4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!
4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif ile jeoloji mühendisinin proje ve uygulama denetçisi göreviyle çekirdek personel olarak istihdam edilmesi zorunlu olacak.
4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında yapı denetim kuruluşlarınca bir jeoloji mühendisinin proje ve uygulama denetçisi göreviyle çekirdek personel olarak istihdam edilmesinin zorunlu kılınması amaçlanıyor.
GENEL GEREKCE
29.06.2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunda yapı denetim kuruluşlarının çalışma esasları ve sorumlulukları belirlenmiştir. Ancak doğal afetlerin önlenmesi, etkilerinin azaltılması ve yapı güvenliğinin sağlanması için gerekli olan bu yasada önemli bir eksiklik mevcuttur. Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin 5. Maddesinin 2. fikrasında proje denetimi safhasında yapı denetim kuruluşlarının görevleri tanımlanmış ve “Yapının inşa edileceği parseli ilgilendiren imar durumu belgesi, aplikasyon krokisi, tapu kaydı örneği, zemin etüdü raporu ile gerekli diğer belgelerin mevzuata uygun olup olmadığını kontrol ederek kopyalarını dosyasında muhafaza eder” ifadesine yer verilmiştir. Bu kapsamda, yapı denetim uygulama yönetmeliğinin 12'nci maddesinde yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verilmesi için gerekli şartların 1/ç bendinde Kuruluşta asgari istihdam edilmesi gereken personel tanımlanırken "Bir proje ve uygulama denetçisi mimarın, bir proje ve uygulama denetçisi inşaat mühendisinin, bir uygulama denetçisi inşaat mühendisinin, bir proje ve uygulama denetçisi makine mühendisinin, bir proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisinin” denetim sorumluları olarak istihdam edilmesinden bahsedilmektedir. Ancak jeoloji mühendisleri tarafından incelenmesi gereken Zemin Etüdü, Zemin İyileştirme Çalışmaları ve Zemin Etüd Sonuç Doğrulama Raporlarından elde edilen bilgi, bulgu ve sonuçlarına uygun projelerin yapıldığının kim tarafından kontrol edileceğinden bahsedilmemiş, istihdam edilecek teknik personel arasında jeoloji mühendisleri yer almamıştır. Jeoloji bilimi (Yer Bilimi), yer yuvarında meydana gelen doğa olaylarının (deprem, heyelan, su baskını, kaya düşmesi, farklı oturmalar vb.) oluşumu, kaynağı ve etkileşim alanlarını inceler. İncelemesi esnasında çeşitli modellemeler, ölçümler yaparak meydana gelebilecek can kaybı ve hasarlari (bina, yol, baraj, köprü vb. hasarlar) en aza indirmeye çalışır. Bu çalışmalar ülke ekonomisi ile direkt bağlantılı ve etkileşimlidir. Yapı güvenliğinin sağlanması ve doğa olaylarının doğal afete dönüşmemesi için, yer bilimine ve zemine uygun yapı ve projeler oluşturulması gerekmektedir. Bu projeler yapı denetimlerce ve belediyesince jeoloji mühendislerine ofiste ve yerinde inceletilmeli, arazide yapım aşamasında yerinde kontrolü sağlatılmalıdır. Bu kapsamda işbu kanunda yapılacak değişiklikte, kuruluşlarda oluşturulacak çekirdek ekiplerde jeoloji mühendislerinin istihdamının zorunlu tutulması önerilmiştir'' diye konuştu.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Yapının ruhsatını veren ilgili idareye yapılan başvuru dilekçesi ekinde yapının zemin ve temel etüt raporlarındaki kriterlere uygun yapılıp yapılmadığını belirtilen raporların da yer alması gerekmektedir. Bu bağlamda bu raporların incelenmesi ve denetlenmesi için yetkili meslek disiplininden olan jeoloji mühendislerinin yapı denetim kuruluşları tarafından istihdam edilmesi gerekmektedir.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürütme maddesidir.
4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 29.06.2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1 - Yapı denetim kuruluşları, zemin etütlerinin kontrol edilmesi ve incelenmesi amacıyla proje ve uygulama denetçisi olarak bir jeoloji mühendisini çekirdek personel olarak istihdam etmek zorundadır."
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.