28 / 12 / 2024

7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan 7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususları yeniden düzenlenecek. 



7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında; apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususlarında bağımsız bölüm sahiplerine yapılacak tebligatın usule uygun bir şekilde elektronik yollarla da yapılmasının sağlanması ile sürecin hızlanması ve hak kayıplarının önüne geçilmesi öngörülüyor. 

GENEL GEREKÇE 

Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanan anagayrimenkul, kanun hükümleri gereği kat maliki kurulu tarafından yönetilir. Kat maliki kurulu ise anagayrimenkulde ki tüm bağımsız bölüm sahiplerini kapsamaktadır. Günümüzde ise yüksek katlı ve çok fazla bağımsız bölüme sahip anagayrimenkullerde, kat malikleri ile usulüne uygun bir şekilde toplantı gerçekleştirmek, ortak giderlere katılmalarını sağlamak ve çeşitli hususlarda karar almak bir hayli güç hale gelmiştir. Anagayrimenkulde, kat maliklerinin yönetimle ilgili iş ile işlemlerden ve ortak giderlerden haberdar olmaları ve gerek yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri gerek ise haklarını kullanabilmeleri amacıyla tüm kat maliklerine bildirimde bulunulması gerekmektedir. Ancak bağımsız bölüm sayısı fazla olan anagayrimenkulde yönetim ve ortak giderlerin tahsili ve ilgili diğer konularda gecikmeler yaşanmaktadır. Her ne kadar kat maliklerine yapılması gereken bildirim kural olarak yazılı olması gerekmese de uyuşmazlığın yargı yoluna taşınması halinde ispat yükümlülüğü önem arz etmektedir, 

Öncelikle konuya ilişkin olarak 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun "Bağımsız bölüm sahiplerine tebligat" başlığı altındaki Ek Madde 1: "Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır. Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapilir. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır. Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır." hükmüne havidir. İlgili yasal düzenleme Île bağımsız bölümde oturmayan kat malikine adres bildirme zorunluluğu, adrese tebligat yapılamaması halinde tebligatın bağımsız bölümde oturana yapılacağı, yapılacak tebligatın bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılacağı ve bağımsız bölümde fiilen oturan bulunmaması halinde tebligatin ilan tahtasına asılmak suretiyle yapılacağı düzenlenmiştir. 

İşbu yasal düzenleme günümüz teknoloji çağından bir hayli uzak olmakla birlikte  iplerinin de fazlasıyla hak kaybına uğramasına sebebiyet vermektedir. Yatırım amaçlı bağımsız bölüm satın alan kişilerin birçoğu farklı şehirlerde yatırımlar yapmaktadır. Her ne kadar kat malikleri genel kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda bir yönetim planı hazırlanıyor ve bu yönetim planı tüm kat maliklerini bağlıyor olsa da önemli bir sebebin çıkması, acil durum ve doğal afet gibi durumların gerçekleşmesi yahut 2020 yılı itibariyle ortaya çıkmış Covid-19 salgın hastalığı sebebiyle doğan ihtiyaçların karşılanması amacıyla çok kısa bir süre içinde olağanüstü toplantıların yapılabilmesi ve kararlar alınması gerekmektedir. Alınan kararların iptaline sebebiyet vermemek, bağımsız bölüm sahiplerini hak kaybına uğratmamak ve ortak giderlerin tahsilini zorlaştırmamak amacıyla Kat Mülkiyeti Kanunu'nda öngörülen bekleme süreleri de göz önüne alınarak kat maliklerine yapılacak olan tebligatin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesinin de önünün açılması gerekmektedir. İşbu Kanun teklifi ile yapılacak değişiklikle bağımsız bölüm sahiplerine tebligat yapılması usulünde bir tercih sunulmuştur. Bağımsız bölüm sahipleri tebligat yapılabilmesi için yöneticiye Türkiye'de bir adres bildirebileceği gibi kendilerine ait bir e-tebligat adresi M.M bildirebilecektir. Yöneticiye gönderilen bildirim yazısında ise hangi yöntemle tebligat yapılmasının tercih edildiği açıkça belirtilecektir. İş bu durumla ise anagayrin ve ortak giderlerin tahsili konusunda yapılacak tebligatların doğru kişiye daha az giderle daha ? kısa zamanda bildirim yapılabilmesi amaçlanmaktadır." 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1 - Madde ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususlarında bağımsız bölüm sahiplerine yapılacak tebligatin usule uygun bir şekilde elektronik yollarla da yapılmasını sağlayarak sürecin hızlanması ve hak kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 


Geri Dön