23 / 12 / 2024

3. nükleer santralin yeri 2 yıldan önce belli olmayacak!

3. nükleer santralin yeri 2 yıldan önce belli olmayacak!

Taner Yıldız: 3. nükleer santralin yeri Ankara'da mı Artvin'de mi İstanbul'da mı olacak konusu çok spekülasyona açık, biz 2 yıldan daha önce bu yer belirlenmesi ile alakalı öngörüde bulunmayacağız" dedi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3. nükleer santralin yeri  Ankara'da mı Artvin'de mi İstanbul'da mı olacak konusu çok spekülasyona açık. Biz 2 yıldan daha önce bu yer belirlenmesi ile alakalı öngörüde bulunmayacağız" dedi. 

     Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Lokalinde nükleer santraller ve enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

     Japonya ile yapılan nükleer santral anlaşması kapsamında kurulacak şirkette Türkiye'nin sahip olacağı yüzde 49 oranındaki hissede halka arzın olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Yıldız, halka arz ve blok satışla ilgili net bir karar olmadığını, hükümetler arası anlaşmada bu ayrıntılara yer verilmediğini, bunu daha sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını ve değerlendireceklerini söyledi. 

     Nükleer konusunda Japonya ile Rusya'nın süre açısından yarışmasını öngördüklerini ifade eden Yıldız, proje şirketinin önümüzdeki yıl içinde kurulmasını öngördüklerini belirtti. İnşa süresinin 10 yıl olduğu bir projeden bahsettiklerini anlatan Yıldız, "Artık ok atılmıştır ve inşallah hedefini bulacaktır" dedi. 

     Japonya ile yapılan 22 milyar dolarlık projenin kredi öz kaynak oranının yüzde 70'e yüzde 30 olduğunu anlatan Yıldız, yüzde 70'lik kısmına karşılık gelen yapının kredilendirileceğini, EÜAŞ olarak yüzde 25-30'luk hissede kalmayı ve bunu Hazine'den pay istemeden karşılamayı taahhüt ettiklerini kaydetti. 

     Türkiye-deki nükleer enerji sektörünün önümüzdeki dönemde cazibe merkezi olacağını, özel şirketlerin uzun süreli karlılıklarını oluşturmak için nükleer güç santralleri ile alakalı taleplerinin gündeme geleceğini anlatan Yıldız, güven veren bir enerji sektörü ve iktidar bulunduğunu vurguladı. 

     

     -Toplam 6,6 milyar dolarlık öz kaynak- 

     

     Yıldız, bir başka soruyu yanıtlarken de Japonya ile imzalanan proje kapsamında toplam 6,6 milyar dolarlık öz kaynağın yüzde 25'inin EÜAŞ'a ait olması halinde 1,7 milyar dolarlık kısmının, 10 yıl içerisinde tedarik edileceğini söyledi. 

     Üçüncü nükleer santralin nereye kurulacağına ilişkin olarak da Bakan Yıldız, bunun spekülasyona çok açık bir konu olduğunu belirterek, "Ankara'da mı, Artvin'de mi, İstanbul'da mı olacak konusu çok spekülasyona açık. Biz 2 yıldan daha önce bu yer belirlenmesi ile alakalı bir öngörüde bulunmayacağız. İki yıl sonra bu ön çalışmalar netleşir. Bununla alakalı telaffuz edilen bir isim görürseniz bunun doğru olmadığını peşinen söylemem lazım' dedi. 

     Japonya ile anlaşmayı 2012-de yapmak istediklerini ancak Fukuşima kazasının ardından bu ülkenin ciddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Yıldız, uluslararası nezaketten dolayı Japonya-ya süre tanıdıklarını anımsattı. Yıldız, bunun telafisi için de üçüncü nükleer santralin yerinin belirlenmesi konusunu Japonya ile imzaladıkları proje paketinin içine eklediklerini bildirdi. Üçüncü nükleer santralin kurulacağı yerle ilgili 4-5 alternatif belirleyeceklerini ifade eden Yıldız, Japonların da o alanlarda araştırma yapacağını söyledi. 

     

     -Yeni petrol boru hattı- 

     

     "Türkiye ve Kuzey Irak arasında yeni bir boru hattı yapılması konusunda mutabakat imzalanıp imzalanmadığı" yönünde soru üzerine Yıldız, Kuzey Irak'ta 19 ülkeden 39 firmanın yaptığı sözleşmenin benzerini Türkiye'nin de yapma imkanı bulunduğunu, özel hukuk hükümlerine tabi her türlü işlemin yapılabildiğini söyledi. 

     Kuzey Irak'ın, Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattına günlük 300 bin varil petrol ekleyeceğine ilişkin haberlerin yer aldığını anımsatan Yıldız, "Irak-ın sınırları içerisinde böyle bir boru hattını yapıyorlarsa biz buna karışmayız. Bizim yaptığımız anlaşma BOTAŞ'la Merkezi Irak yönetimi arasındadır. Biz neden oraya petrol koydunuz diye sormayız. Biz geçen petrole bakarız" diye konuştu. 

     Irak'ın 2,7 milyon varillik günlük üretim kapasitesini 5-7 milyona çıkarması halinde bunu sevk edeceği bir yere ihtiyaç duyacağını anlatan Yıldız, Basra Körfezi'nin bunun için yeterli olmadığını, Kerkük Yumurtalık Boru Hattı'nın yanına belki bir boru hattının daha yapılacağını söyledi. Buna herkesin sevinmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Ne kadar daha fazla boru hattı yapılıyorsa o kadar daha fazla petrol dünya piyasalarına satılacak demektir. Bu da Irak'ın normalleşmesi demektir" dedi. 

     Merkezi Irak hükümeti Petrol Bakanı'nın kendilerine böyle bir boru hattına nasıl bakacaklarını sorduklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu: 

     "(Basra'dan, Güney'den, Orta Irak'tan böyle bir boru hattını beraber yapabilir miyiz-) diye sordular. Ben dedim ki 'Biz bunu beraberce gerçekleştirebiliriz.' Böyle projelerin önünün açılması lazım. Irak'ın normalleşmesi için Türkiye'den daha başka boru hatları geçmesi gerekiyor ise o geçer. Şu anda böyle bir mutabakat yok." 

     Kuzey Irak-tan ham petrol karşılığı Türk özel sektörünün ürün alışverişinin halen devam ettiğini ifade eden Yıldız, "Bu kaçak filan değil. Türkiye'nin gümrüklerinde işlem gören bir mal nasıl kaçak olur-" diye sordu. 


AA


Geri Dön