3 yıl kuralına uymayan ev sahibi tazminat ödemek zorunda!
Türk Borçlar Kanunu'na göre, ev sahibi eğer 3 yıl kuralına uymamışsa, eski kiracısının son kira döneminde ödemiş olduğu 1 yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemek zorunda...
Kiracının gereksinimden dolayı çıkartılmasından sonra kiralama yasağı getiriliyor. Buna göre, ev sahibi, evini üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamıyor. Kocaeli Denge Gazetesi yazarı Özge Aykut bugünkü yazısında konu hakkında merak edilenleri anlattı...
Son günlerde haber kanalları ve sitelerinde bir yenilikten bahsediliyor… İhtiyaç nedeniyle kiracısını tahliye ettiren ev sahibinin ceza alacağı ve ayrıca, 3 yıl boyunca evini kiralamaktan yasaklanacağına ilişkin bir “kanun tasarısı” olduğu söyleniyor.
Halbuki ceza kısmı hariç olmak üzere bu düzenleme 2012’den beri kanunumuzda mevcut. Gerçekten de ihtiyaç nedeniyle kiracısını çıkaran ev sahipleri, Örneğin bu ihtiyaç evde bir yakının oturacak olması ise, Herhangi bir haklı sebebi yoksa 3 yıl boyunca evi başkasına kiraya veremez. Ya da bu ihtiyaç evin kentsel dönüşüme sokulacak olması ise, Evini eski haliyle yine 3 sene boyunca kiraya veremeyecektir. Yeni haliyle ise eski kiracının evi kiralamada öncelik hakkı vardır. Kısacası kanun, kiracısını aldatmaya kalkan ev sahiplerinin önünü kesmeyi amaçlıyor.
Bu düzenlemeye dikkat çekiliyor olması güzel, Fakat bir bilgi kirliliği de yok değil. Örneğin, 3 yıl içinde evini başkasına kiraya veren ev sahibi için bir “ceza” öngörülmüyor. 2012 yılında yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunundan önce bu vardı. Kanuna aykırı davranan kiraya verenler için para cezasının yanında hapis cezası öngörülüyordu!
Fakat yeni kanunumuz ile bu durum yalnızca tazminat sebebi haline getirildi. Yani ancak kiracının talep etmesi halinde, kiraya veren 3 yıl kuralına uymamışsa, eski kiracısının son kira döneminde ödemiş olduğu 1 yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemek zorunda…
Kiracısını ihtiyaç nedeniyle çıkartana 3 yıl yasak!