10 / 01 / 2025

33 yeni kömür santrali kuruluyor!

33 yeni kömür santrali kuruluyor!

Elektrik üretiminde ithal kömür santrallerinin payı 2013 sonunda 3.9 GW'yi geçti. Sadece 2014'ün ilk 7 ayında 950 MW yeni kurulu güç devreye girdi...



Elektrik üretiminde ithal kömür santrallerinin payı 2013 sonunda 3.9 GW'yi geçti. Sadece 2014'ün ilk 7 ayında 950 MW yeni kurulu güç devreye girdi. Doğalgaz yakıtlı elektrik üretim santrallerine ilginin bir benzerini son dönemde ithal kömür yakıtlı santraller için yaşandığına dikkat çeken Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynakları Lideri Uygar Yörük, "Bütün Avrupa vazgeçerken biz kömür santrallerine yöneliyoruz. Önümüzdeki dönemde önemli bir büyüme bekliyoruz" dedi. 


Deloitte Türkiye'nin kömür ile ilgili hazırladığı raporun tanıtımında konuşan Yörük, doğalgaz santralleriyle ilgili som işaretleri ve linyit sahalarının ekonomiye kazandırılma sürecindeki gecikmelerin yatırımcıları tedarik riski düşük ve maliyet avantajı sağlayan ithal kömür santrallerine yönlendirildiğini söyledi. Bu kategoride bir çok proje ortaya çıktığını aktaran Yörük "Elektrik üretiminde ithal kömür santrallerinin payı 2013 sonunda 3.9 GW'yi geçti. Sadece 2014'ün ilk 7 ayında 950 MW yeni kurulu güç devreye girdi. Faaliyet halindeki 7 santrale karşın proje aşamasındaki 33 santral, bu yöndeki gelişmeyi gözler önüne seriyor. Artan elektrik talebi ve ithal kömürün sağladığı ekonomik avantajlar sayesinde önümüzdeki dönemde önemli bir büyüme bekliyoruz" dedi. Yörük, söz konusu 33 santralin 10'unun lisanslı ve inşaat halinde, 20'sinin değerlendirme aşamasında, 3'ünün ise ön lisans aldığını ifade etti. 


İthalat yüzde 93'e yükseldi 

Yerli yerine ithal kömüre yönelinmesinin sebebinin, kısıtlı yerli kaynak ve tedarik zorluğu olduğunu vurgulayan Yörük, "Bunun neticesinde ithalat yüzde 93 seviyelerine yükseldi" dedi. Faaliyette olan ve proje aşamasındaki ithal kömür santrallerinin toplamda 30 GW'lik kurulu gücü temsil ettiğini dile getiren Yörük, yoğun kömür yatırımlarının beraberinde çevresel kaygıları da getirdiğine dikkat çekti. Yörük, "Zaten küresel trendler incelendiğinde, Çin'in kömür talebinin, ABD kaya gazı üretiminin yanmdaülkelerin karbon politikaları da kömür fiyatları üzerinde belirleyiciler olarak öne çıkıyor" dedi. 


'Düşük petrol fiyatları Türkiye'ye zarar verebilir!'

 Petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomik büyüme anlamında herkesi etkilediğini belirten Uygar Yörük, "OPEC. dengeleme gücünden vazgeçerse fiyatlarda daha çok haraketlenme görülebilir ama düşüşün devam etmesini beklemiyoruz" dedi. Anlık iniş çıkışlara bakmama k gerektiğini anlatan Yörük, "Bizce düşüş devam etmeyecek ama yeniden 100 doları da bulmayacak. 1-1,5 yıl daha 70-80 dolar bandında kalır. Diğer yandan enerji girdisi ucuzlaması petrol üreten ülkelerin serbest fonlarının azalması anlamına geliyor. Dolasıyla tersten baktığımızda finansal piyasa üzerinde likidite ve faiz gibi etkisi var. Uzun vadede fiyatlar 60 doların altında olursa Türkiye'ye yarardan çok zarar getirebilir. Talep daralması, uluslararası finansman kaynaklarının sıkıntıya girmesi gibi negatif etkileri olabilir" dedi. 


Dünya


Geri Dön