28 / 04 / 2024

40 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

40 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Uzmanlar beklenen deprem öncesi uyardı: 40 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya...



Kentteki binaların yüzde 80´inin korozyona uğradığını belirten uzmanlar beklenen deprem öncesi uyardı: 40 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Tek çözüm nüfusun azaltılarak, riskli binalarda oturanların transfer edilmesi.

İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Kültür, 17 Ağustos depreminin ardından geçen 11 yılın sonunda kentin geldiği durumu gözler önüne serdi. İstanbul´da vatandaşların konutlarında sadece yüzde 5´lik bir iyileştirme olduğunu, olası bir depremde yıkılmasına muhtemel gözüyle bakılan 40 bin binanın bir o kadar da binaya ulaşımı engelleyeceğini söyleyen Kültür, "İstanbul´un kurtuluşu için asıl yapılması gereken nüfus sayısını düşürmek" dedi. Binalarda iyileştirme yapmak için belediyelerin sınavı geçemediğini belirten Kültür, "İstanbul´daki binaların yüzde 80´inin korozyona uğradığı ya da tahribat geçirdiğini göz önünde bulundurursak, içinde üniversiteler, belediye üyeleri, meslek odaları ve devlet yetkililerinin olduğu bir üst kurulun kurulması, ağır hasarlı binaların güçlendirilmesi için en doğru adres olacaktır" diye konuştu.

TSUNAMİ OLMAZ DEMEYİN

İstanbul´da olası bir depremle ilgili son dönemde yapılan tartışmalarda bahsi geçen tsunami ve dev dalgalar tehlikesiyle ilgili de açıklamalar yapar Kültür, "Herkes `İstanbul´da hiçibr tehlike yok´ lafını duymak istiyor. Ama böylebirşey mümkün değil ki. Pakistan´ın sular altında kalması, sellerle boğuşuyor olması da hiç beklenmezdi. Ama oldu. Biz yöneticiler ve vatandaşlar olarak İstanbul depremi için üzerimize düşeni yapmalı ve dikkatli davranmalıyız" dedi. 
EBRU BARAN/Star


Geri Dön