27 / 04 / 2024

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun ile hataların düzeltmelerinin harçtan istisna tutulması amaçlanıyor. 



492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden teklif ile, ilgililerin kusurları olmaksızın tapu ve kadastro idarelerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak hataların düzeltmelerinin de harçtan istisna tutulması amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 

Nüfus idareleri tarafından vatandaşların talep ve kusurları dışında görevli memurların hataları sonucu kimlik bilgilerinde oluşmuş harf veya kelime hataları, 25.4.2006 tarihli 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 38. maddesine dayanılarak kök kayıtlarına göre idari düzeltme adı altında resen düzeltilmekte, bu düzeltmenin önceki nüfus kaydına göre tesis edilmiş tapu kayıtlarına da yansıtılması için tapu idarelerine başvuran ilgililerinden hiçbir kusuru olmadığı halde bu kez tapu harcı ve döner sermaye gideri tahakkuk ve tahsil ettirilmektedir. Buna gerekçe olarak, 02.07.1964 tarihli 492 sayılı Harçlar Kanunun tapu ve kadastro harçları istisnasına ilişkin 59/1-c maddesinde tapu ve kadastro idarelerinin hatasından söz edilmesine karşın nüfus idarelerinin hatasından söz edilmemesi gösterilmektedir. 

Teklifle, Tapu ve Kadastro idareleri ile birlikte Nüfus idareleri, Devlet Su İşleri ve Karayolları Genel Müdürlükleri gibi diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarından kaynaklanabilecek basit memur yazım hataları ile benzer tüm idari hataların düzeltme işlemlerinin mali sorumluluğundan kusursuz ilgililer istisna edilerek hukuk devleti ve adalet ilkelerine uygunluğun sağlanmasi, mevcut mağduriyetlerin giderilmesi ve olası mağduriyetlerin önlenmesi amaçlanmıştır.

492 SAYILI HARÇLAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 02.07.1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunun 59 maddesinin birinci fikrasının “c” bendinde yer alan “idareleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile diğer kamu kurum ve kuruluşları” ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 
 


Geri Dön