Kent Haberleri

3.havalimanı 200 milyon yolcuya hizmet verecek!

Atatürk Havalimanı’nın 10 katı büyüklüğünde olan 3’üncü Havalimanı, ilk etapta yıllık 90, tamamlandığında ise 200 milyon yolcuya hizmet verecek. 10.5 milyar euroluk yatırım, dünya havacılık stratejisini değiştirmeye aday..

Yapılacağı açıklandığında Almanya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkede panik yaratan son yılların en büyük projelerinden 3'üncü Havalimanı, dünya havacılık sektörünü değiştirecek. 29 Ekim 2017 tarihinde 3 pist ve 1 milyon metrekareye yakın büyüklükte terminal binasıyla 90 milyon yolcu kapasiteli 1'inci etabı tamamlanacak olan proje, yatırım ve kapasite olarak dünyanın en büyük inşaatlarından birisi olarak dikkat çekiyor. Tamamlandığında 10.5 milyar euroluk bir yatırımın gerçekleşeceği 3'üncü Havalimanı, yıllık bütün terminaller devreye alındığında 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Lojistikten fuarcılığa kadar milyarlarca dolarlık yatırımların da çekim merkezi haline gelecek olan proje, yapıldığı bölgede yeni bir şehir oluşturacak. 80 milyon metrekarelik bir araziye kurulacak olan 3'üncü Havalimanı, 10 milyon metrekarelik alanda hizmet veren Atatürk Havalimanı'nın 8 katı büyüklüğünde olacak. 


KÖPRÜ KREDİ ALINDI

Projenin finansman sorunu da kalmadı. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan projenin 25 yıllık işletme hakkını kazanan konsorsiyum üyelerinden Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 750 milyon euroluk köprü kredisi aldıklarını belirtti. Özdemir, 4.5 milyar euro tutarında kredi anlaşmasının da mayıs ayı içerisinde yapılacağını söyledi.


İhale bedeli cumhuriyet rekoru


Üçüncü Havalimanı'nın işletmesini İGA Havalimanı şirketinin yapacağını belirten Özdemir, konsorsiyumun aldığı havalimanı ihalesinin KDV dahil 26 milyar euro bedelle cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olduğunu söyledi. Özdemir, 29 Ekim 2017'de açılması planlanan havalimanının ilk aşamada yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını belirtti. Özdemir, havalimanının finansmanına yönelik bir soru üzerine de işi aldıkları ilk günden itibaren maliyeti ve fizibilitesini ortaya koyduklarını ve finansman aramaya başladıklarını anımsatarak, "Finansman ararken başvurduğumuz kurumlar yalnız yerli ÇED'in değil, uluslararası ÇED'in de lazım olduğunu her ortamda bize hatırlattılar. Hazırlıklıydık" dedi.


Sabah