Ulaşım

3. köprüde iki yaka birleşti!

İstanbul'un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı.

İstanbul'un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım önemli açıklamalar yaptı.


Köprünün açılış törenine devletin zirvesi katıldı. 


3. köprünün teknik özellikleri neler?


ERDOĞAN: YILDIZ DİYEBİLECEĞİM PROJE


Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde konuştu ve "Öncelikle heyecan dolu olduğumuz bir günde. Özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için yıldız diyebileceğimiz bir projenin son tabliyesini koymanın heyecanını yaşıyoruz" dedi. 


Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:


"Avrupa ile Asya’yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz dedik. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. İnşallah Ağustos ayı olarak Bakanımız bize ifade etti, Ağustos ayında da bütün her şeyi ile tamamlanıp açılışını gerçekleştireceğiz. Bu yıl sonun da Avrasya tünelinin de bitişi olacak. Bir de körfez geçişi dev projedir. Körfez hattındaki köprü hızla devam ediyor. Onun da bu ay sonunda birleştiğini bakanımız söylüyor. Atacağımız bu adım bu kaynak hayırlı olsun diyorum."


BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: TÜRKİYE DÜNYA GÜNDEMİNE DAMGA VURUYOR

Başbakan Davutoğlu, törende önemli açıklamalar yaptı.


Davutoğlu, "Tarihi bir gün. Her bir taşı bize emanet aziz İstanbul bu köprüyle beraber üzerindeki yüklerden bir kısmını atmış olacak. Türkiye Yavuz Sultan Selim köprüsüyle dünya gündemine damgasını bir kez daha vuruyor. Yepyeni projelerle cumhuriyetimizin yüzüncü yılına gururla yürüyeceğiz.  Milletimiz iki kıtaya bir kez daha mührünü vuruyor. Bu köprüden geçen her yolcunu menzile Allah sağlık ve mutlulukla varmayı nasip etsin. Allah hayırlı mübarek eylesin Allah gönülleri birleştirenlerden eylesin" dedi. 


YILDIRIM: TARİHİ BİR AN


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım açılış töreninde önemli açıklamalar yaptı.


Bakan Yıldırım şöyle konuştu:


"Tarihi bir an yaşıyoruz Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim köprüsünün son parçasının ilk kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacak. Üç yıldan kısa sürede dünyada tamamlana başka bir asma köprü yok. Birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitler taşeron olarak çalıştı. Bu köprüde ise ana yükleniciler Türk taşeronlar yabancı. İnşallah bu yıl içinde Ağustos ayının sonuna doğru takdir edeceğiniz bir günde açılışını yapacağız. FSM üzerindeki ağır taşıt trafiği bu köprünün üzerinden geçecek."


SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ


Köprünün girişinde tören öncesinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. 



Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliyeler yerleştirildi!



Hürriyet


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.


Köprünün temeli atıldığında çeşitli eleştiriler yapıldığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:


"29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık."


"Ağustosta hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz"


Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:


"Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada son tabliyenin kaynağını atacaklarını kaydederek, süratle ağustos ayının hazırlıklarının içerisine gireceklerini söyledi.


Başbakan Davutoğlu: Ülkemiz için bir iftihar projesi


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul'un, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile üzerindeki yüklerden önemli bir kısmını atmış olacağını belirtti.


Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçların, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:


"Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçlar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak, yollarına devam edecek. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen projesini de dahil edersek 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu gelecek nesiller açısından önemli bir proje. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle birlikte dururken, bu yatırmalara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor."


"Cumhuriyet'in 100. yılına gurur ve vakarla yürüyeceğiz"


Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin 1 Kasım seçimlerinden sonra kazandığı istikrarla başlayan bütün projeleri yerine getireceğini ve yeni projelere Cumhuriyet'in 100. yılına gurur ve vakarla yürüyeceğini belirtti. 


Birileri tahrip ederken, Türkiye'yi inşa etmeye devam edeceklerini bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu dünya için de önemli bir proje. Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünya ölçeğinde ve bir ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Bizim milletimiz de Asya ve Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devlet geleneklerini kurmuş, tarihe mührünü vurmuş bir millet. Tarihe Asya ile Avrupa arasındaki büyük yolculuğuyla mührünü vuran milletimiz bugün kendi mühendisleri, kendi işçileri, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha mührünü vuruyor. Bu mührümüzü daim eylesin. Bu mühür ile birlikte iki kıtayı sadece köprü ile değil, gönül köprüsüyle birleştirmeyi bize nasip etsin."


