Eğitim

3. köprü Ulaştırma Şurası'nın gündemine alınmadı

Eylül'de ihale edileceği söylenen 3. köprü projesi 'Ulaştırma Şurası'nın gündemine bile alınmadı

Ulaştırma bakanlığınca düzenlenen “10. ulaştırma şurası” yarın İstanbul'daki haliç kongre merkezi'nde toplanıyor. Almanya, Belçika, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu 24 ülkeden 108'i yabancı 350 konuşmacının bildiri sunacağı şuraya 21 ülkenin de ulaştırma bakanları katılıyor.

Cumhuriyetin 100, yılı olan 2023'e kadar Türkiye'de “karayolu-demiryolu-denizyolu ve havayolu dengesi'nin kurulması için öncelikle “demiryolu atılımı”nın ele alınacağı belirtilen şurada, bu amaçla çelişen “3. Boğaziçi karayolu köprüsünün tartışma dışında tutulması da dikkat çekiyor. 

Bir yıldır çalışan 30 “şura komisyonu” arasında “yeni Boğaziçi” geçişi için komisyon kurulmamış olması ise bakanlık uzmanlarının bile 3. köprüye “çekinceleri” olduğu şeklinde yorumlanıyor. 

Köprü beklemede

1 Ekim'e dek sürecek ulaştırma Şurası “3. köprüyü önemsemeden” toplanırken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın eylül ayında ihaleye çıkaracağını belirttiği; Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da “Tarabya-Beykoz” güzergahını açıklayarak “eylül'de belediye meclisinden geçecek” dediği; başbakan Erdoğan'ın ise “henüz karar verilmedi; helikopterden yeniden bakacağız” açıklamasıyla bakanı ve belediye başkanını yalanladığı 3. köprü adeta “pusu”ya yatmış durumda. 

3. köprü planı ne Sarıyer, ne Beykoz, ne de Büyükşehir meclisinin gündemine alınabildi. Ulaştırma Şurası'nın ise hiçbir resmi dokümanı arasında yer almıyor. Çünkü ortada hala resmen “kesinleşmiş” bir plan yok.
Oktay EKİNCİ/Cumhuriyet