3.5 yıl çalışmayla emeklilik formülü! Bu tarihe dikkat!
Emeklilik hesabı açan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı çalışanları, son 3,5 yıl çalıştıktan sonra emeklilikte yeni seçeneklere kavuşuyor...
Emeklilik hesabı açan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı çalışanları, son 3,5 yıl çalıştıktan sonra emeklilikte yeni seçeneklere kavuşuyor. Bu çalışanlar son bir yılda yaptıkları çalışmalara göre hangi kurumdan emekli olacaklarını belirleyebilirler. Böylece uygun olan kurumdan emekli olma avantajı sağlanmaktadır. Örneğin; Yıllarca Bağ-Kur'lu oalrak çalışsanız bile SSK'lı olarak emekli olabilirsiniz.
A Haber'de yer alan habere göre; uzun seneler çalışarak emekli olmanın hayalini kuran vatandaşlar çalışma hayatlarında büyük emek gösteriyor. Bu vatandaşların emekliliği için de çeşitli statüler bulunuyor. Ancak bu statüde, son 3.5 yıllık çalışmayla emeklilik statünüzü değiştirebilir; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan birisini tercih edebilirsiniz. Bu formülden faydalanmak için 1 Ekim 2008 tarihi çok önemli ayrıntı...
5510 sayılı Kanun ile tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmasına rağmen Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı üyelerinin emeklilik hesaplamaları ayrı ayrı yapılmaktadır. Alacakları maaş ve zamlar da bağlı oldukları kurumlara göre değişiklik göstermektedir.
BU TARİHE DİKKAT!
Son 3.5 yıl, yani 1.261 gün ile emeklilik statünüzü değiştimek kendi elinizde. 1 Ekim 2008 yılından önce sigortalı olanların hangi kurumdan emekli olacağını, son 3.5 yıldaki çalışmaları belirliyor.
Emeklilik tarihine son 7 yılın yarısından bir fazlası olan 1.261 günlük çalışma emeklilik statütsünü etkiliyor. Dolayısıyla 10 yıl Bağ-Kur'a üye olsanız dahi emekliliğinizden 1.261 gün önce SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekli oluyorsunuz.
NASIL HESAPLANIYOR?
Sonuç oalrak Bağ-Kur'a göre daha yüksek maaş alıyorsunuz. Prim şartı da düşmüş oluyor. 7 ve 3.5 yıl kavramları takvim yılını değil, prim ödenen gün sayılarını ifade ediyor.
Yani emeklilik kurumu sayılacak son 7 yılı geriye dönük bir takvim olarak değil, sigortalı son 7 yılı olarak anlamak gerekir. Eşitlik durumunda son kurum belirleyicidir.
1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanların tüm çalışma ömürleri dikkate alınır ve hangi kurum daha fazla prim ödediyse emekliliği belirler.