25 / 11 / 2024

300 milyon YTL'lik şömine doğalgazla büyüyor

300 milyon YTL'lik şömine doğalgazla büyüyor

Üst gelir grubuna hitap eden şömine, tüm dünyayı etkisi altına alan global mali krizden etkilenmeden, yıllık yüzde 20 oranındaki büyümeyi bu yıl da sürdürüyor.




Yılda 40 bin şöminenin satıldığı Türkiye'de, sektörün 2008'i 300 milyon YTL'lik yıllık hacme ulaşarak kapatması bekleniyor. Sektördeki bu hızlı büyümede, doğalgaz ve LPG ile çalışan, uzaktan kumandayla alevi ayarlanıp, söndürülebilen ürünler önemli rol oynadı.

TÜM dünyayı etkisi altına alan global mali krize rağmen, ateşi izleyerek ısınmayı sağlayan ve konutlara dekoratif güzellik katan şöminelere olan talep, hızla artıyor. Bu talep artışı da özellikle müstakil evlerde ısıtma kapasitesi ve verimlilik değeri yüksek olan odunlu şöminelerde yaşanıyor. Şömineler, ateşle ısınma amaçlı kullanılmasının yanında doğalgaz kesintisine karşı alternatif ısınma yöntemi olarak da tercih ediliyor. Üst gelir grubuna hitap eden şömine sektöründe krize rağmen bu yıl da yüzde 20'lik büyüme bekleniyor. Yılda 40 bin adet şöminenin satıldığı Türkiye'de sektörün büyüklüğü 300 milyon YTL'ye ulaşıyor.

YÜZDE 20 BÜYÜR

Decofire Yöneticisi Bülent Duygun, son dönemde doğalgaza yapılan zamların, özellikle müstakil yaşamdaki ısıtma kapasitesini ve verimlilik değeri yüksek odunlu şöminelere talebin artmasına neden olduğunu belirterek, "Şömine sektörü her yıl yüzde 20 oranında büyüyor. Bunun en büyük nedeni müstakil yaşamın yaygınlaşması. Katı yakıtlı şömineler yanında alternatif yakıt sistemine sahip doğalgaz ve LPG ile çalışabilen uzaktan kumandalı şömineler de pazara sunuluyor. Hepsi pazarı büyütüyor" dedi. Duygun, 2008'in ikinci yarısında ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan krizin özellikle inşaat sektöründe daralmaya yol açtığını aktararak, ancak orta ve üst gelir grubuna ait müşteri kitlesine hitap eden şömine sektörünün krizde büyüme hızını azaltmayacağını kaydetti.

Sektör 2008 yılı itibariyla ağırlıkla batı illerinde, yazlık bölgelerde ve büyükşehirlerde büyüyor.

Şömine fiyatları 2 bin 500 YTL'den başlayarak, tasarımına ve ısıtma kabiliyetine göre 25 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Kişiye özel tasarımlarda bu fiyat daha da yükselebiliyor. Bülent Duygun, özellikle son iki yılda konut üreticilerinin rekabet ortamında projelerini farklılaştırmak adına mimarilerinde şömineye daha sıklıkla yer verdiğine dikkat çekiyor. Çok katlı sistemlerde dahi şömine yer alabiliyor.

FARKLI MATERYALLER KULLANILIYOR

Son teknolojik gelişmeler paralelinde dökümün yerini alan cor-ten çelik gibi yeni materyaller şöminelerin görsel etkilerini, ısıtma potansiyellerini arttırıyor daha az yakıt tüketimi ile daha fazla ısıtma sağlanıyor. Duygun, özellikle katı yakıt kullanılan odunlu şömineleri tercih etmeyen kullanıcılar için tasarlanan doğalgazlı ve LPG yakıtlı şöminelerin çok katlı yapılarda kendine yer bulmaya başladığını aktararak, "Ancak bu özellikte şöminenin kullanılabilmesi için İGDAŞ ve diğer illerdeki gaz dağıtım kuruluşlarınca onaylı markalar tercih edilmeli. Aksi takdirde güvenlik sebebiyle bu kuruluşlar tarafından evinizin gazı açılmıyor" uyarısında bulundu.

Hürsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Araptarlı da, Türkiye'de yılda yerli ve yabancı 30-40 bin adet şömine satıldığını belirterek, bunun yüzde 75'inin ithal, yüzde 25'inin yerli olduğunu, sektörün 300 milyon YTL'lik büyüklüğe ulaştığını vurguladı. Ali Araptarlı, sektörün büyümeye devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi: "Şömineye, daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya, Adana, Gaziantep, Kayseri, Bursa, Samsun illerinden ve Kıbrıs'tan talep geliyor. Villa, köşk, konak, malikane tarzı konutları ve lüks semtlerde yapılan 200 metrekarenin üzerindeki dairelerde mutlaka şömine bulunuyor. Bazı büyük villa, köşk, konak ve malikánelere 3-4 tane şömine olabiliyor."

Dış giydirmeleri çok çeşitli
ŞÖMİNEDE çeşitli tercihler bulunduğunu da aktaran Hürsan Başkanı Ali Araptarlı, şu bilgileri verdi: "Döküm yanma hazneli, 800 derece ısıya dayanıklı vitro seramik camlı, sıcak hava dolaşımlı, termodinamik sistemde çalışan, çağdaş, fonksiyonel, şık görünümlü iç şömineler yani şöminenin ocak kısmı bu özellikleri taşıyanlar tercih ediliyor. Üzerine taş yünü izolasyonlu ısı odası oluşturuluyor ve dış giydirme şömine monte ediliyor. Çok çeşitli, mermer, doğal taş, ahşap, metal, cam, seramik gibi dış giydirme şömineler var. Genelde, şık, teknolojik, ısıtma kapasitesi ve randımanı yüksek, fonksiyonel şömineler tercih ediliyor. Doğalgazlı şömine yeni yeni satılmaya başlandı."

Dekoratif mi, ısınma amaçlı mı?
ŞÖMİNE alırken dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunuyor. Şömine kullanıcılarının öncelikle bu konuda iyi araştırma yapıp, şömineyi ısınma için mi, dekoratif amaçlı mı istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Decofire'dan Bülent Duygun, "Mimarların tercihi genellikle son kullanıcıların tercihi de oluyor. Projeler ise her iki özelliği de kapsayan şömineleri tercih ediyor. Şömineler, güvenlik sisteminin gelişmesiyle beraber çocuklu ailelerin, müstakil yaşamda olan son kullanıcıların ve mimarların vazgeçilmez tercihi oluyor" dedi..

Hanife BAŞ/Hürriyet Emlak


Geri Dön