3. ve 4. nükleer santrallerin ön etüt çalışmalarına başlandı!
Ön etüt çalışmalarına başlanan 3. ve 4. nükleer santrallerin ihalelerinde, uzun menzilli füzede oldugu gibi ortak üretim şartı aranacak. Türk mühendisler süreçte aktif görev alacak...
Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santrallarının inşa süreci için geri sayım sürerken Başbakan Erdoğan’ın Rusya dönüşü işaretini verdiği üçüncü ve dördüncü nükleer santralların için de ön etüt çalışmaları başlatıldı. İhale süreci tamamlanarak 2023 yılına kadar inşa sürecine geçilmesi hedeflenen üçüncü nükleer santral projesi ile 2030’a kadar inşaa sürecinin başlatılması planlanan dördüncü nükleer santral projesinde, Çin’le ön mutabakata varılan “Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi” ihalesinde olduğu gibi ortak üretim şartı aranacak. Yeni nükleer santralların, planlama, inşa ve enerji üretimi gibi tüm aşamalarında, Türk mühendisleri çalışacaklar. Projelerin, planlamadan üretime kadar her aşaması, ihaleyi üstlenecek yüklenici firmanın yanı sıra, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve TÜBİTAK’la birlikte yürütecek.
ÜNİVERSİTESİ DE KURULACAK
Sinop’ta sismik araştırma çalışmaları devam eden nükleer santral ihalesini Fransa ile ortaklaşa üstlenen Japonya, ihale şartnamesinde yer alan “Türkiye - Japonya işbirliğiyle Nükleer Teknoloji Üniversitesi kurulması” kriterini iki yıl içinde yerine getirecek. Akkuyu nükleer santral ihalesini üstlenen Rus şirketi NGS’nin, Moskova Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde burslu eğitim imkanı tanıdığı 600’ün üzerinde Türk öğrenci de yaklaşık 9 yıllık eğitimin ardından “nükleer mühendis” diploması alarak Türkiye’ye dönecekler. Öğrenciler, 2020 yılında enerji üretimine geçmesi planlanan Akkuyu santralı ile 2023 yılına kadar inşaa sürecine geçilmesi hedeflenen üçüncü nükleer santral projesinde Türkiye adına görev alacaklar.
YA İĞNEAADA YA AKÇAKOCA
Üçüncü nükleer santral projesinin ön hazırlıklarını yürüten Enerji Bakanlığı, projeye ilişkin “etüt” çalışmasını da başlattı. Sinop’taki nükleer santral ihalesini üstlenen Japonya’nın, Enerji Bakanlığı’nın talimatı üzerine üçüncü santral için “yer tespiti” çalışmasını sürdürdüğü belirtildi. Yer etüdü çalışmalarının ağırlıklı olarak Batı bölgelerinde yoğunlaştığı ifade ediliyor. Daha önce de adı gündeme gelen Kırklareli-İğneada bölgesi ile Düzce-Akçakoca bölgelerinin öne çıkan alternatifler arasında dile getiriliyor. Ankara-Nallıhan, Beyşehir-Seydişehir bölgelerinin de seçenekler arasında olduğu vurgulanıyor.
Erhan Seven/Akşam Gazetesi