30 / 04 / 2024

3.havalimanının inşaatı havadan görüntülendi!

3.havalimanının inşaatı havadan görüntülendi!

Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket I·GA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ, zemin çalışmalarını sürdürüyor...



Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket I·GA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ, zemin çalışmalarını sürdürüyor. Firma yetkilileri yaklaşık 76,5 kilometrekarelik arazide zemin çalışmaları titizlikle ilerlediğini belirtti.


Bölgede zemin etüt çalışmalarının başladığı tarih olan mart 2014'ten bugüne toplam 780 zemin etüt sondajı yapıldı. Çalışmaların yerli ve yabancı uzman personel tarafından yönetildiği kaydedildi.


Zemin çalışmaları kapsamında zemin profilinin yerinde ve etkin tanımlanmasına elveren yaklaşık bin 20 numune çukuru ve 9 bin adet CPT (Koni Penetrasyon Deneyi) uygulaması yapıldı.


Zemine yönelik çalışmalar, Otorite Havacılık Kuruluşları ve İdare'nin (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü) koordinasyon ve yönetiminde ilerliyor.


İlk etap 29 Ekim 2017'de hizmete girecek


Havalimanının ilk etabının Cumhuriyetin 94. yıl dönümü olan 29 Ekim 2017'de hizmete girmesinin planlandığını aktaran yetkililer, çalışmaları bu doğrultuda yürüttüklerini belirtti.


Yap-İşlet­-Devret modeliyle yapılandırılan projede 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, toplamda KDV dahil 26,2 milyar euro bedel devlete ödenecek.


Toplamda 100 binin üzerinde personelin çalışağı öngörülen yeni havalimanı, 500 uçak kapasitesi, 6,5 milyon metrekare apron sahası ve 900.000 metrekare ana terminal büyükllüğü ve havalimanı mütemmimleri ile 150'den fazla havayoluna hizmet veren ve 400'e yakın noktaya uçşuş gerçekleştiren yolcu ve yük taşımacılığında dünyanın yeni havacılık merkezi olacak.


Milliyet Gazetesi


Geri Dön