02 / 05 / 2024

4. Levent-Darüşşafaka Metro Hattı yakında açılacak!

4. Levent-Darüşşafaka Metro Hattı yakında açılacak!

4. Levent-Darüşşafaka Metro Hattı'nı gezen İBB Başkanı Kadir Topbaş, Darüşşafaka istasyonunun yakın açılacağını söyledi



Gazetecilerle birlikte 4. Levent-Darüşşafaka Metro Hattı'nda inceleme gezisi yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, yapımı ve test sürüşleri tamamlanan Darüşşafaka istasyonunun önümüzdeki günlerde açılacağını müjdeledi. Başkan Topbaş, "Hedefimiz, nasip olursa 2023 yılında metro uzunluğunu 635 kilometreye çıkartarak İstanbul'un her tarafına hızlı, kaliteli ve konforlu seyahat imkânı sunmak" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarıyla birlikte kendi döneminde başlayıp tamamlanan 4. Levent-Darüşşafaka Metro Hattı'nda inceleme gezisi yaptı. Gazetecilerle birlikte 4. Levent'ten metroya binen Kadir Topbaş, vatandaşlarla sohbet etti. İstanbulluların metro yatırımlarından büyük memnuniyet duyduğunu her fırsatta kendisine ilettiklerini söyleyen Başkan Topbaş, ileriki günlerde açılışı yapılacak Darüşşafaka istasyonuna kadar metroyla gitti.

2023 HEDEFİ 635 KİLOMETRE METRO

Basın mensuplanna Darüşşafaka Metro istasyonu'nu gezdiren Başkan Topbaş, şehrin yüzeyindeki ulaşım yatırımlarını büyük ölçekte tamamladıklarını ve bu dönem metro ile tünel yol çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti. Şehrin 30-40 metre altındaki şantiyelerde binlerce kişinin 24 saat esasına göre çalıştığını, ancak bunun istanbullular tarafından yeterince bilinmediğini anlatan Kadir Topbaş, "Hedefimiz, nasip olursa 2023 yılında metro uzunluğunu 635 kilometreye, çıkartarak İstanbul'un her tarafına hızlı, kaliteli ve konforlu seyahat imkânı sunmak. Biliyorsunuz Ulaştırma Bakanlığımız da büyük şehirlerdeki metro yatırımlarını üstlendi. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yapılmasını istediğimiz metro yatırımlarıyla ilgili müracaatımızı Temmuz ayında Bakanlığımıza ulaştırdık. Dünyada da böyle, metrolan hükümetler yapıyor. Bunu bir 'kıyak' olarak görmek istanbullulara haksızlıktır" diye konuştu.

34 KİLOMETRE METRO AÇILDI 48 KİLOMETRE DE YOLDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar yaptıkları ve yapmakta oldukları metro yatırımlarının toplam maliyetinin 5.5 milyar dolar olduğunu ve bunun 3.5 milyar dolarını ödediklerini vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu: "Dönemimizde 34 kilometre raylı sistemi bitirerek hizmete aldık. Şu anda 48 kilometrelik metro inşaatımız da devam ediyor. Göreve geldiğimizde Ayazağa'da kalacak şekilde planlanan metroyu Darüşşafaka'ya, Hacıosman'a hatta tamamlamak üzere olduğumuz tünel yolun çıkış bir ucu olan Çayırbaşı'na kadar uzattık. Dönemimizde yapılan bu işler de çok hızlı, başarılı ve temiz işler. Darüşşafaka hattının yüklenici firmasına da teşekkür ediyorum. Çok hızlı çalıştılar, güzel iş ortaya çıkardılar. Aynı şekilde hatta kullandığımız vagonlar da çok ileri teknolojiye sahip ve son derece modern. Şu anda metronu son istasyonu olan Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nden Darüşşafaka'ya 2 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Burada test sürüşleri tamamlandı ve önümüzdeki günlerde Sayın Başbakanımızın katılımıyla açılışını yapacağız. Şişhane-Atatürk Oto Sanayi Metro Hattı'nın devreye aldığımız bö-lümlerinde bugüne kadar 8 milyon yolcu taşıdık. Darüşşfaka ve Hacıos-man istasyonlarının devreye girmesiy¬le bu rakam daha da artacak."

MARMARAY İLE İSTANBUL'UN HER NOKTASINA METROYLA ULAŞIM İMKÂNI

Şişhane-Darüşşafaka Metro Hattı'nda 92 yeni vagonun devreye gireceğini, eski 32 vagonun da garaja alınarak teknolojilerinin yeni sisteme uygun hale getirildiğini ifade eden Topbaş, "Gece yolcu taşıma bittiğinde vagonlarda ve hatlar üzerinde denemeler ve çalışmalar sürüyor.

Bu bizim ekiplerimizin 24 saat esaslı çalıştığını gösterir. Gelecek yıl Hacıosman istasyonunu da hizmete aldığımızda, buradan Taksim'e 22 dakikada, Darüşşafaka'dan 20 dakikada ulaşılabilecek. Yine Hacıosman'dan 25 dakikada Şişhane'ye ulaşılacak. Bu yolculuklar araçla yapılmış olsaydı düşünün nasıl bir zaman ve yakıt sarfiyatı olacaktı. Nasıl bir karbondioksit salınım! olacaktı. Bu ekonomik ve çevresel kazanımlara baktığımızda, çok iyi ve ileri bir iş yapmış olduğumuzu görüyoruz. Zaten şehirlerin geleceği, metrolarda ve toplu taşıma araçlarında.  Marmaray  tamamlandığında Pendik'ten Sarıyer'e, Atatürk Havalimanı'na ve Olimpiyat Stadı'na kadar istanbul'un birçok noktasına hızlı ve konforlu ulaşım imkânı sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.
Vakit/Kemal GÜMÜŞ


Geri Dön