29 / 07 / 2024

3. Köprü harcaması ile 150 kilometre yol yapılır

3. Köprü harcaması ile 150 kilometre yol yapılır

Şehir Plancısı Erhan Demirdizen, İstanbul nüfusu için en iyi ve elzem ulaşım çözümünün metro olduğunu söyledi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İstanbul'a üçüncü köprünün yapılmasına ilişkin tartışmalar sürerken, 6 milyar dolara mal olması öngörülen köprüye harcanan parayla ulaşıma getirilebilecek diğer çözüm seçenekleri de merak uyandırdı. Şehir Plancısı Erhan Demirdizen, bu meraka ilişkin açıklamasında, 15 milyonu bulan İstanbul nüfusu için en iyi ve elzem ulaşım çözümünün metro olduğunu söyledi.
1 kilometrelik metro inşası için 40 milyon dolarlık harcama yapılması gerektiğini kaydeden Demirdizen, "Bundan yola çıkarak, 6 milyar dolarlık bir kaynakla İstanbul'a 130 kilometre metro ağı yapılabileceğini görebiliriz"  dedi. Kısa bir süre öncesine kadar İstanbul Şehir Plancıları Odası'nın da başkanı olan Demirdizen, tespitlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda İstanbul'da 35 kilometrelik bir metro ağı var. Nostaljik tramvayları, tamamen metro özelliği olmayan bazı raylı sistemleri de eklersek bu rakam 60 kilometreye çıkıyor. Fakat çok yetersiz. Nüfus bazlı düşünürsek, İstanbul'un ulaşım için ihtiyaç duyduğu metro ağı uzunluğu en az 500 kilometre. Bu da demek oluyor ki, kentte sağlıklı bir ulaşım ve buna paralel gerçekleştirilecek metro yatırımları için 20 milyar dolarlık bir bütçe gerekli. 6 milyar doları köprüye harcamanın yerine, bu gerekliliğin 150 kilometresini hayata geçirmek daha mantıklı görünüyor. İyi çalışılırsa 5 yılda bu proje bitirilebilir."

Ali Sami Yen Stadı arazisinin satışına da değinen Demirdizen, şunları kaydetti: "İstanbul'da kişi başına 1 metrekareden az yeşil alan düşüyor. Dolayısıyla her metrekare değerli ve mutlaka yeni alanlar açılmalı. Ancak, Ali Sami Yen arazisi gibi, bugün merkezi iş alanlarının ortasında kalmış bir yeri Central Park'a çevirmeyi istemek gerçekçi bir beklenti değil. Orası, az imar yoğunluğu ve kamuya açık rekreasyon alanlarıyla değerlendirilmeli."
Habertürk


Geri Dön