 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak" dedi.


Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, heyecan dolu oldukları bir günde, özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Mayıs 2013'te temeli attıkları gün birilerinin "Olmaz canım" dediklerini anımsatarak, şöyle konuştu:


"Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık."


- "Bunlar bizim iftihar vesilemiz"


Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:


"Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 3,5 saate indiren proje dev projedir. Orada da Körfez hattındaki köprü, aynı şekilde şu anda hızla o da devam ediyor. Şimdi onunda bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Şöyle bir durum var; bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken, hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Neden? Çünkü bütün nakliye olaylarındaki düşüşler, maliyetlerin düşüşü. Bir diğer yandan kaza risklerini ne yapıyoruz, onları ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. İşte bütün bunlarla derdimiz yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada son tabliyenin kaynağını atacaklarını kaydederek, süratle ağustos ayının hazırlıklarının içerisine gireceklerini söyledi.


Bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Gerek Başbakanımız olsun bakanlarımız olsun, bu noktada mimarından mühendisine kadar, işçisine kadar, yüklenici firmaların bu işi sıkı tutuşundaki gayretine, özellikle şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun diyorum ve atacağımız bu adımla çekeceğimiz besmeleyle de bu kaynak hayırlı olsun diyorum" şeklinde konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliye yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, köprüyü havadan inceledi.


AA


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli bölümü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün konan 9 metrelik son tabliye ile boğazın iki yakasını üçüncü kez birleşti. 59'uncu son tabliye az önce yerleştirildi montaj işlemleri yapılıyor.


Bugün İstanbul için tarihi bir gün... İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim, şehrin iki yakasını bu sabah birleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, köprünün üzerinden işçilerle birlikte yürüyerek Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na geçecek. Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar aralıksız sürüyor. Yalova'da üretilen tabliyelerin sonuncusu, tersaneden dün akşam gemiye yüklendi ve 8 saat süren yolculuğun ardından üçüncü köprünün altına getirildi. Gazete, son baskıya girdiğinde, iki yakayı birbirine bağlayan 9 metrelik son tabliye vinçlerle kaldırılmış, montaj başlamıştı. Gün aydınlandığında iki yakanın kavuşacağını belirten işçilerde büyük bir heyecan vardı.



AĞUSTOSTA HAZIR OLACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, işte o işçilerle birlikte bugün 14.00'te İstanbul'un üçüncü köprüsü üzerinde Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na yürüyecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bu tarihi ana eşlik edecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprünün ağustos ayında bağlantı yolları ve kavşaklarıyla beraber açılışa hazır hale geleceğini açıklamıştı. Bağlantı yolları, tünel ve kavşak çıkışları için çalışmalar devam ediyor. İstanbullular ise köprünün açılışını heyecanla bekliyor. Proje "Kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre; köprünün her iki yakasındaki kulelerin içinde, işletme döneminde kullanılacak erişim ekipmanlarının kurulum işleri sürüyor. 

MALİYET 4.5 MİLYAR TL 

Köprü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. 4.5 milyar liralık yatırım maliyeti bulunan proje, Türk ve Koreli mühendislerin gayretiyle yükseldi. 


Sabah



Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldığı belirtildi.


Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa’da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.


OTOYOLLARDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadüklerin önemli bir yer tuttuğu belirtildi. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmının viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 48’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Bu viyadüklerin bazılarının yüksekliğinin 85 metreye ulaştığı öğrenildi.


REKORTMEN KÖPRÜ

Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3’üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe’deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, "Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.


Milliyet




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul’un iki yakası üçüncü kez birleşiyor. İnşaatın sonuna gelinen 3. köprünün son tabliyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla yerleştirildi.



BİNALİ YILDIRIM: KÖPRÜMÜZ GÜN SAYIYOR AĞUSTOS SONUNDA AÇILACAK


Sayın Cumhurbaşkanım dünyanın gıpta ile izlediği büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz. İşte Yavuz Sultan Selim de bu projelerden bir tanesi. 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok. Bir güzel yanı da birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitleri taşerondu. Bu köprüde ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı biz onlara hizmet ederdik, şimdi Türk yükleniciler yapıyor onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin yol aldığı mesafeyi gösteriyor. Köprümüz gün sayıyor, İnşallah Ağustos ayının sonunda açılışını yapacağız,  hayırlı uğurlu olsun. 


