16 / 05 / 2024

3. Havalimanı'nda 10 tarihi hamle!

3. Havalimanı'nda 10 tarihi hamle!

Yapım çalışmaları hızla devam eden İstanbul'un Yeni Havalimanı'nda ilk uçuşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum günü olan 26 Şubat’ta gerçekleşecek. 




İnşaatı tüm hızıyla devam eden İstanbul Üçüncü Havalimanı, önümüzdeki günlerde 10 tarihi hamleye sahne olacak. İlk deneme uçuşunu Cumhurbaşkanı Erdoğan doğum günü olan 26 Şubat’ta yapacak.

 

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; THY kargo hizmetleri için hangar inşaatına başlandı. 15 havayolu şirketi şimdiden yer için sıraya girdi. Dev kuruluşlar hastane arazisi istiyor. Kolin İnşaat Yönetim Kurulu ve İNTES'in Başkanı Celal Koloğlu, havalimanında son durum ve ekonomiyle ilgili tespitler yaptı. 

 

Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, 3. Havalimanı'na ilişkin tespitleri şunlar; 

3. Havalimanı nda 10 tarihi hamle!

 

1-) TOPLAM ÜÇ KULE: İki bağımsız pist, 1 milyon 200 bin metrekare kapalı alanlı terminal binası, 30 bin araçlı kapalı otopark 29 Ekim 2018 tarihinde açılmış olacak. Bu pistlerde aynı anda iniş-kalkış olacak. Biri bitti, testler yapılıyor. Altı pistin tamamı bittiğinde toplam 3 kule olacak.

 

2-) DAĞLARI KAZDIK: İki pist ve terminal için dağları kazdık. 530 milyon metreküp kazı, 200 milyon metreküp dolgu yapıldı. Atatürk Barajı'nın dolgusu 20 milyon metreküptü. En büyük maliyet burada çıktı.

 

3-) THY AĞIRLIKLI OLACAK: Türkiye şu andaki aktarma (hub) olarak bölgenin tek havaalanı olacak. Ağırlıklı THY kullanacak.


 

4-) UNIFREE'YLE YOLA DEVAM: Havalimanının duty free işletmesini Alman Unifree'ye verecektik. Bu kadar yolcu gelir mi diye tereddütleri oldu. Görüşmelerde tereddütleri giderildi.


 

5-) 15 ŞİRKET BAŞVURDU: Terminalden yer alabilmek için yoğun müracaat var. Singapur Airlines, Katar dâhil görüştüğümüz 10-15 şirket var.


 

6-) KUR MALİYETLERİ ARTIRDI: Döviz kuru maliyetlerimizi artırdı. Sübvanse etmek için ek kredi alıp devam edeceğiz. Bu metot bugüne kadarki YİD'lerden farklı. Devletin cebinden beş kuruş çıkmayacak, ama her yıl 886 milyon euro+KDV alacak.

 


7-) GARANTİNİN ÜZERİNDE YOLCU: Bir aksilik olmazsa zaten verilen garantinin üzerinde yolcu gelecek.

 

 

Hastane talebi de var
Atatürk Havalimanı’nın 2019 başında kapatılacağını söyleyen  Koloğlu, “O garanti kadar para ödeyecekler. Havaalanı dışında da havaalanı şehri, city port projesi var. Büyük kuruluşlar yurtdışından gelen hastaları İstanbul’a girmeden tedavi edecek hastane yapmak istiyorlar. 7.5 milyon metrekare arazi içinde hastane talepleri var. Aynı zamanda orada bir liman yapıyoruz” dedi.

 

 

3. Havalimanı'nın 3D animasyon filmi hazırlandı! 

 


Geri Dön