29 / 04 / 2024

450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi'nde restorasyon faciası!

450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi'nde restorasyon faciası!

İstanbul Karaköy’de restorasyon çalışmalarına başlanan 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi’ndeki ikinci restorasyonunda da ilginç görüntüler ortaya çıktı. 



Karaköy Galata bölgesinin ilk çeşmesi olarak bilinen Beyoğlu Yanıkkapı Sokak’ta bulunan 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi’nde geçtiğimiz yıl eylül ayında restorasyon faciası yaşanmıştı. Yenileden eski haline getirilmesi planlanan tarihi çeşmenin duvarlarının bir bölümü levye ve balyoz darbeleriyle yıkılmıştı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; dökülen taşlar ise çöpe atılmıştı. Çevre esnafının şikâyetinin ardından restorasyon çalışmalarına ara verilmişti, tarihe yapıya zarar veren üç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise olayın ardından yapının etrafını levha ile kapatmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde olan tarihi çeşmenin restorasyonu için yeniden plan hazırlandı. Projelere onay verilmesiyle çeşmenin ihale işlemleri tamamlandı. Süreç sonrasında harap hale gelen tarihi çeşmede geçen ay restorasyon çalışmalarına başlandı.

Tarihi çeşmede hızla süren restorasyon çalışmalarında ilginç görüntüler ortaya çıktı. İlk restorasyonda balyozlarla kırılan çeşme duvarı önceki gün örüldü. Ancak yeni örülen duvarda bulunan taşların diziliş ve şekillerinin, yapının bütünüyle uyumsuz olduğu görüldü. Yapının eski duvarları kesme taş ve alev tuğlalarından oluşuyor. Yeni yapılan duvar farklı boyutlarda, kesilmemiş taşlardan yapıldı. Karaköy’de çeşmeye sahip çıkan esnaflar ise çalışmalardan rahatsız. Esnaf Gültekin Koç “450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi, yamalı çeşme oldu” diye konuştu. 


Geri Dön