15 / 11 / 2024

4342 Sayılı Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

4342 Sayılı Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

4342 Sayılı Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.




4342 Sayılı Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, besiciliğin geliştirilmesi ve çiftçilerin sorunlarının çözülmesi için mera, yaylak ve kışlakların bakım ve ıslahının Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il müdürlüklerince yapılması ve bu arazilerin çiftçi ailelerin kullanımına ücretsiz olarak tahsis edilmesi ile yasaklanmış yerlerde hayvanlarını otlatanlar ve mezkûr arazileri tahrip edenler hakkında cezai işlem uygulanması amaçlanıyor.

GEREKÇE 

Gelişmiş ülkeler tarım ve hayvancılık sektörlerinde ülkelerinde istikrarı sağlamakta ve ihracatçı konumda yerlerini almaktadırlar. Bunu, bitkisel ve hayvansal üretimi daha akılcı ve ekonomik politikalarla destekleyerek başarmaktadırlar.  Türkiye coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun ortam ve oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. 1980 yılına kadar Türkiye bu potansiyeli çok iyi değerlendirmiş ve hayvan varlığımız sürekli artış göstermiştir. Ancak 1980'den sonra yanlış tarım politikaları, irkların islah edilmemesi ve yeterli miktarda ucuz ve kaliteli yem bitkisi tariminin yapılmaması sonucu ülkemiz hayvancılığı mevcut durumu koruyamadığı gibi hayvan popülasyonunda da ciddi azalmalar yaşamıştır. Bunun yanında yeterli ve ciddi kontrol edilmeyen sınırlarımız ve gümrüklerimiz, ülkemizde değeri yüksek olan kırmızı etin kontrolsüzce ve kaçak yollardan iç pazara girmesine yol açmaktadır. Böylece bir zamanlar ihracatçı konumunda olan Türkiye bütün bu gelişmelerden sonra ne yazık ki ithalatçı bir ülke konumuna gelmiştir.  Ülkemizin içinde bulunduğu kırmızı et krizinin temelinde meraların yok edilmesi yatmaktadır. Türkiye'de 1928'de çayır-mera alanı. 46 milyon hektar olup, işlenen arazilerin 7 katıydı. Çayir mera varlığımız günümüzde 15 milyon hektarin altına düşmüş ve ekolojik denge bozulmuştur.  Sürdürülebilir bir yaşam için doğal varlıkların ve ekosistemlerin korunması gerekmektedir. Mevcut doğal varlıklarımızın sürdürülebilir olması, bu alanların islah edilmesi ve korunmasıyla mümkündür  çiftçilerimizin  ve  Kanun Teklifimiz; Ülkemizde besiciliği geliştirmek, besicilerimizin tüm sorunlarını çözmek amacı ile hazırlanmıştır. 

4342 SAYILI MERA KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 25/02/1998 Tarihli ve 4342 Sayılı Mera Kanunun 26. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
"MADDE 26- "Mera, yaylak ve kışlakların bakım ve ıslah çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı il Müdürlükleri'nce yapılır ve mera, yaylak ve kışlaklar kanunun 22 nci ve 24 üncü maddesi kapsamındaki çiftçi ailelerinin kullanımına Ücretsiz olarak tahsis edilir." 

MADDE 2- 25/02/1998 Tarihli ve 4342 Sayılı Mera Kanunun 27.Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
MADDE 27- "Yasaklanmış yerlerde hayvanlarını otlatmaya devam edenlerle mera, yaylak ve kışlak arazisini sürmek sureti ile tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapanlar hakkında, valilik tarafından 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun ile Türk Ceza Kanununun 513 üncü ve devamı maddelerine göre gerekli kanuni işlem yapılır. Belirtilen fiilleri işleyenleri zamanında duyurmayan muhtar, belediye başkanı gibi bu Kanunun uygulanmasında görev ve sorumluluk verilen kişiler hakkında, genel hükümlere göre işlem yapılır." 

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön