03 / 05 / 2024

3. Köprü'ye isim aranıyor!

3. Köprü'ye isim aranıyor!

İstanbul'da yapılması planlanan 3. köprünün isminin halka sorulmasında fayda olduğu düşünülüyor



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da yapılması planlanan 3. köprünün isminin halka sorulmasında fayda olduğunu düşündüğünü bildirdi.

Yıldız Sarayı Çit Kasrı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, İslam Konferansı Teşkilatı ile İslam Tarih Sanat ve Kültür Merkezi'nin (IRCICA) ortaklaşa düzenlediği "İslam Medeniyetlerinde Astronomi Bilginleri ve Dünya Bilim Tarihine Katkıları" konulu panelin ardından basın mensuplarının 3. köprünün adıyla ilgili sorularını cevaplayan Topbaş, henüz bir çalışmaları olmadığını söyledi.

Topbaş, köprünün isimsiz kalmayacağını, mutlaka değerlendirileceğini, İstanbul'a yakışır doğru bir isim bulunacağını belirterek, şunları kaydetti:
"3. köprünün ismini İstanbullular'a, halka sormakta fayda var diye düşünüyorum. İstanbullular'ın karar vermesi açısından sayın bakana da bunu teklif etmek istiyorum. Çünkü halkın kendisinin karar verdiği şeyleri daha benimsediğini görüyoruz. Biz vapurlarda bunu yaşadık. Köprünün isminin nasıl belirleneceğini sayın başbakanımızla da konuşmak lazım."

Topbaş, Haliç'te yapılan köprünün ismini Mimar Sinan Köprüsü koymayı düşündüğünü, bu köprüden geçecek metronun Süleymaniye'nin altından geçeceğini, ama bunu da İstanbullular'la değerlendirmek istediğini kaydetti.

Topbaş, "3. köprüye neden raylı sistem düşünülmedi?" sorusuna, "Bunu bakanımızla çok tartıştık. Şu anda  Marmaray  olarak yapılan sistemin içerisinde uzak doğudan Londra'ya kadar kesintisiz raylı sistem sağlanmış oldu. Gece yarısından sonra da yük taşımacılığı için kullanılabilecek bir sistem var. Bu yüzden tekrar ikinci bir sistemin yapılmasına gerek görülmedi. Artı, bu kadar kuzeyde olan bir raylı sistemin kent içi trafiğine çok fazla katkısı değil, kısmi katkısı olacaktır" şeklinde cevap verdi.

Sulukule Platformu'nun, temeli atılan Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi hakkındaki iddiaları da sorulan Topbaş, şunları kaydetti:
"Burada yapılan çalışmalar arkeoloji müzesi denetimi ve kontrolünde yapılıyor. Orada yapılan temel atma merasiminin ardından sürdürülecek inşaat çalışmaları bilimsel çalışmalar çerçevesinde sürdürülür. Eğer bir kuşku varsa, eğer kazı esnasında bu tür eserler ortaya çıkarsa mutlaka bir hassasiyet gösterilir. Bu konuda Fatih Belediyesi'nin hassasiyet göstereceğine inanıyorum. Bu proje durmaz, eğer arkeolojik kazılarda yapı alanlarında birtakım arkeolojik bulgular çıkarsa, bunların hangi ölçekte olduğunun tespiti yapılıp çıkmayan yerlerde devam eder, çıkan yerlerde iler ki dönemde çalışmaların nasıl şekilleneceği belirlenir."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Topbaş: 3. köprünün adını İstanbullular belirleyecek  
 
 İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. köprünün ismini İstanbullular belirleyecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin 3. köprünün isminin ne olacağı yönündeki sorusuna "3. köprünün halka sorulmasında fayda olduğunu düşünüyorum." dedi. 
 
 Yıldız Sarayı Çit Kasrı'nda düzenlenen 'İslam Medeniyetlerinde Astronomi Bilginleri ve Dünya Bilim Tarihine Katkıları' isimli panele katılan İBB Başkanı Topbaş, 3. köprünün isminin ne olacağı şeklindeki soruya yanıt verdi. Bu konuda henüz bir çalışma yapılmadığını söyleyen Topbaş, köprünün isimsiz kalmayacağını ve İstanbul'a yakışır bir isim bulunacağını dile getirdi. İstanbul Boğazı'na yapılacak yeni köprünün ismini İstanbullulara sormakta fayda olduğunu vurgulayan Topbaş, bu konuda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da teklif edeceğini söyledi. Halkın kendisinin karar verdiği isimleri daha çok benimsediğini hatırlatan İBB Başkanı, "Biz vapurlarda da bunu yaşadık. Köprünün isminin nasıl belirleneceğini Sayın Başbakan'ımızla da konuşmak lazım." dedi. Topbaş, İstanbul Metrosu için Haliç'te yapılan köprünün ismini Mimar Sinan Köprüsü koymayı düşündüğünü ve köprüden geçecek metronun Süleymaniye'nin altından geçeceğini ve bu ismi de İstanbullularla değerlendirmek istediğini ifade etti.

Topbaş, Marmaray projesinde Boğazın altından raylı sistemle iki yakanın Londra'dan Uzak doğu'ya kadar bağlantısının sağlandığı için 3. köprüde raylı sisteme gerek duyulmadığını vurguladı. Topbaş, "Marmaray'da gece yarısından sonra da yük taşımacılığı için kullanılabilecek bir sistem var. Bu yüzden tekrar ikinci bir raylı sistemin yapılmasına gerek görülmedi. Artı, bu kadar kuzeyde olan bir raylı sistemin kent içi trafiğine çok fazla katkısı olamaz." dedi.
Zaman/Muzaffer Salcıoğlu


Geri Dön