08 / 07 / 2024

35 milyon dolara satışa çıkmıştı! Tarihi Kardiçalı Han'ın akıbeti belli oldu!

35 milyon dolara satışa çıkmıştı! Tarihi Kardiçalı Han'ın akıbeti belli oldu!

Depreme dayanaksız olduğu için boşaltılan ve kaderine terk edilen Tarihi Kardiçalı Han'ı için karar çıktı. 1 milyar TL'ye satışa çıkarılan han için kamulaştırma kararı alındı.



Ülkemizdeki betonarme yapıların ilk örnekleri arasında yer alan ve yapım aşamasında çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi de İtalya'dan getirtilen, 1928'de yapılan Kardiçalı Han’ı geçtiğimiz aylarda depreme dayanıksız olması sebebiyle boşaltılmıştı. Egedesonsöz'de yer alan habere göre geçmiş dönemlerde şehrin ticaret merkezleri arasında yer alan ve aktif şekilde kullanılan Kardiçalı Hanı, önce 2019'da çıkan yangında, daha sonra da Seferihisar ilçesi açıklarında 2020'de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki  İzmir  Depremi'nde zarar görmüştü. 

Yaklaşık olarak 40 hissedarın bulunduğu tarihi Kardiçalı Han’ı, 35 milyon dolar, yani yaklaşık olarak güncel kurla 1 milyar 130 milyon TL’den satışa sunuldu. Paylaşılan detaylara göre Kardiçalı Ailesi’nin 3. kuşak temsilcilerinden, tanınmış iş insanı Tuncay Özilhan’ın eşi Emine Özilhan ile Macit Erzel ve Cemal Çiftçiler’in en büyük hissedarı olduğu söz konusu tarihi Kardiçalı Hanı ilgisizlik nedeniyle hırsızların da mekanı olmuştu. 

35 milyon dolara satışa çıkmıştı! Tarihi Kardiçalı Han ın akıbeti belli oldu!

BÜYÜKŞEHİR MECLİS GÜNDEMİNDE 

Ancak söz konusu hanla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Kaderine terk edilmiş olan Kardiçalı Hanı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hamle geldi. Verilen önerge sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi İmar ve Bayındırlık – Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonları hanı kamulaştırma programına alınmasına oy birliğiyle karar verdi. Komisyonların ortak raporu bu akşam toplanacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda meclis üyelerinin onayına sunulacak. Söz konusu kararın meclisten de geçmesi bekleniyor. 

Söz konusu meclis gündemi şu şekilde: İzmir ili, Konak ilçesi, Akdeniz Mahallesi, tapunun 77 pafta, 951 ada, 2 parsel numarasında, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kararı ile 1. Derece Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli, tapuda “2863 sayılı yasaya göre 1-B Yapı Statüsünde olduğu için koruma altına alınmıştır.” beyanı bulunan şehir tarihi için önem arz eden Büyük Kardiçalı Hanı'nın korunmasını sağlamak ve kamu yararı gözetilerek hizmete açmak üzere, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinin "o" bendine dayanılarak Kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlamak, söz konusu bu amaçla bakım ve onarımını yapmak, korunması mümkün olmayanları aslına uygun şekilde yeniden inşa etmek amacıyla, yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında "TM-Ticaret Seçenekli Konut" kullanım koşuluna isabet eden; Konak ilçesi, Akdeniz Mahallesi, 951 ada, 2 no’lu parsel numaralı taşınmazın kamulaştırma işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2020-2025 yıllarını kapsayan 10. Beş Yıllık İmar Programına ek olarak alınmasının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonları Müşterek Raporu.

Lojman kiralarına tasarruf güncellemesi kapıda: Yeni kiralar 5 bin TL ile 12 bin TL arasında olacak!

İzmir Güzelbahçe'de 9 adet 2+1, 3+1 konut ile İstanbul Şile'de 10 arsa satılıyor! Belediyelerden Temmuz fırsatı! 

KİPTAŞ personel alımı yapacak! KİPTAŞ 2024 personel alımı için nereden, nasıl başvurulur? 


Geri Dön