerinde plaja attıkları şezlonglar nedeniyle haklarında dava açılan turizmcileri sevindiren yasa değişikliğiyle, 2-B olarak nitelendirilen orman niteliğini yitirmiş arazileri kullananlara örtülü af da getirildi. Böylece 7 bin civarındaki davanın düşeceği belirtiliyor.

Kamu arazisinin koruması gitti
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın Türk Ceza Yasası ile Kadastro Yasası'nda değişiklik öngören teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Teklifle, TCK'nın "Hakkı olmayan yere tecavüz" başlıklı 154. maddesinde yer alan "Kamu" sözcüğü metinden çıkarıldı. Bu sayede arazi işgalinde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası getiren hüküm, kamu arazileri için uygulanmayacak. Böylece kamu taşınmazlarının işgal edilmesi suç olmaktan çıkacak ve vatandaşlara ait arazilerin işgali ise "takibi şikâyete bağlı" suç haline dönüştü.
Kabul edilen yasayla, vatandaş adına tapulu devlet arazileri için kadastro gerekçesiyle ancak 10 yıl içinde dava açılabileceği düzenlemesi getirildi. Bu zamanaşımı süresi dün kabul edilen yasanın yürürlük tarihinden önce açılmış ve henüz kesin hükme bağlanmamış olan davaları da kapsayacak.
TCK'yı hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Adem Sözüer, düzenlemeyle Edirne'den Van'a kadar Türkiye'nin her yerindeki kamu arazilerinin işgalinin affedildiğini belirterek, "Asıl ilginç olanı seçimden hemen önce yapılması. Neden bu kadar acil? Önemli yasalar beklerken bunun çıkartılması çok dikkat çekici" demişti.

Milliyet