Tahmini 3. köprü güzergahında arsa fiyatları yüzde 20 arttı
Boğaz'a yapılması planlanan üçüncü köprü yatırımından rant sağlamak isteyenler tahmini güzergâh bölgesinde arsaya koştu. Fiyatlar yüzde 20 fırladı. Emlakçılar, "Adana'dan bile arayıp arsa soran var" dedi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Üçüncü köprü güzergâhını söyleyemem, haksız kazanç olur" demesine karşın, yeni yolun Kınalı ile Akyazı arasında olacağını söylemesi, bölgedeki arsa fiyatlarını coşturmaya yetti. Yolun geçeceği güzergâhı yaklaşık olarak belli eden bu açıklamadan sonra Silivri, Çatalca ve Arnavutköy'de arsa fiyatları, Bakan'ın açıklamasını takip eden iki gün içinde yüzde 20 arttı. Arsadan kazanç elde etmek isteyenler emlakçılara hücum etti.
Alan aldı, satan sattı
Kaçmaz Emlak Çatalca Temsilcisi Hilmi Yükseloğlu, "Bakan'ın açıklaması güzergâhı tahmin etmeye yetti. Arsa sahipleri Bakan'ın açıklamasını duyunca bizi arayıp, `Fiyatları yüzde 20 artırın' diye talimat verdi. Arsa arayanlara cevap vermeye yetişemiyoruz. Adana'dan bir pamuk tüccarı bile telefon ederek arsa talep etti" dedi.
Yeni köprünün birbirine bağlayacağı Sarıyer ve Beykoz'da ise arsa bulmak imkânsız hale geldi. Bu iki ilçenin yüzölçümünün yüzde 80'inin orman olması nedeniyle, varolan tek tük küçük arsaların metrekaresi 500 dolara dayandı.
Re/Max Ahenk Broker'ı Sinem Özüçler, "Köprü rantı için yapılan alımlar tamamlandı. Yeni duyanlar bir hevesle geliyor ama fiyatları görünce şoke oluyorlar. Köprünün kurulacağı yerlere yakın arsaların metrekaresine 500 dolar isteniyor" dedi.
Realty World Sarıyer Temsilcisi Selim Akyıldız da, "Gelen giden çoğaldı ama arsa kalmadı. Alan aldı, satan sattı. Köprü olacak diye eskiden arsa alanlar şimdi satışa çıktı. Fiyatlar 300-500 dolara dayandı" diye konuştu. Akyıldız, Sarıyer'de arsa alanların mutlaka imarlı arsa almalarını önererek, "Aksi halde boşa kürek çekerler" dedi.
Fiyatlar yere göre değişiyor
Doğuş Grup Emlak'tan Gayrimenkul Danışmanı Hayrullah Yiğit de Beykoz'da köprü bağlantı yolları üzerinde çok az arsa olduğunu belirterek, "Arazinin yüzde 80'i orman. Kalan arsalar da zaten çoktan alındı" dedi. Yiğit, yeni köprü güzergâhının, Acaristanbul ile Bayındır Grubu'nun Beykoz arsası yakınından geçeceğini kaydetti. Köprü güzergâhının Ömerli'de Paşaköy'den geçeceğini belirten Aytemiz Emlak Sahibi Murat Aytemiz, arsa alma hevesiyle kendilerine gelenler olduğunu ancak satılık arsanın az olduğunu söyledi. Aytemiz, "Zaten az olan arsalar bu beklentiyle alınmıştı. Şimdi satanlar, daha önceden almış olanlar. Şile otobanına bağlantı yapılacak yer olan Paşaköy Nişantepe'de arsaların metrekaresi, yerine göre 50-150 lira arasında değişiyor" dedi.
Kazanacağım diye, yanlış alıp kandırılmayın!
Bu arada emlak uzmanları, bölgeye arsa yatırımı yapmak isteyenleri uyarıyor. Uzmanlar, "Bazı yerlerde imar yok, çivi bile çakılamaz. Buralardan arsa almak isteyenler zarar eder" dedi. Köprü güzergâhından arsa alacaklara uzmanlar şu önerilerde bulundu:
- Otobana cepheli arsanın hiçbir önemi yok, arsalar gişelere yakın olmalı.
- Çok iyi fiyat araştırması yapılmalı.
- İmar olmayan bölgelerden arsa alınmamalı.
- Boğaziçi öngörüm bölgesindeki arsalara çivi çakılamıyor.
- Su toplama havzalarında yapılaşma yasağı var, buradaki arsalara dikkat.
- Yolun büyük bölümü ormanlardan geçecek, orman şerhli arazi alınmamalı.
Ömerli bölgesinde imar kısıtlaması var
Ömerli ve civarının su toplama havzasında kaldığı için buraya yoğun yapılaşma izni verilmeyeceğini belirten Re/Max Mega Broker'ı Suat Şahin, güzergâhın Kurnaköy-Paşaköy'den Akfırat civarına doğru olacağını söyledi. Yolun eski Ankara asfaltı üzerinden ya da ona paralel bir güzergâhtan İzmit'e bağlanacağını kaydeden Şahin, bu bölgelerde arsa fiyatlarının metrekarede 15-25 lira arasında değiştiğini kaydetti.
Yolun İzmit'te üniversite kampusunun arkasından Akyazı'ya bağlanacağını ifade eden Şahin, bu güzergâhta yer alan İzmit'e bağlı köylerde imarsız arazilerin metrekare fiyatlarının 8 ile 40 lira arasında değiştiğini söyledi.
Milliyet