30 / 12 / 2024

30 bin istihdam sağlayan Modoko da zorda

30 bin istihdam sağlayan Modoko da zorda

Mobilyacılar Sitesi (MODOKO) Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, 30 bin kişiye istihdam sağladıklarını, bugüne kadar hiç işçi çıkarmadıklarını belirtti.



MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, küresel mali krizin Türkiye'de mobilya sektörüne etkilerine ilişkin, 1970'li yıllarda endüstriyel üretime geçen mobilya sektöründe, bugün 55 bine yakın irili ufaklı firmanın faaliyet gösterdiğini bildirdi. Yaklaşık 7 milyar dolarlık pazarda bugün, 1,3 milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını dile getiren Özçelik, her türlü mobilyanın özel olarak dizayn edilerek üretilebildiği Modoko'nun ise 1969 yılından bu yana hizmet verdiğini, bugün 350 mağazasıyla yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

 

Modoko'nun teknolojiyi yakından takip ettiğini, bugün artık ikinci kuşağın işin başında olduğunu anlatan Özçelik, bu kuşağın iyi eğitimli gençlerden oluştuğunu, Modoko'daki mağazaların anahtar teslim projeleri gerçekleştirecek güçte ve donanımda olduğunu kaydetti.

Küresel mali krizin mobilya sektörünü de etkilediğini anlatan Özçelik, krizin etkisiyle siparişlerinde yüzde 50'nin üzerinde azalma olduğunu, ihracat yaptıkları pazarların daraldığını, bu dönemde kendilerine yeni pazarlar aramaya başladıklarını ifade etti. Özçelik, Avrupa'daki daralmayı Irak, İran ve Afrika ülkeleriyle kapatmaya çalıştıklarını, bu dönemi atlatabilmek için çeşitli kampanyalara yöneldiklerini belirtti. Mobilyada aşağı yukarı 4-5 yıldır hiçbir ürüne zam yapmadıklarını dile getiren Özçelik, bu dönemde zararına bile satış yaptıklarını anlattı.

 

"Bugüne kadar işçi çıkarmadık"

 

Bu dönemde Hükümetten çeşitli beklentileri de olduğunu vurgulayan Özçelik, "Bugün 30 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Bugüne kadar hiç işçi çıkarmadık. Bu nasıl oldu? Bizim birikimlerimizle oldu. Ancak birikimlerimiz bitmek üzere, şu anda borcu borçla ödeyecek duruma geldik" diye konuştu. Bu darboğazı işçi çıkarmadan atlatabilmek için KDV oranlarında indirim yapılmasını beklediklerini belirten Özçelik, mobilya sektöründe üretici ve

perakendecileri temsil eden çatı örgütlerin geçtiğimiz hafta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile görüştüğünü, derneklerin görüşmeden seçim sonrası döneme ilişkin olumlu beklentilerle ayrıldıklarını söyledi. Özçelik, "Sürekli büyüyen ve gelişen mobilya sektörüne Hükümetin hak ettiği değeri vermesini önemsiyoruz. Bizi üvey evlat görmemeleri güzel gelişmedir" dedi.

 

"KDV düşerse diğer sektörler öz, biz üvey evladız duygusundan kurtulacağız"

 

KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesiyle mobilyacıların önünün açılacağı görüşünü dile getiren Özçelik, "En önemlisi, 'diğer sektörler öz, biz üvey evladız' duygusundan kurtulacağız. KDV'de yapılacak indirimle Türkiye'deki mobilya fiyatları düşecek, ihracat artacak. Dahası, vergi kaçağı azalacak, devletin kontrolü kolaylaşacak" diye konuştu. Bu dönemde bankacılık sektörüyle olan ilişkilerinde sorun yaşamaya başladıklarını da anlatan Özçelik, şöyle devam etti:

"Geçen dönemde kapı kapı dolaşıp kredi vermek isteyen bankalar, bugün kredileri geri çağırıyor. Bazı işletmelerimiz tefecilere muhtaç oluyor. Bankaların mobilya sektörüne bakış açısının değişmesi lazım. Hükümetin bu konuda da bize destek olmasını bekliyoruz."

Etem Özçelik, sektörleri için üreticileri rahatlatacak önemli taleplerinden birinin de nakit ödeme yaptıkları sigorta primlerinin belirli bir dönem ertelenmesi olduğunu belirtti. Özçelik, "Biz bunu faturalandırır, ileri tarihlerde borcumuzu öderiz" dedi.


Geri Dön