Ekonomi

32 liradan 778 liraya çıkan hissede vurgun iddiası

Borsada geçtiğimiz haftalarda yaşanan manipülasyon tartışmalarının ardından şimdi de Penta Teknoloji hisselerinde de vurgun yapıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Halka arzın ardından hisse senedi 32 liradan 778 liraya çıkmıştı.Sigortagundem

1990 yılında küçük bir ofiste hayata geçirilen Penta Teknoloji, teknoloji ürünlerinin dağıtımını yapan teknoloji dağıtım şirketlerinden biri.

Sigortagundem.com’da yer alan habere göre; Penta Teknoloji, Mayıs 2021 tarihi itibarıyla, Borsa İstanbul’da “PENTA” koduyla işlem görmeye başladı. Ancak Penta hisseleri halka arz sürecinde yatırımcılardan pek de ilgi görmedi.

Gündeme gelen iddiaya göre 32 liradan halka arz edilen hisselere yatırımcılardan beklenen ilgi gelmeyince halka arzı şirkettin patronları duruma müdahale etti. Bir süre şirket hisselerini patronlar taşıdı.

HALKA ARZDA DAHA ÖNCE İLGİ GÖRMEYEN HİSSE

Borsa kulislerinde konuşulanlara göre Penta’nın patronları piyasanın ünlü manipülatörü ile el sıkıştı. Patron da yancılarını bu durumda devreye soktu. Plan böylece yapıldı. 32 liradan halka arz edilen ve halka arz sürecinde beklenen ilgiyi görmeyen Penta hisseleri kısa süre içerisinde hız kesmeden yükselmeye başladı.

HİSSELER 32 LİRADAN 778 LİRAYA ÇIKTI

Penta hissesinde manipülatörlerin en çok başvurduğu yöntemler arasında bedelsiz hisse dağıttıktan sonra hissede satış yapmalarıdır.

Bu süreçte patronlar Penta hisselerini ki bu yaklaşık 4 milyon adet hisse demek, manipülatörlere sattı. Halka arza sürecinde talep gelmeyen iki ay boyunca hareket etmeyen Penta hisseleri halka arzdan, yani hisseler manipülatörlere devredildikten kısa bir süre sonra 778 Türk Lirası’na kadar çıktı.

KÜÇÜK YATIRIMCI YİNE ZARAR ETTİ

Bu yaşananları takiben söz konusu şirketin hisse senedi son bir haftada bedelsiz haberi ile yaklaşık yüzde 54 oranında prim yaptı. Ancak haftanın ilk işlem günüyle birlikte şirketin hisse senedi bedelsiz sermaye artışını gerçekleştirdi. 

Bir süre yukarı yönde hareket eden hisse senedi spekülatörlerin satışa geçmesi ile birlikte bir anda taban oldu. 

Bu hamlenin ardından söz konusu şirketin hisse senedinde çok sayıda küçük yatırımcı zarar etti.