İBB'nin 3 boyutlu yazıcıyla inşa ettiği evlere yoğun ilgi!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İSTON, 3D yazıcı kullanarak üç oda bir salondan meydana gelen konut inşa etti.
Türkiye’de bir ilk kez Tuzla’da yapılan binanın inşası bir hafta sürerken inşaatında yerli üretim olan üç boyutlu yazıcı robot kullanıldı. Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre; üç boyutlu evler, daha çevreci olurken duvar örme ve kalıp işçilikleri olmadığı için geleneksel inşaatlara göre süre ve maliyet açısından daha büyük avantaj taşıyor. 3D yazıcı teknolojisi ile inşa edilen binalarda iki ya da üç kişilik teknik ekiplerin olması yeterli. İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, 3D yazıcı teknolojisiyle örnek uygulama olarak yapılan yapıya çok yoğun bir ilgi gösterildiğini söyleyerek ilerleyen zamanlarda İstanbul ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen talepleri karşılamak üzere yeni projeleri hayata geçireceklerini belirtti.
Depreme dayanıklı
3D yazıcı teknolojisinde en önemli konularından birinin harç olduğunu belirten Togay, özel yazdırılabilir nitelikte beton harç geliştirdiklerini söyledi. Harcın yüksek dayanıma sahip olduğunu dile getiren Togay, “Yazdırılan binanın statik hesaplamalarına göre yazdırılacak duvarlar içerisine geleneksel demir donatılı kolonlar dökülerek deprem etkilerine karşı gerekli dayanımı elde edebiliyoruz. Demir donatılı kolon imalatları da 3D beton yazıcı ile kalıp yapılarak tamamlanmaktadır” dedi.
Farklı kentler de inşa edilecek
3D yazıcı teknolojisiyle inşa edilen binaların düşük metrekarelerde yapılması ve farklı platformlar kullanılarak prefabrik evler gibi taşınabileceğini dile getiren Togay, “Üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile ürettiğimiz yapıların kendine has özellikleri bulunmaktadır. 3D ile yapılan binalar yerinde sabit olarak bir temel sistemi üzerine inşa edilen yapılar olması durumunda ilk yapıldığı yerden taşınması mümkün değildir. Fakat daha düşük metrekarelerde farklı platformlar kullanılarak taşınabilir tasarımlar geliştirmemiz de mümkün. Bu üretim teknolojisinin kendine has özelliklerden biri de mobil olma özelliğidir. 3D yazıcı ile üretim sürecinde kullandığımız altı eksenli robotik kolu geliştirdiğimiz paletli yürüyen aksam ile mobil hale getirdik. Bu amaçla yazıcıda kullanılan beton harcın özel olarak üretimine imkan veren bir mobil beton santral elde ettik. Böylelikle Türkiye’nin farklı şehir ve bölgelerinde de bu teknoloji ile yapılar inşa etme imkanımız bulunuyor” şeklinde konuştu.
İstanbul'da 3 boyutlu yazıcı ile ev inşa edildi!