26 / 12 / 2024

40 yıllık imar sorunu çözülecek mi? 10 mahallenin kördüğümü için 'imar olsun da nasıl olursa olsun' deniyor!

40 yıllık imar sorunu çözülecek mi? 10 mahallenin kördüğümü için 'imar olsun da nasıl olursa olsun' deniyor!

Yaklaşık 27 bin nüfusu bulunan Antalya Kırcami'deki bölge halkı, imar sorunu için yerel seçimleri beklemeye başladı. Peki 40 yıllık imar sorunu çözülecek mi?



Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde 10 mahalleyi kapsayan, yaklaşık 16 bin dönümlük alan yaklaşık 40 seneden fazla süredir imar bekliyor. Havalimanı-kent merkezi aksında bağlantıya imkan sunan Aspendos Bulvarı’nın ikiye ayırdığı Kırcami bölgesinde, alanın batı ve güneyi tamamıyla planlı. 

Hazine arazisinin neredeyse hiç yer almadığı, tümüne tamamına yakınının özel mülkiyet tapulu olduğu alanda uzun süredir doğru düzgün tarım da yapılamıyor çivi de çakılamıyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Antalya’da her gün kördüğüme dönüşen trafik sorununun çözülmesi de bu bölgeye bağlı fakat immar olmaması sebebiyle ne yol, ne raylı sistem geçirilebiliyor.

40 yıllık imar sorunu çözülecek mi? 10 mahallenin kördüğümü için imar olsun da nasıl olursa olsun deniyor!

Kırcami bölgesi sakini ve toprak sahibi Sedat Kurul, doğduğu günden beri imar beklediğine dikkat çekti ve "Doğduğum ev 100 metre ileride 44 yaşındayım, doğduğum günden beri imar geleceği söyleniyor. Şu gösterdiğim bahçe bizim ailenin. Tam 30 seneden beri bir tek şey ekilmedi dikilmedi, buraya yatırım da gerçekleştirilmedi. 50 metre ileride 10 12 katlı siteler mevcut. Benim yerime deseler 100 trilyon para, benim şu an oturacak kendi konutum bulunmuyor. Buraya konut yapmaya kalksam ertesi gün ceza keserler. Tarım yapama, ev yapama biz ne yapalım" ifadelerini kullandı. 

Kırcami ile ilgili ilk çekişme bölgenin toprağının tarıma elverişli olup olmadığı konusunda yaşanırken, incelemelerin ardından bölgenin toprak kalitesinin tarıma elverişsiz olduğu belirtildi. 2007 yılında o zamanki ismi  Tarım ve Köy İşleri olan bakanlık, bölgenin tarım dışı için kullanımına uygun olduğu kararını aldı ve bu karara karşı davalar açıldı. 2012'de İl Toprak Kurulu, "Kırcami tarım dışı kullanıma uygundur" dedi. 1 sene sonra da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırcami için aynı kararı aldı. 

Kırcami’de daha önce  maydanoz gibi yeşillikler yetiştirdiklerine dakat seralarının eskimesi ve yıkılması ile yeşillik yetiştirmeyi de bıraktıklarına dikkat çeken Güllü ve Hüseyin Taşar çifti de "Ektiğimiz yeşillikler de para etmiyor, biz de yaşlandık artık çalışacak durumda değişiz. Çocuklarımız evlenecek konutları yok. 50 metre yanımızda imar var, evlendiğimizden beri imar bekliyoruz, bize reva mıdır?" diyerek imar beklentilerini aktardı. 

40 yıllık imar sorunu çözülecek mi? 10 mahallenin kördüğümü için imar olsun da nasıl olursa olsun deniyor!

Muratpaşa Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Ümit Uysal ise konuya ilişkin açıklamasında 2014'te geldiklerinde 5000’lik imar planının kesinleşmiş olduğunu, 1000’lik ve 18’lik uygulamasının yapılması gerektiğini belirtti. 

Uysal, "Hiç zaman kaybetmedil. 1000’lik taslağı bir ayda çıkarttık. Çıkartmakla kalmadık, bütün sivil toplum kuruluşlarının söz söylemek isteyen herkesin tartışmasını sağladık. 30 Mart 2014’te göreve geldik, 30 Nisan'da planımız taslak olarak bitmişti, tartışmaya açtık, Eylül'de de Meclis'ten geçti" açıklamasında bulundu. 

2019 yılında parselasyon çalışmalarını sonuçlandıran Muratpaşa Belediyesi aynı sene Kırcami’de tapuları dağıttı. Fakat Muratpaşa Belediyesi’nin hazırladığı parselasyon planına dava açıldı ve zıt karar çıkınca imar beklentisi bir defa daha ertelenmiş oldu. 

Muratpaşa Belediyesi yeni bir parselasyon çalışması başlattı ve 3 sene içinde bitirerek, yeniden Kırcami’de tapuları dağıttı. Ancak kısa zaman geçtikten sonra imar planına yeniden daha açıldı. Dava gerekçeleri arasında imar planının askıda kaldığı gün sayısının 1 gün eksik olduğu, bugün yaklaşık 27 bin seviyesindeki nüfusun planlamada 130 bin şeklinde hesaplanmasının yetersizliği, su taşkını riskinin ele alınmadığı ve ulaşım yolları bağlantısının yetersiz olduğu iddiaları yer alıyor. 

Kırcami’nin sakinleri ise açılan davalardan usandıklarına dikkat çekerek, "imar olsun da nasıl olursa olsun" diyor. 

Muratpaşa Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Ümit Uysal, “İki defa iptal ettirdiler, kârlı mı çıktılar, vatandaşlar kimin iptal ettirdiğini gayet iyi biliyor. Bizi yıldıramazsınız, vatandaşa zulmediyorsunuz, burada kendi çıkarlarınızı korumak için bahaneler uydurarak dava üretiyorsunuz iki defa iptal ettiniz üçüncüyü de hazırlatacağım. Önünde sonunda yorulacaklar, üçüncü defa tapuları dağıtacağım buna engel olamazsınız” dedi. 

Uysal, yeni parselasyon planını Kırcami Derneği ve şehir planlamacılarının beklentisi kapsamında Türkiye genelinde açık ihale ile bir yükleniciye tevdi etmeyi amaçlıyor. 

Konut fiyatlarındaki yükseliş hızı düşerken, maliyetler artıyor. Ev fiyatları ne olacak? 

İcra takibine alınan borç miktarı 53,5 milyar liraya kadar yükseldi! 

Yeni Volkswagen Passat Türkiye’de satışa çıktı. İşte 2024 model Passat'ın fiyatı ve özellikleri!

Tebernüş Kireçci: Konut inşaatları hız kesecek, şu anki konutlar daha da değerlenecek!


Geri Dön