3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi başladı!
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla "sürdürülebilirlik-sınırları aşmak" temasıyla düzenlenen " 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi " başladı...
ÇEDBİK'in düzenlediği "sürdürülebilirlik-sınırları aşmak" için yapılan "3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" başladı
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla "sürdürülebilirlik-sınırları aşmak" temasıyla düzenlenen "3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" başladı.
Swissotel Bosphorus'ta Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla "sürdürülebilirlik-sınırları aşmak" temasıyla düzenlenen "3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" zirvesinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, enerji kaynaklarının kısıtlı olması, artan çevre bilinci, hızlı nüfus artışı ve ekonomik alandaki rekabetin artık kaynakların daha rasyonel kullanımını zorladığını söyledi.
Küresel ısınmaya yönelik en etkili çözümlerin, temiz ve tükenmez enerji kaynakları, enerji verimliliği ve çevresel açıdan sağlıklı ürün ve teknolojiler olduğunu vurgulayan Çalıkoğlu, şöyle devam etti:
"Bu çözümlerin uygulanması, insanların özveride bulunmasını veya yaşam kalitesini düşürmesini gerektirmez. Aksine bu çözümler, insanların, ekonomik büyüme, yeni iş alanları, teknolojik yenilikler ve en önemlisi de çevresel koruma sağlayacak yeni bir döneme geçişini mümkün kılabilmektedir. Enerji alanında yaşanan sıkıntıların önüne geçebilmek ve yapı sektöründe de kaynakları daha etkin ve rasyonel kullanabilmek, çevre dostu sürdürülebilir binaların yaygınlaşmasına bağlı."
Çalıkoğlu, çevre dostu sürdürülebilir binaların, daha az kaynak kullanımını, doğanın korunmasını, yenilebilir enerjinin kullanımı, konforlu bir yaşam ortamı ve aynı zamanda gelecek için temiz bir çevre bırakma özlemlerini hedeflemesi gerektiğine işaret etti.
Çevre dostu binalardaki enerji tasarrufuna vurgu yapan Çalıkoğlu, "Enerji verimliliğinin ve doğal kaynakların kullanımının ön planda tutulduğu çevre dostu binalarda, ısıtma ve havalandırmada kullanılan enerji yarı yarıya düşürülebilmektedir. Bu binaların yatırım maliyeti standart yolla inşa edilen yapılardan yüzde 10-20 fazla olmasına rağmen, enerji kullanımında sağlanan tasarruflar sayesinde çevreci yapılar ilave yatırımları kısa sürelerde amorti edebilecek özelliklere sahiptir" diye konuştu.
Yürürlükteki "Enerji Verimliliği Strateji Belgesi"ne dikkati çeken Çalıkoğlu, şunları kaydetti:
"Ülkemizin enerji yoğunluğunun 2023 yılına kadar yüzde 20 oranında düşürülmesini hedefleyen bu belge kapsamında binaların enerji taleplerinin ve karbondioksit emisyonlarının azaltılması amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, sürdürülebilir, çevre dostu binaların yaygınlaştırılması, 2023 yılına kadar mevcut yapı stoğunun en az dörtte birinin sürdürülebilir yapı haline getirilmesi hedeflenmektedir. Yasal düzenlemelerin yanı sıra Bakanlığımızın yürüttüğü proje ve çalışmalarda da binaların bütüncül bir yaklaşımla enerji verimli, çevre dostu, sürdürülebilir yeşil bina şeklinde tasarlanması ve bu yaklaşımın pilot uygulamalarla yaygınlaştırılması ve ülke şartlarına uygun bina tasarım kriterlerinin geliştirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor."
Türkiye'nin yeşil sertifikalı ilk kamu binası
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da ilk yeşil sertifikalı kamu binası olma özelliğine sahip yeni Küçükçekmece Belediye binası projesinin ödül almasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü belediye başkanlığı görevini doldurduğunu belirten Yeniay, "Benden sonraki belediye başkanlarımıza bu projeler kalacak. Yeni dönemde aday olmadım. Hedefim, Küçükçekmece'de yeşil bir binadan yola çıkarak yeşil bir mahalle oluşturmaktı. İnanıyorum ki, başlattığımız bu çalışma, diğer arkadaşlarımızın gayretleri ve tutumlarıyla devam edecek. Biz de örnek bir bina yapmanın mutluluğunu yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
Yeniay, Küçükçekmece'de 38 bin metrekare kapalı alanı sahip olan binalarına bir hafta içerisinde taşınacaklarını anlatarak, çevre dostu yeni belediye binasıyla ilgili bilgi verdi.
Yeniay, şunları belirtti:
"Türkiye'nin yeşil sertifikalı ilk kamu binası olma özelliğini taşıyan ve enerji verimliliği maksimum seviyede olan kendi içerisinde konforu olan bir bina tasarladık. Güneş enerjisinden doğal ışıktan üst seviyede optimal noktada faydalanmayı arzu ettik. Buz depolanma sistemleri yaptık. Ayrıca 1 yılda 352 ton az karbon salacak şekilde bir tasarımımız oldu. Bir yetişkin ağaç yılda 6 kilogram karbon emisyonu gerçekleştirdiğine göre, yapmış olduğumuz yeşil bina 58 bin 333 ağacın bir yılda absorbe edeceği karbon miktarını emisyonunu gerçekleştirmiş oldu. Yağmur suyunu toplayarak bunları sulamada kullanacağımızı da belirtmem gerekir."
Erten: "Dünyayı her yeşil binayla biraz daha kurtarıyoruz"
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Erten ise derneklerinin 6. yılında zirveyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeşil binalar konusuna verdiği önemi takdirle karşıladıklarını dile getiren Erten, "Dünyayı her yeşil binayla biraz daha kurtarıyoruz. Ama en önemlisi yeşil binalar, ülkemizin ekonomik refahı ve enerji güvenliği için önemli. Özellikle inşaat sektörünün çok hareketli bir dönem geçirmesi ve kentsel dönüşümün başladığı şu günlerde sürdürülebilirliğin değerlerine bağlı kalmak, önümüzdeki karşık dönemden sağlıklı çıkmamıza yardım edecektir" şeklinde konuştu.
Yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla, "sürdürülebilirlik-sınırları aşmak" temasıyla düzenlenen zirve, 2 gün sürecek. Türkiye ve dünyadan alanında etkin olan 900 katılımcının yer aldığı zirve boyunca, yaklaşık 40 oturum yapılacak.
AA