Ulaşım

3 katlı tünel projesi detayları!

Boğaz'ın altına yapılacak 3 katlı tünel projesi start aldı. Tünel ile İncirli- Söğütlüçeşme arası 40 dakika, Hasdal-Ümraniye 14 dakika olacak Başbakan Davutoğlu: "3 kat demek 3 imparatorluk demek. " dedi..

Boğaz'ın altına yapılacak 3 katlı tünel projesi start aldı. Tünel ile İncirli- Söğütlüçeşme arası 40 dakika, Hasdal-Ümraniye 14 dakika olacak Başbakan Davutoğlu: 3 kat demek 3 imparatorluk demek. Artık dünya Türkiye'yi izleyecek. Bu tünel yeni Türkiye'nin işaret fişeği olacak



Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'un 100 yıl sonraki toplu ulaşımının omurgasını oluşturacak "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi"ni İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle açıkladı. İstanbul trafiğini rahatlatmak için 2023 Ulaşım Projeksiyonu'nda, E-5 aksında Bakırköy-İncirli'den başlayıp Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan "hızlı metro geçiş tüneli" ile İstanbul Boğazı altından yapılması planlanan "karayolu geçiş tüneli" projelerini birleştiren "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini kısaltacak. İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na ise araçla 14 dakikada geçilecek. Günde 6.5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuk kolaylaşacak. Çevre yollarına bağlantısıyla diğer şehir içi yollara daha kolay ve daha hızlı erişim sağlanacak. İncirli-Söğütlüçeşme arasında metro 31 kilometre uzunluğunda olacak ve 14 istasyon bulunacak. Günde 1,5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu metrodan yararlanabilecek. TEM Otoyolu Hasdal KavşağıÜmraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak karayolu tüneli ise toplamda 16 bin 150 metre olacak. Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu bölümünün kapasitesi günlük 120 bin araç. İki yaka arasındaki geçişler 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacak. Maaliyeti 3.5 milyar doları bulacak olan ve 5 yılda tamamlanması planlanan proje yap-işlet-devret modeliyle tamamlanacak. 


HAVA TEMİZLENECEK 

Projeyle sera gazı yıllık 115 bin ton azalacak. Havayı zehirleyen gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Projenin hızlı metro kesiminin raylı sistem teknolojisi, en son donanımlarla hayata geçirilecek. Sürücülü veya sürücüsüz kullanılabilen otomatik sinyalizasyon sistemi, bir önceki trenin istasyonda fazla beklemesi halinde zaman kayıplarını otomatik gideren (hızlanma-yavaşlanma) bilgisayar donanımlı araçlar, araç içinde kapılar üstünde hangi istasyona gidildiğini gösteren dijital "dinamik yol haritası" ve normal metrolardan yüzde 25 daha hızlı metro araçları özellikler arasında öne çıkıyor. 


YAKIT TASARRUFU 

Metro geçişinde bir yılda atmosfere salınan karbondioksit emisyonundaki azalma 175 bin ton olacak. Ayrıca bir yılda akaryakıt tüketiminde 54 milyon litre tasarruf sağlanacak. Karayolu kısmı ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kapasitesini yüzde 50 artırırken, yeni bir arazi kullanmayacak. Yerleşim alanlarıyla kesişmeden TEM aksını destekleyecek proje, görüntü kirliliği oluşturmayacak ve İstanbul siluetini kesinlikle bozmayacak. İstanbullular'ın güvenli ve huzurlu seyahati için tüm detaylar planlandı. 


ÜST DÜZEY GÜVENLİK 

Arıza yapan araçların emniyetli bir şekilde beklemeleri için her 500 metrede duraklama alanı bulunuyor. Bu noktalardaki kameralarla en kısa sürede yardım ulaştırılacak. Her 240 metrede bir acil durumda katlar arasında güvenli alana geçiş imkanı sağlayan geçit ve merpenler olacak. Hava kalitesini otomatik izleme ve havalandırma sistemi, her noktada kameralı izleme, haberleşme için telefon sistemi, yangın algılama ve söndürme sistemi, tünel içi anons sistemi, akıllı aydınlatma sistemi gibi personelinin acil durumlara müdahalesini kolaylaştıracak önlemler bulunuyor. Tünellerde kullanılan tüm malzemeler yanmaz nitelikte olacak. Depreme dayanıklı bir inşaat yapım tekniği uygulanacak. 


HER YERE BAĞLANTI KURULACAK

"3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli", raylı sistemlerde, Başakşehir-Bağcılar- Bakırköy Metrosu, Yenikapı- Aksaray-Havalimanı Metrosu, Kabataş-Bağcılar Tramvayı, Topkapı- Sultançifliği Hafif Metrosu, Mahmutbey- Mecidiyeköy Metrosu, Yenikapı- Hacıosman Metrosu (Taksim Metrosu), Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy- Sancaktepe Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu, Marmaray ve Banliyö bağlantılarıyla entegre olacak. Karayolunda ise 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprü bağlantısı Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu ve D100 (E-5) Karayolu bağlantıları bulunacak. 


"YENİ TÜRKİYE'NİN İŞARET FİŞEĞİ OLACAK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu törende yaptığı konuşmada tarihin özne şehri olan İstanbul'un, küresel dünyanın da özne şehri olacağını belirterek şunları söyledi: "6. yüzyılda dünyanın en büyük ibadethanesi Ayasofya'nın, 16. yüzyılda dünyanın en büyük camisi Süleymaniye'nin yapılması, 1875'te dünyanın ikinci tünelinin İstanbul'da açılması gibi, İstanbul'u artık dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getiriyoruz. Artık İstanbul dünyayı izlemeyecek, dünya, İstanbul'u izleyecek. 3 kat demek, 3 imparatorluk demek. Bu tünel bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un, 4. büyük küresel devleti Türkiye'nin işaret fişeği olacak. İstanbul'a lider olmak yakışır. Yeni İstanbul'da İstanbulluya saygı var, mekana saygı var, çevreye saygı var. Yeni Türkiye'nin işaret fişeği hayırlı olsun." Davutoğlu projenin ihalesini 7 Haziran seçimi öncesinde yapacaklarını açıkladı. 


ERDOĞAN'IN ÖZEL MESAJI OKUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin açıklandığı toplantıya bir mesaj gönderdi. İstanbul'u geleceğe taşıyacak yeni projenin tanıtımına yapılan davet nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, "Bu tüp geçit projesi, ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve sanayiden kültüre her alanda büyümesine öncü rol oynayan, İstanbul için hayalleri gerçeğe dönüştüren projelerden biridir" dedi. İstanbul'un dünyanın nadide şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Yeni projenin en kısa sürede hizmete girmesi büyük önem taşımaktadır" ifadesini kullandı. 


'100 YIL SONRASININ OMURGASI'

Mega proje üzerinde 10 aydır çalıştıklarını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, şunları kaydetti: "Dünyada bir ilki başarıyoruz. Projeyle İstanbul'da hayat değişecek. İstanbul'da ulaşımın omurgası kurulacak. 100 yıl sonrasında toplu ulaşım bu omurga etrafında şekillenecek. Gayrettepe-3. Havalimanı hattıyla İstanbul'un 3 havalimanı, raylı sistem ile birbirine bağlanmış olacak. Başakşehir'den Sabiha Gökçen'e kadar bir metro hattı oluşacak." 


Hasan Ay-Sabah