Eğitim

4 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor! 'Öğrenci affı'na ilişkin usul ve esaslar belirlendi! İşte detaylar…

TBMM'de kabul edilen ve 4 milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren öğrenci affı kimleri kapsıyor? Öğrenci affına ilişkin usul ve esaslar neler? Ayrıntılar haberimizde...Peki 4 milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren öğrenci affı kimleri kapsıyor? Öğrenci affına ilişkin usul ve esaslar neler? Ayrıntılar haberimizde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, lisans ve yüksek lisans dahil olmak üzere öğrenci affının Meclis’e sunulacağını bildirmesinden sonra ek gösterge, Varlık Barışı, öğrenci affı ve emekli maaşlarının alt sınırını 3 bin 500 TL olarak belirlenmesini de içeren yasa teklifi 2 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Peki 4 milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren öğrenci affı kimleri kapsıyor? Öğrenci affına ilişkin usul ve esaslar neler? Ayrıntılar haberimizde...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamuoyunda "öğrenci affı" olarak adlandırılan yasal düzenlemenin uygulanmasına dair usul ve esasları belirledi. Buna göre terör, cinsel saldırı ve kasten öldürmenin yanı sıra “devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduklarına karar verilen oluşum, yapı ya da gruplara üyeliği ile mensubiyeti bulunanlar” bu düzenlemeden yararlanamayacak.

YÖK’ten yapılan açıklamada, 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda "öğrenci affı" olarak bilinen 7417 sayılı Kanun'a ilişkin usul ve esasların belirlendiği aktarıldı.

Yükseköğretim kurumlarındaki hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık, tıpta yan dal uzmanlık, sanatta yeterlik) öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilenler, bu kanundan yararlanabilecek.

Bir programı kazanarak kayıt yaptırma hakkı elde ettikleri halde kayıt yaptırmayanlar ise bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 4 ay içinde, yani 7 Kasım 2022'ye kadar, ilişiklerinin kesildiği ya da kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları koşuluyla kanunun ilgili hükümlerinden yararlanabilecek.

Yükseköğretim kurumlarından 5 Temmuz 2022 tarihinden önce ilişiği kesilen öğrenciler ise kanundan yararlanmak için ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna aynı tarihe kadar başvuru yapabilecek.

Cinsel saldırı, terör, kasten öldürmenin yanı sıra “devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduklarına karar verilen oluşum, yapı ya da gruplara üyeliği ile mensubiyeti bulunanlar” bu kanundan yararlanamayacak.

ÖĞRENCİ AFFI NEDİR?
Türkiye’de yükseköğretim öğrencileri için getirilen aflar, çeşitli nedenlerden dolayı yükseköğretim kurumlarıyla ilişikleri kesilmiş öğrencilerin geri kazandırılması anlamına geliyor.

ÖĞRENCİ AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK? 

Öğrenci affı, yükseköğretim kurumlarındaki hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık, tıpta yan dal uzmanlık, sanatta yeterlik) öğrenimi gören öğrencileri kapsayacak. Öğrenci affına, kayıt yenilememe, yatay geçiş, lise diploması olmadığı için geçici kaydı silinenler, diplomasını kayıt yaptırdığı halde bölümüne götürmeyenler ile üst üste 4 dönem kayıt yenilemeyen açık öğretim öğrencileri başvurabilecek.

Özel- Vakıf Üniversitelerinin ücretleri ne kadar oldu? İşte 2022 özel üniversitelerin fiyat listesi

Öğrencilere yurt müjdesi! KYK yurtları yaz aylarında ücretsiz olacak! İşte yaz aylarında açık olacak ücretsiz yurtlar!

3600 ek gösterge düzenlemesi ve öğrenci affı TBMM’de kabul edildi! İşte detaylar…