30 / 04 / 2024

3. Havalimanı 26 Şubat 2018'de açılacak!

3. Havalimanı 26 Şubat 2018'de açılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Havalimanı’nın hizmete giriş tarihinin 26 Şubat 2018 olmasını istedi. 26 Şubat, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun doğum günü.



Binali Yıldırım, MÜSİAD ve Türksat işbirliği ile düzenlenen ‘Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’nde, Türkiye’nin doğal kaynakları bulunmadığına işaret ederek, “Ancak mukayeseli üstünlük oluşturmak bizim elimizde” dedi. Yıldırım, mili uyduyu TÜBİTAK’ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi. 


Yıldırım, 6A Uydusu’nun 2019 sonu itibarıyla imal edileceğine dikkati çekerek, “Sayın Bakanımız Fikri Işık’tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019’un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız” diye konuştu. 


‘Yavuz’ haziranda açılıyor 

Daha sonra, halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu’ndan ilk yayın yapıldı ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. 


İlk bağlantı, inşası devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ile yapıldı. Kartal, köprünün yüzde 90 seviyesinde bittiğini, yer yapım çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. 


Kartal, köprünün haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacağını, köprü ile beraber 215 kilometrelik otoyol yaptıklarını da dile getirdi. Daha sonra ikinci bağlantı, inşası devam eden 3. Havalimanı’ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ile gerçekleştirildi. 


Nihat Özdemir söz verdikleri gibi 2018’in ilk çeyreğinde ilk uçağı indirerek yeni havalimanını Türk havacılık sektörüne hediye etmiş olacaklarını belirtti. Bakan Yıldırım ise 3. Havalimanı’nın hizmete giriş tarihi ile ilgili “Nihat Bey, 26 Şubat 2018” ifadelerini kullanırken, Özdemir de “Hayırlı uğurlu olsun” karşılığını verdi. 

 

Körfez geçişi nisanda

Binali Yıldırım dün 3. uydu bağlantısını Körfez Geçiş Köprüsü’ndeki Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü Murat Gönenli ile yaptı. Gönenli, nisanda asma köprüyü hizmete sunacaklarını söyledi. Son bağlantı Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi’ndeki Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker ile gerçekleştirildi. Şeker, bağlantıda söz konusu merkez hakkında bilgi verdi, GÖKTÜRK-1 Uydusu’nun 2016’nın ikinci yarısında yerini alıp hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.


Milliyet  


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yüklenici firmadan 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihinin 26 Şubat 2018 olmasını istedi. 

 

26 Şubat, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doğum günü. 

 

İnşası devam eden 3. Havalimanı'ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ile gerçekleştirildi.

 

Bakan Yıldırım 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihi ile ilgili “Nihat Bey, 26 Şubat 2018" ifadelerini kullanırken, Özdemir de “Hayırlı uğurlu olsun" karşılığını verdi.


Bugün  



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu’ndan ilk yayını yapıldı ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. Köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ile bağlantı kuruldu. Bağlantı sırasında Bakan Yıldırım çalışmalar hakkında bilgi aldı.


2 bin 500 iş makinesi ile 10 bini aşkın işçinin 24 saat çalıştığı havalimanı, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hem de Başbakan Davutoğlu’nun doğum günü olan 26 Şubat 2018’da açılacak. Açılış tarihi Bakan Yıldırım’ın dün Nihat Özdemir’le yaptığı pazarlık sırasında netleşti.


3’ÜNCÜ Havalimanı’nda ilk etabın açılış tarihi belli oldu. 2 bin 500 iş makinesi ile 10 bini aşkın işçinin 24 saat çalıştığı havalimanı, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun doğum günü olan 26 şubat 2018’da açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Şubat 1954 doğumlu. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Erdoğan’dan tam beş yıl sonra aynı gün, 26 Şubat 1959’da doğdu. ‘Çifte doğum günü’ne denk gelen açılış tarihi dün İstanbul’da yapılan ‘Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’nde yaşanan pazarlıkla belirlendi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve TÜRKSAT tarafından düzenlenen etkinlikte dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu’ndan ilk yayını yapıldı ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. 3. Havalimanı ile yapılan bağlantı sırasında bölgede bulunun yüklenici firma İGA’nın Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir 2018’in ilk çeyreğinde ilk uçağı indirerek yeni havalimanını Türk havacılık sektörüne hediye etmiş olacaklarını söyledi. Bunun üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım havalimanının hizmete giriş tarihi ile ilgili “Nihat Bey, 26 Şubat 2018” dedi. Nihat Özdemir de “Hayırlı uğurlu olsun” karşılığını verdi. Bölgede bulunan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım ise 3 bin ile başlayan çalışan sayısının ise 10 bini geçtiğine işaret ederek, günlük 1,5 milyon metreküplük toprak hareketi olduğunu aktardı. 


Köprünün yüzde 90’ı bitti


4K teknolojiyle bağlantı, inşası devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile de yapıldı. Bağlantıda, Bakan Yıldırım’ın 3. köprü inşaatının nasıl gittiğini sorması üzerine Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal köprünün yüzde 90 seviyesinde bittiğini, yer yapım çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Kartal, köprünün haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacağını, köprü ile beraber 215 kilometrelik otoyol yaptıklarını da dile getirdi.


Yeni Yüzyıl Gazetesi



Haber Star Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Üçüncü Havalimanı projesinin yüzde 151 tamamlandı. İlk etabı kapsayan 6 milyar Euro'luk yatırımın yüzde 251 yapıldı. Dev projenin 28 Şubat 2018'de hizmete girmesi planlanıyor. 


Dünyanın en büyük havalimanı projesi olan 3. Havalimanı inşaatının yüzde 15'i tamamlandı. Birinci etabında yapılması planlanan 6 milyar Euro'luk yatınmın yüzde 25'i yapıldı. Dev projenin 28 Şubat 2018'de hizmete girecek. İstanbul'un Avrupa yakasının kuzeyinde 76.5 milyon metrekarelik bir arazide 10 bin 200 kişi yeni havalimanının inşası için çalışıyor. Atatürk Havalimanı'nın 7 katı büyük bir arazide inşaat faaliyeti aralıksız sürüyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İCA Yönetim Kumlu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan Yeni Havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı. Allah kaza bela vermesin, ülkemize bir zeval vermesin proje zamanında hatta daha erken yetişir" dedi. 


1.2 MİLYAR HARCANDI 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkam, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarımn finansmanı için ayrılan 6 milyar Euro'luk bütçenin 1 milyar 250 milyon Euro'luk hak ediş kısmının kasım sonu itibarıyla ödendiğini, bunun da yüzde 25 gibi bir orana tekabül ettiğini söyledi. İhaleye girerken 5 ortak olarak 3 defa havadan ve defalarca karadan bölgeyi teknik ekiple etüt ettiklerini belirten Özdemir, "Zemin zor çıktı. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik. Bu maliyete de yük getirdi" dedi. 


DOĞUM GÜNÜNE YETİŞECEK

Nihat Özdemir, havalimanının açılışıyla ilgili olarak "Dünyanın en büyük projesini en kısa zamanda yapıyoruz. Tüm projelerde önce dizayn biter soma projeye başlanır fakat biz hız ve pratiklik açısından iki süreci aynı anda yürütüyoruz. Açılış için normal süre 2018'in son çeyreği fakat şuan bunun önüne geçmiş bir durumdayız bizim tahminimize göre proje 2018'in ilk çeyreğine yetiştirebiliriz. Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanım yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz" dedi. 


Star İnşaat Dekorasyon


Geri Dön