Sektörel

40 meslekte belge zorunluluğu!

Yaklaşık 150 bin çalışan mesleki yeterlilik belgesi olmadan artık tehlikeli işlerde çalışamayacak. Peki hangi meslekler bu kategoride yer alıyor? İşte yanıtı...

1 Ocak itibariyle 40 meslekte çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu başladı.



İşverenler de belgesi olmayanı işe alamayacak, geçici de olsa çalıştıramayacak. Meslek okulları ile üniversitelerin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar ise kapsam dışı tutuldu.



40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu resmen başladı. Yaklaşık 150 bin çalışan mesleki yeterlilik belgesi olmadan artık tehlikeli işlerde çalışamayacak, işverenler tarafından da çalıştırılamayacak. 2015’in Mayıs ayında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yeni bir düzenlemeye gidilerek, ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ işlerde, 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. İşletmelere de yeni düzenlemeye uyum sağlamaları için bir yıllık geçiş süre tanındı. Bu süre, 2016’nın Mayıs ayında doldu. Ancak bir taraftan belgeli eleman sayısının azlığı, diğer taraftan uygulamadaki bazı zorluklar nedeniyle çalışanların ve işverenlerin sorun yaşaması için uygulama 2017’nin başına ertelendi. Bu süre 1 Ocak itibariyle doldu ve 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu başladı.


YENİ MESLEKLER SIRADA

Artık aralarında inşaat boyacısı, duvarcı, çelik kaynakçısının da olduğu inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörlerinde 40 meslekte; belgelendirme kuruluşları tarafından açılan sınavlara katılarak, belge almamış olanlar çalışamayacak. İşverenler de belgesi olmayanı işe alamayacak, geçici de olsa çalıştıramayacak. 


Şunu da belirteyim; 2016’nın Mart ayında yayımlanan bir tebliğle belgesiz çalışamayacak olanlara aralarında asansör bakım onarımcısı, asansör montajcısı, CNC programcısı, metal saç işlemecilerin de olduğu 8 yeni meslek daha eklendi. Böylece 48 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bu 8 meslekteki zorunluluk ise 25 Mart’ta başlayacak. Önümüzdeki dönemde bu mesleklere yenileri de eklenecek ve 106 meslekte belge aranacak. Kısa zaman sonra da tüm tehlikeli meslekler kapsam altına alınacak.


KİMDEN BELGE ARANMAYACAK?

Tabii, mesleki yeterlilik belgesi için istisnai durumlar da var. Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar ile mesleki ve teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlarda belge şartı aranmayacak.

Mesleki yeterlilik belgesi konusunda işyerlerini ise iş müfettişleri denetleyecek. Belgeye sahip olmayan kişileri çalıştıran işyerlerine ise her bir çalışan için 500 lira ceza kesilecek.


İşte mesleki yeterlilik belgesi gereken meslekler

- Ahşap kalıpçı

- Alçı levha-alçı sıva uygulayıcı

- Alüminyum kaynakçısı

- Bacacı

- Betonarme demircisi

- Betoncu

- Çelik kaynakçı

- Direnç kaynak ayarcısı

- Doğal gaz ile ilgili tüm meslekler

- Duvarcı

- Endüstriyel boru montajcısı

- Hidrolik-pnömatikçi

- Isı yalıtımcısı

- İnşaat boyacısı

- İskele kurum elemanı

- Makine bakımcısı

- Otomotiv elektromekanikçisi

- Otomotiv montajcısı

- Otomotiv kaynakçısı

- Panel kalıpçı

- Plastik kaynakçısı

- Seramik karo kaplamacısı

- Ses yalıtımcısı

- Sıvacı

- Su yalıtımcısı

- Tünel kalıpçısı

- Yangın yalıtımcısı


Masraflar işsizlik fonundan karşılanıyor

1 Ocak 2017’de başlayan mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu ile ilgili Mesleki Yeterlilik Kurumu bir çakılma da yaptı. 40 meslekte verilen sürelerin dolduğunu ve belge zorunluluğunun fiilen başlatıldığına değinilen açıklama da şu şöyle denildi: “Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde sınav ve belgelendirme masrafları işsizlik sigortası fonundan karşılanmaya başlanmış, bu kapsamda 75 bin kişinin yaklaşık 45 milyon lira tutarındaki sınav ve belge ücretleri devlet tarafından iade edilmiştir. Böylece işverene ilave ek yük getirilmemiştir.”


Hürriyet