DAVUTOĞLU: AZİZ İSTANBUL SIRTINDAKİ BİR YÜKÜNDEN DAHA KURTULMUŞ OLACAK


Bugün bir gurur tablosuyla karşı karşıyayız. Bu projelere öncülük eden sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına teşekkürü borç biliyorum. İstanbul için tarihi bir gün. Aziz İstanbul bu köprüyle birlikte üzerindeki önemli yüklerden birisini atmış olacak. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprüyle, yerin altında Avrasya, Marmaray ve ayrıca Melen'i dahil edersek altı kez iki kıtayı birleştirmiş olacak. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Bu yatırımlara ara vermeden iskikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Dünya çapında gerçekleştirdiği projelerle, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle dünya gündemine pozitif bir şekilde bir kez daha damgasını vuruyor. Birileri tahrip ederken biz inşa ediyoruz.  İnşallah yepyeni projelerle Cumhuriyetimizin 100. yılına gururla, vakarla gireceğiz. Asya ile Avrupa'yı birleştiren dünya ölçeğinde bir ilk niteliği taşıyan köprüden bahsediyoruz. Bizim milletimizde Asya ile  Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devletleri kurmuş tarihe mührünü vurmuş bir millet. Milletimiz bugün kendi mühendisi, işçileriyle bir kez daha iki kıtaya mührünü vuruyor. Allah bu mührü daim eylesin. Bu köprüden geçen her yolcunun inşallah menzile sağlık ve huzurla ulaşmasını temenni ediyoruz. 


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BİRİLERİ OLMAZ CANIM DİYORDU ANCAK BİZ YAPTIK


Özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde böyle bir İstanbul için yıldız diyebileceğim projenin son tabliyesi koymanın onurunu yaşıyoruz. Hayırlısı olsun. 29 Mayıs 2013'de temeli attığımız gün birileri 'olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olaylarında, 'bu iki tane beton yığınıyla kalır' deniyordu. Bunlar buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Biz Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz. Bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. Sağ tarafımız Karadeniz. Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde büyük düşünenler böyle projeleri gerçekleştirirler. Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle bir proje yok. Tabii asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. İnşallah Ağustos ayı olarak Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Artık Ağustos ayında bütün viyadükleriyle herşeyiyle tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray projesinde başarı, şu ana kadar 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Avrasya Tüneli de tamamlanıyor. Onun bitişi de bu yıl sonu olacak. Böylece artık bizim Avrupa Asya arasında gidiş-gelişlerimizde bir rahatlama meydana gelecek. Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indiren proje dev projedir. Oradaki köprü aynı şekilde hızla devam ediyor. Onun da bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Bütün nakliye olaylarındaki maliyetlerin düşüşü, bir diğer yandan kaza risklerini ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. Bütün bunlarla biz her şey insan için demiştik. Önce insan demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz. Bugün son tabliyenin hem kaynağını atacağız. Süratle Ağustos ayının hazırlıklarının içerisine hep beraber girmiş olacağız. Ben emeği geçen gerek Başbakanımız, Bakanlarımız, mimar, mühendis, işçi, yüklenici firmaların bu işi sıkı tutuşundaki gayretine özellikle şahsım milletim adına çok çok teşekkür ediyorum, Allah kendilerinden razı olsun diyorum. Çekeceğimiz besmele ile bu kaynak hayırrlısı olsun diliyorum. 



Akşam


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı,


Yavuz Sultan Selim köprüsünün son tabliyesinin yerleştirilmesiyle, Asya ile Avrupa üçüncü kez köprüyle birleşmiş oldu. Köprünün açılışı ağustos ayında yapılacak


İstanbul Boğazı’nda Avrupa ile Asya’yı birleştiren üçüncü köprünün son parçası da yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün düzenlenen törende, beraberinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte yerleştirilen son tabliyenin kaynağını yaptı.

Raylı sistem olacak

Dünyada “kuleler arası açıklığı en fazla” köprü özelliğine sahip mega projede, bin 408 metre uzunlukta ana açıklığı bulunuyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü olacak. 4,5 milyar lira yatırım maliyeti bulunan projede, Güney Koreli ve Türk mühendisler görev yapıyor.

