Yeni Şirketler

3. köprü yere değmezse arsa fiyatları yere değer

3. Boğaz Köprüsü için arazi kapatan spekülatör hayal kırıklığı yaşıyor. Sebebi Bakan Yıldırım'ın `Köprü viyadükler üzerinde, İstanbul'u transit geçecek' sözleri. Uzmanlar `Arsa hızla ucuzlar' dedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın üçüncü boğaz köprüsü ile ilgili açıklamaları spekülatörün yüreğine ateş düşürdü. Köprü'nün daha adı yeni yeni dillendirilirken, çevre yollarının geçeceği yerleri hesaplayıp arazı alımına başlayan spekülatörler Bakan Yıldırım'ın `Köprü'nün ayağı yere değmeyecek. Viyadükler ve tünellerle transit ulaşım hattı olacak' açıklaması ile yıkıldı. Silivri, Çatalca, Anadolu yakasında da Beykoz bölgelerindeki araziler köprü projesi gündeme geldiğinde yüzde 100 oranında artış göstermişti. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, Boğaz'a yapılacak üçüncü köprü ve bağlantı yollarının güzergahı 100 milyar doları bulan rant sağladığını ancak köprünün viyadükler ve tünellerle transit geçişe dönük olarak yapılması durumunda bu rantın ineceğini söyledi.

ARTIŞ BAZI YERLERDE YÜZDE 300 OLDU

Metrekaresi 30 lira olan arsa ve arazilerin yüzde 500 artarak bin 500 liraya kadar çıktığını söyleyen Ateş `Arsa spekülatörleri köprü ve otoyol projelerini çok yakından izliyor. 4-5 yılda 100 milyar dolarlık kár sağladılar' dedi. Üç yılda arsa fiyatlarının yüzde 300'e kadar artış gösterdiğini anlatan Ateş en değersiz arazi ve arsaların bile metrekare başına en az 50 ile 150 lira arasında değer kazandığını belirtti. Ateş, `Örneğin Zekeriyaköy'de arsaların metrekaresi 400 dolara kadar çıktı. Herkes alacağını aldı, beklemeye geçti.' dedi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa da, köprünün transit olması durumunda fiyatların önemli oranda azalacağını ve beklenen rantın sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Uzun vadede arazilerin yine değer kazanacağını ancak köprü nedeniyle doğacak rantın transit seçeneği ile etkisiz hale geleceğini söyledi. Aşa, 3. Köprü'nün sedece İstanbul için değil Bursa'dan Yalova'ya kadar geniş bir kesimi etkilediğini ve buralardaki arazilerin değerini de artırdığını belirterek `Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın söylediği transit geçiş olacaksa, bu rantlar artık yerlere inecek' dedi.

İstanbul Emlakçılar Odası Genel Başkanı Sabri Ateş, köprü projesinin gündeme geldiği dönemde köylünün elinde satılacak arazinin kalmadığını söylemişti. Ateş, inşaatın başlamasıyla hareketliliğin de artacağını söyledi.

Köprü spekülasyonu fiyatları 4 kat artırdı

Bölge 2006 2007 2008

Çatalca 50 100 150

Zekeriyaköy 50 200 200

Beykoz 20 60 100

Hadımköy 50 100 150

Alibahadır 100 200 250

Riva 100 200 250

Dereseki 40 80 100

(m2/dolar)

Şehiriçi bağlantı yolu olmayacak

Kentin su ve oksijen kaynağı Kuzey ormanlarında yapılaşmaya neden olacağı için eleştirilen 3. Boğaz Köprüsü, Sarıyer-Beykoz hattında viyadükler üzerinde `Yere değmeden' giden transit yol olarak inşa edilecek. Böylece şehiriçi bağlantıları olmayacağı yeni sapaklar ile yeni yerleşim yerleri oluşumuna izin vermeyeceği öğrenildi. Köprünün çevre yollarının ormana zarar vermeyen tünel ve viyadükler üzerine gideceğini açıklayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, `'3. Köprü'nün amacı doğu-batı arasındaki transit trafiği şehir içine sokmadan Trakya'ya, Avrupa'ya taşımaktır' dedi. Yıldırım `Köprü'nün mimarisinde, maliyeti arttıran ama çevreye tahribatı azaltan sistem uygulanacak' diye konuştu.

İSTANBUL'U TRANSİT GEÇECEK
İhaleye eylül ayında çıkmayı planladıkların söyleyen Yıldırım, köprünün şehiriçi bağlantılarının olmayacağı ve transit bir yol olacağını söyledi. Yıldırım şöyle konuştu `3. Köprü'nün amacı doğu-batı arasındaki transit trafiği şehir içine sokmadan Trakya'ya, Avrupa'ya taşımaktır. Köprü için sadece köprü yapmanız yetmiyor. 3. Köprü için iki türlü proje var: Yatık askılı ve düşey askılı. İstanbul'un tarihi siluetine uygun olacak. Projenin orijinalinde raylı sistem yok ancak biz raylı sistem etüdü de yapalım demiştik. Orta ve uzun vadede, Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak direkt geçiş ve onların İstanbul raylı sisteme bağlantısı için böyle bir etüt yaptırıyoruz. Uygulanıp uygulanmayacağı bu etüt sonunda ortaya çıkacak. Etüdü yapıp görmek istedik. Uygun sonuç çıkarsa yapmışken bu alt yapıyı da hazır hale getirmeyi uygun gördük. `Köprü ve otoyol yaparken İstanbul'un kuzeydeki akciğerlerinin zarar görmemesi, en az tahribata maruz kalması için farklı inşaat tekniklerini kullanacağız, tünel ve viyadük ağırlıklı geçeceğiz. Biraz ağır olacak ama böyle bir çözüm düzenledik.'
İbrahim Acar/Star