3 boyutlu yazıcıyla basılan ilk ev kullanıma sunuldu!
3 boyutlu yazıcı aracılığıyla Avrupa’daki ilk ‘Taş Devri’ konutu Hollanda Eindhoven'da kullanılıyor. 94 metrekare büyüklüğe sahip olan konut için ödenecek kira bedeli aylık 800 Euro olarak belirlendi.
Sabah Gazetesi köşe yazarı Timur Sırt, bugünkü köşesinde 3 boyutlu yazıcılarla basılan evleri kaleme aldı.
İşte Timur Sırt'ın 'Taş Devri evlerini 3 boyutlu yazıcılar basacak' başlıklı yazısı...
Daha önceleri 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla minik heykellerin yapıldığı görüldü ancak kiralık bir konutun 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla yapıldığına il kez Avrupa'da şahit olunuyor. Hollanda'daki Eindhoven şehrinde Avrupa'nın ilk üç boyutlu yazıcı aracılığıyla inşa edilen konutun ilk akla getirdiği Fred Çakmaktaş ve Taş Devri çizgi filmi oluyor. 1960 yılı ABD yapımı Taş Devri (The Flintstones) 1979'da TRT ekranlarında yayınlandı. İşte Taş Devri evlerine benzeyen Eindhoven'da bulunan 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla yapılan konut taşıyıcı duvarları bulunan ilk yasal şekilde yaşanabilir gayrimenkul oldu ve 1 Ağustos tarihinde emekli bir Hollandalı çift Elize Lutz ve Harrie Dekkers'ın eve taşınması planlanıyor. 94 metrekare büyüklükteki konutun kirası aylık 800 euro olarak belirlendi. Bu fiyatın piyasa tutarının yarısı olduğu ifade ediliyor.
EVİ TEST EDECEKLER
Milestone Projesi, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, harç ve beton şirketi Saint-Gobain Weber Beamix, mühendislik firması Witteveen+Bos ve inşaat şirketi Van Wijnen'den katılımcılardan meydana geliyor. Konutun arazisi yerel yönetimce kullanıma sunuldu. Evleri, konut yatırımcısı Vesteda satın alacak ve yaşanabilirliğinin test edilmesi için kiralayacak. İki yatak odası bulunan bungalov, yasal bina ihtiyaçlarını gideren ve yerleşime uygun dünyanın ilk 3D baskılı konutlarını hayata geçirmeyi planlayan Project Milestone'un bir parçası olarak dizayn edildi. Altı aylık bir kiralama süresinde Elize ve Harrie, bu inşaat yönteminin gelecek dönemlerde uygulanabilir olup olmadığını test edebilmek amacıyla konuttaki deneyimlerini izleyecek. Evde yer verilen büyük camlar, iç mekana doğal ışık sunuyor. Yerleşik mutfak ve banyo, pencereler, döşeme, çatı ve diğer sonlandırma parçalarıyla beraber yerinde monte edildi.
SES VE ISI YALITIMI HARİKA
Devasa bir robotik kol, bir mimarın planını ve katmanlar şeklinde basılan özel olarak geliştirilmiş bir beton aracılıpıyla evin basımını gerçekleştirdi. Geliştiricilere göre, betonla baskı; kalıp olmadan ilginç şekiller yapabilme yeteneği, daha hızlı bir inşaat süreci ve aynı anda alan ve açıklıklar meydana getirme yeteneği dahil olacak şekilde geleneksel yapının yanı sıra birçok fırsatı barındırıyor. Ve tekniğin robotize edilmiş olması sebebiyle, inşa çalışmaları günde 24 saat yapılabiliyor. Konut, özel şekilde formüle edilen bir beton karışımı kullanılarak yapıldı. Malzemelerin kalitelerinin dikkate alındığında, geliştiriciler 50 seneden fazla bir proje ömrü öngörüyor. Yapı ayrıca etkileyici bir ses ve ısı yalıtımı da sağlıyor. Kapıyı kapatır kapatmaz hiçbir ses duyulmuyor. Ekstra kalın yalıtım ve bölgesel ısıtmaya bağlantı, konutun aynı zamanda yüksek derecede enerji verimliliği sağladığını da ortaya koyuyor.
TÜM SÜREÇ DİJİTALLEŞTİ
Geliştirmeden inşaata kadar bütün süreç dijitalleştiriliyor. Malzemelerin kullanımı ve inşaat süresi optimize ediliyor fakat kaç konut için 3 boyutlu yazıcının verim sağlayacağı zaman içerisinde belirlenebilecek. Aynı zamanda, yeni teknolojinin modern hayatın isteklerini gideren daha uygun bedelli ve sürdürülebilir evler hayata geçirmesi için heyecan verici olduğu anlamını taşıyor. Konut, 3 boyutlu baskılı beton duvarları, alçıpan iç duvarlar ve standart pencere ve kapı çerçevelerini de kapsayacak şekilde daha çok geleneksel yapı malzemeleriyle bir araya getiriyor. Konutların gaz bağlantısı bulunmuyor, fakat yerel yönetimlerce kurulan bölgesel ısıtma ile bağlantısı yapılacak. İki yatak odası bulunan konut henüz inşaat halinde.
EV TAMAMEN ARAZİDE BASILDI
Milestone Projesi ayrıca, sadece 3D baskının kullanılmasıyla mümkün olan olağandışı bina biçimlerini keşfetmeyi de planlıyor. Konutun kıvrımlı, kaya benzeri dizaynıyla, geleneksel yöntemler kullanılarak yapılması maliyeti artırır ve yapımı zorlaştırırdı. Konutun cesur, kavisli formu, dış duvarlarda zorlu çıkıntıları kapsayan tasarımı sebebiyle inşaat gecikmeleri yaşanmasına karşın, 3D baskı işlemiyle mümkün hale geldi. Bir fabrikada bir metre yüksekliğinde 24 parçanın yapılma işlemi 120 saatte tamamlandı, daha sonra kamyonla sahaya gönderildi ve bir temelde sabitlenmesi yapıldı. Pencereleri, kapıları ve çatıdı gibi son rötuşlar daha sonra yerinde monte edildi. Bu konutun inşaatından öğrenilenler, Project Milestone topluluğunu meydana getirecek olan dört ek konutun tasarımını bilgilendirmeye yarayacak. Her konut inşaat sürecini daha da ileriye götürecek ve 5'inci ve son ev - üç kat yüksekliğinde, üç yatak odası bulunan bir aile evi - tamamen yerinde basılacak şekilde dizayn edildi.
Murat Kurum: Akıllı şehir uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz!