Kent Haberleri

3. Havalimanı'nda ilk etap 2018'de faaliyete geçecek!

3'üncü Havalimanı'nda ilk hedef 2018 olarak belirlendi. 9 bin 500 işçinin 24 saat çalıştığı havalimanının CEO'su Akçayoğlu, 1 Kasım'da ortaya çıkan tablonun önlerindeki engelleri ortadan kaldırdığını söyledi.

3'üncü Havalimanı'nda ilk hedef 2018 olarak belirlendi. 9 bin 500 işçinin 24 saat çalıştığı havalimanının CEO'su Akçayoğlu, 1 Kasım'da ortaya çıkan tablonun önlerindeki engelleri ortadan kaldırdığını söyledi.


Dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak İstanbul'da yeni havalimanının çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İlk hedef 2018. Havalimanı için oluşturulan onlarca şantiyede 9 bin 500 işçi 24 saat esasına göre iki vardiya halinde görev yapıyor. 2 bin hafriyat kamyonu karınca misali gece gündüz çalışıyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra ortaya çıkan tablonun kendilerini sevindirdiğini söyleyen 3'üncü Havalimanı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Böyle büyük bir projenin devam edebilmesini sağlayan en büyük kriter istikrardır. Sandıktan çıkan sonuçla bu durum da hallolduğuna göre bize düşen görev projeyi en hızlı ve sağlıklı bir şekilde bitirmektir. 1 Kasım seçimlerinden sonra devam eden istikrarla birlikte Türkiye'nin hem içeride hem de dışarıda önü açık. Çünkü istikrar ve güven tüm engelleri ortadan kaldırdı" dedi. 


İLK ETAP 2018'DE 

Akçayoğlu, "Havalimanının ilk etabının 2018'de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Bölgeye ulaşım, metro hatları ve duble yollarla kolaylaşacak. Metro bağlantısı, Kuzey Marmara Otoyolu ve hızlı tren projeleri ile birlikte havalimanına ulaşım kolaylaşacak" şeklinde konuştu. 


TOPLAM YATIRIM 10.2 MİLYAR EURO

Havalimanı CEO'su Yusuf Akçayoğlu proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

 Toplam yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülüyor. Ana Yolcu Terminal Binası, 1.3 milyon metrekareyle dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası olacak. Burada ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet sunulması hedefleniyor. Yıllık yolcu kapasitesi 2028 yılında 150 milyona ulaşacak. 


 Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen projede, 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, KDV dahil 26.2 milyar euro bedel, İGA tarafından devlete ödenecek. 

 Dünyayı kıskandıran dev proje tamamlandığında 150'den fazla havayoluna hizmet vererek 400'e yakın noktaya da uçuş sağlanacak.


AVRUPA'NIN ULAŞIM MERKEZİ OLACAK

 Havalimanı arazisi içerisinde kalan tapulu arazilerin kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Projenin hayata geçmesiyle Türkiye, Avrupa'nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri olacak. 

 Dünyanın en büyük terminali, 3 pist, PAT sahaları, kule ve destek binalarının dizayn ihaleleri hemen hemen tamamlandı. 


 Proje, 4 etapta tamamlanacak. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipine uygun 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron ve yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark bulunacak. 


Sabah