10 şerit

Köprünün üzerinde 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, 2 şerit de hızlı tren olmak üzere toplamda 10 şerit olacak. İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltarak güvenli ve konforlu trafik akışı sağlamak amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor.


Daha hızlısı yok

Bakan Yıldırım köprüyle ilgili bilgi verirken, “Bir ilk olma özelliği daha var, 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok” dedi. Yıldırım, “Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı, biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye’nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor” diye konuştu.


‘Gönüller de birleşecek’

Başbakan Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün dünya için de önemli bir proje olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Avrupa ile Asya’yı birleştiren dünya ölçeğinde ve ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz. Tarihi dokuya ve İstanbul’un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçlar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanarak, yollarına devam edecek. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen projesini de dahil edersek 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu son parça aynı zamanda gönülleri de birleştiren ilk parça olacak.”


3’er bin lira ikramiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile konuşarak, köprü inşaatında çalışan işçilere 3’er bin lira ikramiye verilmesini sağladı. Çeçen’in, işçilere verilecek ikramiye konusuyla oğlunun ilgilendiğini söylemesi üzerine Erdoğan, “Hemen pası oğluna atma, sen babasın, dolayısıyla babalar görevini yapması lazım. Bak şimdi önümüzde Ramazan Bayramı geliyor, sen şimdi buradaki personele birer ikramiye inşallah ver” dedi. Erdoğan’ı işçiler alkışlarken Çeçen, “Bu işin bitişinde birer ikramiyeyi vereceğiz” dedi. Bunun üzerine de Erdoğan, “Bu doğru bir şey olmadı. Bunu sen zekatına say, sadakana say, her şeyine say, biz şimdi o tarihi beklemeden hayırlısıyla inşallah... Ramazan başı hatta ramazanın öncesinde inşallah diyelim, ramazana girmeden...” karşılığını verdi.


‘Olmaz diyorlardı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan köprüdeki törende, 29 Mayıs 2013’te temeli attıkları gün birilerinin “Olmaz canım” dediklerini anlatarak, şöyle konuştu: “Hele hele Gezi olayları başladığı zaman ‘İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır’ diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki ‘hayır.’ Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya’yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi’ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray’dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek.”




Vatan 



Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı;


Üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun ve en geniş asma köprüsü unvanlı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi dün gerçekleştirilen törenle yerleştirildi. Tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: 


AĞUSTOS'TA AÇILIŞINI YAPACAĞIZ 

İstanbul için "yıldız" diyebileceğimiz bir projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşıyoruz. 29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' dediler. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'Hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle raylı sistemin olduğu böyle bir proje yok. Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle, her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Yola çıktığımızda biz 'Her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'İnsanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz.


DAVUTOĞLU: GURUR TABLOSU 

İstanbul için tarihi bir gün yaşandığını vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise şunları söyledi: "Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor." 


REKOR KIRDI

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli Yavuz Sultan Selim Köprüsü birçok rekoru da kırdı. Köprüde Lifting Gantry adı verilen farklı bir vinç kullanımıyla son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandı ve 10 tabliye ile dünya rekoru kırıldı. Köprü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu, 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu bin 408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olacak. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını da alacak..


USTALIK TABLOSU 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu üzerlerine kaynakçı önlüğü giyip gözlüğünü takarak son tabliyenin bağlantı noktasına kaynak yaptı.


YAVUZ BÖREĞİ

Bursalı börek ustası Hasan Acar, dünkü tören için Yavuz Sultan Selim Köprüsü şeklinde bir börek hazırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu konuşma yaptıktan sonra börekleri konuklara ikram etti.

Köprüden ilk araçlı geçişi Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat kendisi direksiyona geçerek yaptı.


İŞÇİLERE 3 BİN TL MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, tören alanına iki ayrı helikopterle geldi. Erdoğan ve Davutoğlu daha sonra köprünün ortasına kadar yaklaşık bin 150 adım yürüdü. Köprünün kaynağını yaptıktan sonra tören alanında bekleyen işçilerin yanına giden Erdoğan, şirket yöneticilerinden işçilere 3'er bin lira ikramiye verilmesini istedi. Ardından işçilere Ramazan'dan önce ikramiye verileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak köprünün ortasına kadar getirilen makam aracı ile ilk geçişi de yaptı. Erdoğan'ın yanına Ahmet Davutoğlu, arka koltuğa ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Erdoğan'ın torunu oturdu.


Takvim